Weather Icon

Σε «κόκκινη γραμμή» τα ελληνοτουρκικά: «Παίζει τα ρέστα» της στο Καστελόριζο η Άγκυρα – «Πυρετός» στο Ελληνικό Επιτελείο

Σε «κόκκινη γραμμή» τα ελληνοτουρκικά: «Παίζει τα ρέστα» της στο Καστελόριζο η Άγκυρα – «Πυρετός» στο Ελληνικό Επιτελείο

 

🇺🇸 Former US State Sec. Haig:”Margareth, are You proposing going to war over these islands away from homeland, a handful of citizens, politically & economically insignificant?”
🇬🇧 Former UK PM Thatcher: “just like Hawaii? Yes”

Η απόφαση για έρευνες του ΟRUC REIS μια ανάσα από το Καστελόριζο όπως έσπευσε να προαναγγείλει το ”εξαπτέρυγο” του Ταγίπ Ερντογάν,η φιλοκυβερνητική Yeni Safak ,δίνει το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας να εκτινάξει την ένταση στα ύψη και να εξαναγκάσει την Αθήνα να αντιδράσει. Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος αφού δοκίμασε με κάθε τρόπο τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πήρε ψύχραιμες απαντήσεις πλέον προσανατολίζεται να παίξει το τελευταίο του ”χαρτί” για να πιέσει αφόρητα την Ελλάδα στοχεύοντας χωρίς ενδοιασμούς κυριαρχικά δικαιώματα όχι στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στο Ανατολικότερο προπύργιο της Ελληνικής επικράτειας.

Κίνηση συμβολική αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική αφού θα ”σημαδεύει” πλέον όχι την Ελληνική υφαλοκρηπίδα εκατοντάδες μίλια μακριά από την ηπειρωτική χώρα αλλά το ακριτικό σύμπλεγμα το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα εμπόδιά του στην οριοθέτηση ΑΟΖ και στη εκμετάλευση του θαλάσσιου πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε έως τώρα να προκαλέσει την ένταση την οποία θα επιθυμούσε ώστε να ”σύρει” την Αθήνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με τους δικούς όρους και τώρα προχωρά σε μια κίνηση απόγνωσης.

Στήνει σκηνικό κρίσης με το ORUC REIS ως ”σημαιοφόρο” ενώ στην περιοχή αναμένεται να παρατάξει μια μεγάλη αρμάδα πολεμικών πλοίων σε ένα ιδιότυπο αποκλεισμό γύρω από τα τρια μεγαλύτερα νησιά του Συμπλέγματος, Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη. Με τα ακριτικά νησιά να απέχουν μόλις μια ”ανάσα” από τα Τουρκικά παράλια η ‘Αγκυρα επιδιώκει να ασκήσει πρωτόγνωρη πίεση στην Αθήνα στέλνοντας όπως όλα δείχνουν τα πολεμικά της πλοία στα όρια των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

‘Ηδη οι γείτονες έχουν φροντίσει να προετοιμάσουν το έδαφος με τις εμπρηστικές τους αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση των ακριτικών νησιών μεταξύ των οποίων και το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Να εκμεταλευτούν την παρουσία φρουράς της Εθνοφυλακής πάνω στα νησιά για να προχωρήσουν σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα ακόμα και από μετριοπαθείς αξιωματούχους.

Η ενδεχόμενη συσσώρευση μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων με βέβαιη έντονη παρουσία και εναέριων μέσων πάνω από αυτά στην ευρύτερη περιοχή, μαχητικών και ελικοπτέρων, όπως και η ανάπτυξη υποβρυχίων αναμένεται για πρώτη φορά να δημιουργήσει προϋποθέσεις τεράστιας έντασης και μάλιστα κοντά σε κατοικημένα Ελληνικά νησιά. Αν η ‘Αγκυρα πραγματοποιήσει την απειλή της όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές αναμένεται να ζήσουμε εικόνες ανάλογες με αυτές των Ιμίων το 1996 όταν σε μια μικρή περιοχή είχε αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων.

Για την Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο αυτό αποτελεί σενάριο το οποίο έχει μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια ειδικά από τότε που η ‘Αγκυρα αποφάσισε για πρώτη φορά να βγάλει τον στόλο της στο Αιγαίο στις 21 Ιουλίου στοχεύοντας κυρίως την περιοχή Ανατολικά της Ρόδου και Νότια του Καστελόριζου. Η ενδεχόμενη συσσώρευση Τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο στις Ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες είναι υποχρεωμένες να βρεθούν εκεί. Να σταθούν δίπλα στους ακρίτες και να ”σπάσουν” εν τη γενέσει της προσπάθεια ναυτικού αποκλεισμού. Ο Ελληνικός Στόλος θα βρίσκεται εκεί όπως και η Πολεμική Αεροπορία έτοιμοι να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση.

Πρόκειται για σκηνικό μεγάλης έντασης και μόνο από το γεγονός ότι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθούν σε μικρές αποστάσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κίνδυνος ατυχήματος εκτινάσσεται στα ύψη. Η Αθήνα ελπίζει ότι ο διπλωματικός πυρετός και η τεράστια πίεση στην ‘Αγκυρα μπορεί να φέρει αποτελέσματα ωστόσο προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

 

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube