Weather Icon

Πράξεις και όχι λόγια από ΕΕ – Απροθυμία για λήψη μέτρων

Πράξεις και όχι λόγια από ΕΕ – Απροθυμία για λήψη μέτρων

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η ανεκτικότητα που επιδεικνύει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Τουρκίας το μόνο που επιτυγχάνει είναι να ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα, υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς το ηγετικό δίδυμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΠτΔ απευθυνόμενος προς τους Σαρλ Μισέλ και Άνγκελα Μέρκελ τους κάλεσε να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. 

Παράλληλα με την ψεσινή τηλεδιάσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρεύουσας Γερμανίας στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε μαραθώνιο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα έντονος σ’ ό,τι αφορά την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο ΠτΔ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως έφτασε η ώρα η περιβόητη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετατραπεί σε πράξεις. Τόνισε παράλληλα πως είναι ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας για όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πληροφορίες που διέρρευσαν λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη του ηγετικού διδύμου της ΕΕ –Μισέλ και Μέρκελ– με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του ΠτΔ, καταδεικνύουν ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν έχουν ακόμα απάντηση ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας. Παράλληλα ενισχύονται οι ανησυχίες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εντέχνως να αποφύγει τη λήψη μέτρων κατά της  Τουρκίας. 

Αυτό που εισέπραξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από Μισέλ και Μέρκελ, ήταν επαναβεβαίωση της θέσης περί αλληλεγγύης και κατανόησης των θέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας. Παραπέμποντας για άλλη μια φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. 

Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα δεν ικανοποιούνται από την έως τώρα προσέγγιση της ΕΕ από την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις καθημερινές απειλές σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Αυτό που έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως απάντηση τόσο από τον Σαρλ Μισέλ όσο και από την Άνγκελα Μέρκελ, είναι πως στη σύνοδο των Βρυξελλών θα αναμένουν την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ μέσω της οποίας εισηγείται μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Χωρίς ωστόσο να τοποθετούνται στο εάν θα προχωρήσουν ή όχι στην εφαρμογή τους. 

Χθες ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκίνησε μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του της ΕΕ με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μίλησε με τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Εσθονίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει σήμερα τους MED7

Για τις τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές για εποικισμό των Βαρωσίων θα ενημερώσει σήμερα τους ηγέτες των άλλων έξι μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στο σχήμα MED7 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής MED7 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορσική.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες αρχηγούς «τόσο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος αναλαμβάνει για την επανέναρξη των συνομιλιών». Πρόσθεσε πως η σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε μια κοινή διακήρυξη των επτά μεσογειακών κρατών.

Σημείωσε πως στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, τη σύνοδο θα απασχολήσουν η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο.

Ενώπιον της Ευρωβουλής  

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα αποτελέσουν αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Ενώπιον της επιτροπής θα τοποθετηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (το μεσημέρι) και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (αργά το απόγευμα). Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, σε παρεμβάσεις του στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σημείωσε πως «ο διάλογος με αυτή την Τουρκία συνιστά διαπραγμάτευση για το πώς να μας καταβροχθίσει ο κροκόδειλος και γι’ αυτό μοναδική επιλογή είναι η επιβολή αυστηρών κυρώσεων από την ΕΕ». Επίσης, τόνισε πως είναι ξεκάθαρο το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ». 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube