Weather Icon

Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο: Όπλα πολιτικής βαρύτητας για την Κυπριακή Δημοκρατία

Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο: Όπλα πολιτικής βαρύτητας για την Κυπριακή Δημοκρατία

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η πολιτική σημασία της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας έγκειται στο ότι ενισχύει τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ένα ρόλο τον οποίο αμφισβητεί καθημερινά η Τουρκία μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, όπως είναι η αποστολή ερευνητικών σκαφών και πολεμικών πλοίων στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου Ουάσιγκτον και Λευκωσία συμφωνούν ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας. 

Η απόφαση, όπως έχει ληφθεί στην Ουάσιγκτον και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020 (και για ένα χρόνο), δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να αποκτήσει συστήματα (μη φονικά όπλα) τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια συστήματα έχουν να κάνουν με τον τομέα της έρευνας και διάσωσης στον χώρο δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον οποίο επίσης αμφισβητεί η Τουρκία. 

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, δήλωσε ότι έγινε ένα βήμα το οποίο «ενισχύει τη σχέση για την ασφάλεια που έχουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξάνει την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο και ένα παράγοντα κλειδί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Μια από τις επίμαχες πτυχές του όλου θέματος είναι οι όροι που βάζουν οι Αμερικανοί σε σχέση με τον τερματισμό ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο. Οι Αμερικανοί προχώρησαν στην απόφασή τους για μερική άρση του εμπάργκο, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά πλοία συνεχίζουν να ελλιμενίζονται στα κυπριακά λιμάνια.

Η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει την Άγκυρα από το βράδυ της Τρίτης για την απόφασή της να προχωρήσει σε μερική άρση του εμπάργκο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τζ. Γκάρμπερ δήλωσε και χθες ότι η εν λόγω απόφαση δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν διαφοροποίησαν την αντίδραση της Άγκυρας αλλά και του κατοχικού καθεστώτος.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως αν δεν αναθεωρήσουν την απόφασή τους, τότε η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα, θέτοντας υπό εγγύηση την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube