Weather Icon

Σενέρ Λεβέντ για Ερντογάν: Απόσυρε τα πλοία σου, του είπαν, και τα απέσυρε

Σενέρ Λεβέντ για Ερντογάν: Απόσυρε τα πλοία σου, του είπαν, και τα απέσυρε

Άρθρο του Σενέρ Λεβέντ

Αχ Αμερική, βαχ Αμερική, καταραμένη Αμερική», έλεγε ο μεθυσμένος άνδρας στην ταινία. Ήταν μπροστά από έναν τοίχο στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν νύχτα. Διάβαζε τις επιγραφές στον τοίχο. Έκανε κέφι όσο τις διάβαζε συλλαβίζοντας. Μακάρι να ήταν εκεί και ο κύριος Κίσινγκερ. Να κοίταζε κάτω από τα γυαλιά του και να χαμογελούσε με μιαν αλεπουδίσια πονηριά. 97 χρόνων είναι. Ακόμα λύκος! Ακόμα διάβολος!

Η Αμερική είναι ακόμα στην πορεία που χάραξε εκείνος. Έτσι δεν είναι κύριε Πομπέο; Άλλαξαν πολλά πράγματα στον κόσμο, όμως οι Ιταλοί τραγουδάνε ακόμα το τραγούδι “Besame muco” και το “Portofino”, οι Λατινοαμερικάνοι το “Ku Ku Ru Ku Ku” και οι Ισραηλινοί το “Havanagila”! Και οι Ρώσοι πάντα τραγουδάνε το “Kalinka”. Εσύ γίνεται και να σιγοψιθυρίσεις τον Φρανκ Σινάτρα κύριε Πομπέο. Ήρθες και έφυγες και δεν μπορέσαμε να σου παραγγείλουμε έναν καφέ. Αν θες έναν Starbucks. Δεν έχουμε McDonalds’, συγχώρεσέ μας! Να ντρέπεται ο κόσμος, εσύ μην ντρέπεσαι. Πώς σου φάνηκε η Κύπρος; Ζέστη; Εμείς ακόμα σκεπαζόμαστε με σεντόνι. Είσαι πολύ βιαστικός, πάρα πολύ. Αν έμενες ακόμα λίγο. Να πηγαίναμε σε μιαν ταβέρνα. Να τα πίναμε για τα καλά. Θα χαλούσε ο κόσμος;

Ζούμε μέρες χαλασμού κόσμου ούτως ή άλλως. Ξέσπασε όσο ήταν να ξεσπάσει. Τι άλλο θα ξεσπάσει ακόμα; Κοίτα, σε εμάς εδώ όλα είναι εντάξει. Όπως τα άφησε ο κύριος Κίσινγκερ. Οι Ελληνοκύπριοι είναι σε εκείνη την πλευρά. Εμείς σε αυτή την πλευρά. Ακόμα αφήνουμε το Βαρώσι να το τρώνε τα φίδια. Αν είπατε σαράντα χιλιάδες στρατιώτες, σαράντα χιλιάδες είναι! Δεν υπάρχουν ελλείψεις! Όταν επιστρέψεις στη Νέα Υόρκη πες το στον κύριο Χένρι. Να ευχαριστηθεί. Τα πάντα είναι εντάξει. Αν μας επισκεφθεί, θα τον υποδεχθούμε και αυτόν.

Είσαι καταπληκτικός άνθρωπος κύριε Πομπέο. Τα παπούτσια σου είναι νούμερο 42 όπως του Μπους; Πρέπει να είναι μαγικά! Αφότου πάτησες το πόδι σου σε αυτό το νησί, πήρε των ομματιών του και έφυγε το Ορούτς Ρέις πριν καν περάσουν 24 ώρες. Τα μάζεψε και επέστρεψε στη φωλιά του. Τι μάγια είναι αυτά! Τι θαύμα είναι αυτό! Και εμείς νομίζαμε ότι θα βρίσκεται εδώ για ακόμα δέκα μέρες τουλάχιστον. Θα ερχόταν μάλιστα και το Ερτουγρούλ Γκαζί. Μείναμε στη μέση τώρα;

Έστειλα ένα μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν! «Τι έγινε η δουλειά μας;», τον ρώτησα. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση! Τις προάλλες ήρθε εδώ ο κύριος Χουλουσί Ακάρ. Δεν μπόρεσα να τον ρωτήσω. Δεν μου έδωσαν την ευκαιρία. Παρακολούθησε την άσκηση «Καταιγίδα της Μεσογείου», λέει, στην καρέκλα του «εκλεκτού παρατηρητή».

Μιλώντας για καταιγίδα και άλλα παρόμοια, μήπως πιάστηκε και το δικό μας Ορούτς Ρέις σε κυκλώνα; Ανησυχώ πολύ, πάρα πολύ! Όμως, εσύ άσε εμένα, κοίτα τον Κουντρέτ. Χάλασε η ισορροπία του. Μόλις πριν μερικές μέρες έκανε φιγούρα λέγοντας «εξασφαλίσαμε την ισορροπία στις θάλασσες», όπως ο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασάς. Κανείς δεν μπορεί να βγει μπροστά μας, έλεγε.

Πες κύριε Πομπέο. Τι έκανες και όλα μας τα σχέδια έγιναν άνω κάτω; Εμείς όμως θα βαδίζαμε ακόμα από το Καστελόριζο, από τη Ρόδο στη Θεσσαλονίκη. Εμείς μπροστά. Ο Αρχηγός πίσω.

Δεν θα συγχωρήσω ποτέ το Ορούτς Ρέις, ποτέ. Μας άφησε και έφυγε. Έσκαψε, έσκαψε και δεν βρήκε αέριο.

Αχ Αμερική. Βαχ Αμερική. Καταραμένη Αμερική! Όχι να μην είναι καταραμένη.

Ύστερα θα πάρει την πρωτιά ο Πούτιν. Εσύ τι λες κύριε Λαβρόφ; Αυξήθηκε η τιμή του νησιού μας; Έλα κάθισε σε τούτο το καλντερίμι, να πιούμε ένα ποτηράκι ζιβανία. Μην ανησυχείς. Η γεύση της μοιάζει με τη βότκα. Μίλα μου εσύ για τη νέα Μόσχα. Να σου μιλήσω εγώ για την παλιά Λευκωσία. Αν σε αποκαλέσω σύντροφο, μην θιγείς. Θα στείλουμε και χαιρετίσματα στον Λένιν στην παλιά πλατεία Μεταξά.

Κοίτα το χάλι τούτου του Πομπέο. Εμφανίστηκε ξαφνικά εδώ προτού διαλυθεί η σκόνη από τα δικά σου παπούτσια. Τέλειωσε την υπόθεση! Πες στον σουλτάνο μας να αρχίσει τις κατάρες. «Ε Αμερική, ε Γαλλία». Να διαβαστούν πέντε φορές από τους μιναρέδες οι προσευχές κατάκτησης. Την ώρα που εμείς τρώμε ψάρι στη Λεμεσό!

Σώπασε ο σουλτάνος. Σώπασαν οι μιναρέδες. Το Ορούτς Ρέις άφησε στη μέση τη δουλειά και έφυγε. Τέλειωσε και το όνειρο του Καστελόριζου. Τέλειωσε και το όνειρο του αερίου.

Του είπαν απόσυρέ τα και απέσυρε τα πλοία του. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται αυτό σε έναν σουλτάνο…

Πηγή: Πολίτης Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube