Weather Icon

Ρωγμή στις σχέσεις Ρωσίας – Άσαντ λόγω Κουρδικού

Ρωγμή στις σχέσεις Ρωσίας – Άσαντ λόγω Κουρδικού

Erbil (Rûdaw) – Ο κουρδός πολιτικός και συγγραφέας Ömer Şeyhmus δήλωσε ότι η κορυφαία ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφυγε εκνευρισμένη από τη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του “κουρδικού ζητήματος”.

Ρώσικη αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ στη Δαμασκό στις 9 Σεπτεμβρίου.

Έγινε γνωστό ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφυγε από τη Δαμασκό θυμωμένη λόγω της στάσης της συριακής κυβέρνησης έναντι των Κούρδων.

Ο κουρδός πολιτικός Şeyhmus, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του ενημερωτικού δελτίου για τη Rojava στην τηλεόραση Rûdaw, δήλωσε: «Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν μπόρεσε δεχτεί την άρνηση της κυβέρνησης της Δαμασκού να δεχτεί τον διάλογο με τους Κούρδους. Η ρωσική αντιπροσωπεία έφυγε από τη Δαμασκό εξαγριωμένη επειδή η κυβέρνηση της Δαμασκού απέφυγε να κάνει παραχωρήσεις για την επίλυση της διαδικασίας της Γενεύης και αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με Κούρδους για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της Γενεύης”.

Σημειώνοντας ότι την αντιπροσωπεία που πήγε στη Δαμασκό αποτελούσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας, ο Şeyhmus είπε: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών της Ρωσίας ήταν στην εν λόγω αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έχουμε στα χέρια μας για τη συνάντηση, η Ρωσία είχε ως στόχο να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό με αυτήν την σοβαρή αντιπροσωπεία και να διευκρινίσει τη θέση της συριακής κυβέρνησης σε πιθανές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη Συρία την επόμενη μέρα».

“Εάν οι Κούρδοι δεν αντιληφθούν τι σημαίνει η παρουσία ΗΠΑ και Ρωσίας στη ΝΑ Συρία, θα είναι λάθος”

Αναφέροντας ότι η παρουσία των δύο υπερδυνάμεων του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στα ανατολικά του Ευφράτη, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους Κούρδους, είπε ο Şeyhmus:

«Εάν οι Κούρδοι αντιληφθούν πόσο σημασία έχει η παρουσία και η αποστολή αυτών των δυνάμεων στην περιοχή, θα είναι λάθος. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ρωσία πλησιάζει τους Κούρδους, αποδέχεται τα αιτήματά τους και υποστηρίζει τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της Γενεύης, τους ζητά να συμμετάσχουν στη Συνταγματική Επιτροπή για το νέο σύνταγμα της Συρίας και αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολάβησης μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων. Θέλει επίσης να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των Κούρδων σε συμφωνία που θα συναφθεί με τις ΗΠΑ για το συριακό ζήτημα».

Τονίζοντας ότι υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν από τα κουρδικά κόμματα σε αυτήν την κατάσταση, ο Ömer Şeyhmus πρόσθεσε τα ακόλουθα στα λόγια του:

«Πρώτα απ’ όλα, το ζήτημα της ενότητας μεταξύ των κουρδικών κομμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Δεύτερον, τα κουριδκά κόμματα θα πρέπει να διατηρήσουν πολύ καλές σχέσεις και με τις δύο υπερδυνάμεις και να μην χάσουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Πρέπει να συνάχουν συμμαχία με αυτές τις δυνάμεις. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αν δεν είμαστε ισχυροί στο πεδίο της ΒΑ Συρίας, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση της Συρίας πρόκειται να μας σεβαστούν και δεχτούν την αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, εκτός εάν υπάρχει μεγάλη πίεση από τις κυρίαρχες δυνάμεις στο έδαφος. Μόνο η ισχύς και τα τετελεσμένα που έχουμε δημιουργήσει εμείς στο έδαφος, είναι δυνατόν να τους αναγκάσουν να κάνουν διάλογο με τους Κούρδους. Όπως έγινε στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ, σ.τ.μ.), και στη Ροζάβα (ΒΑ Συρία) έχει δημιουργηθεί μια τέτοια DeFacto κατάσταση. Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα. Είναι δυνατόν η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία, παρά τις πιέσεις από τη Ρωσία, δεν δέχεται τον διάλογο με τους Κούρδους, να αναγνωρίσει ποτέ τα δικαιώματα των Κούρδων υπό κανονικές συνθήκες; Επίσης γνωρίζουμε πώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, ήταν θυμωμένοι με την συριακή αντιπολίτευση και μάλιστα είπαν ότι “αυτοί είναι χειρότεροι από το καθεστώς Baath”, λόγω της στάσης που τηρούσαν απέναντι στους Κούρδους της Συρίας”.

Ο Κουρδός πολιτικός είπε, “Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από όλα αυτά, εάν οι Κούρδοι ενώσουν τις δυνάμεις τους και κάνουν συμμαχία με αυτές τις μεγάλες δυνάμεις, θα αναγκαστεί το καθεστώς της Δαμασκού αλλά και η συριακή αντιπολίτευση να αποδεχθούν τα αιτήματα των Κούρδων.”

Πηγή: Rûdaw

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube