Weather Icon
Ρωσία , Συρία 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ρωσία και Συρία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των πυρηνικών

Ρωσία και Συρία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των πυρηνικών

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η Ρωσία και η Συρία σχεδιάζουν συνεργασία στον τομέα των εφαρμογών πυρηνικών τεχνολογιών για ειρηνικούς σκοπούς. Το μνημόνιο συμφωνίας υπεγράφη την παραμονή της 21ης Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στη Βιέννη, μεταξύ του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας “Rosatom” Αλεξέι Λιχάτσεφ και τον Γενικό Διευθυντή της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Συρίας Ιμπραήμ Ότμαν.

Το μνημόνιο προβλέπει την οργάνωση της αλληλεπίδρασης σε τομείς όπως η χρήση τεχνολογιών ακτινοβολίας στην ιατρική, τη γεωργία και τη βιομηχανία, την πυρηνική και ακτινοπροστασία, την προηγμένη εκπαίδευση του διοικητικού, επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, εξήγησε η ρωσική κρατική εταιρεία. Όπως όλα δείχνουν η ηλεκτρική-ενεργειακή ανοικοδόμηση της Συρίας (πέραν της Νότιας) θα στηριχθεί εν πολλοίς στην συνεργασία με την Ρωσία και όχι σε κάποια Ιρανική ή Κινεζική ιδιωτική εταιρεία.

Όπως είναι γνωστό η Ρωσία ενισχύει ακόμα περισσότερο την διεθνή ισχύ της Συρίας του Άσαντ στο διεθνές σύστημα. ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκία φαίνεται να είναι ενοχλημένοι από την πολιτική του Άσαντ στην Μέση Ανατολή καθώς συνεχίζει να εμπλέκει το Ιράν , μέσω στρατιωτικών, οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών, παραβιάζοντας το εμπάργκο που επέβαλε η Δύση έναντι του Σιιτικού καθεστώτος. Η Ισραηλινή Αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς Ιρανικών θέσεων εντός Συρίας σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας ακόμα περισσότερο να αποδυναμώσει τον άξονα Ρωσία-Συρία-Ιράν που φαίνεται να ενδυναμώνεται στην Μέση Ανατολή.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube