Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 12 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς οι Τούρκοι δημοσιογράφοι έστηναν προβοκάτσιες στο Καστελόριζο πριν 45 χρόνια

Πώς οι Τούρκοι δημοσιογράφοι έστηναν προβοκάτσιες στο Καστελόριζο πριν 45 χρόνια

Με προβοκάτσιες και ύψωση τουρκικής σημαίας σε Στρογγύλη και Ρω πριν 45 χρόνια στοχοποιούσε και πάλι το σύμπλεγμα του  Καστελόριζου  το τουρκικό παρακράτος με «όχημα» δημοσιογράφους.

Η Χουριέτ, δημοσιογράφος της οποίας ύψωσε το 1996 τουρκική σημαία στα Ίμια, δημοσίευε την 1η  Σεπτέμβριο του 1975 την επιστολή Τούρκου  δημοσιογράφου συνοδευόμενη  με φωτογραφίες, που αναλάμβανε την ευθύνη για την  ύψωση τουρκικών σημαιών στα δυο ελληνικά νησιά, υποστηρίζοντας ότι «κατέχονται από την Ελλάδα κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης», σε μια πρώιμη εκδοχή της θεωρίας των γκρίζων ζωνών.

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 2ας Σεπτεμβρίου 1975 αποκαλύπτει το επεισόδιο με τις τουρκικές σημασίες και συγχρόνως  δημοσιεύει το ρεπορτάζ δυο δημοσιογράφων της Ουάσιγκτον Ποστ που αποκάλυπταν σχέδιο τουρκικής εισβολής σε ελληνικό νησί κοντά στις τουρκικές ακτές τον Μάιο του 1975…

Δυστυχώς 45 χρόνια μετά οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν και παγιώθηκαν, ενώ και πάλι τις τελευταίες ημέρες με διαφορετικό τρόπο προς το παρόν έχει μπει στην υπηρεσία του τουρκικού βαθέως κράτους και η «δημοσιογραφία» με την «περικύκλωση» του Καστελόριζου από σκάφη με τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία. Αναζητούν… στοιχεία για να αποκαλύψουν ελληνική στρατιωτική παρουσία και να υποστηρίξουν έτσι τις κραυγές της ηγεσίας τους, ότι με την στρατιωτικοποίηση των νησιών… ακυρώνεται η  παραχώρηση τους στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» πριν 45 χρόνια

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ:

Απόβαση θα έκαναν σε νησί μας

ΥΨΩΣΑΝ ΚΙ ΑΛΛΗ ΣΗΜΑΙΑ

Το  υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται για διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, μετά την αποκάλυψη  και άλλης  τουρκικής σημαίας  σε ελληνική νησίδα.

Την ίδια στιγμή  η «Ουάσιγκτον  Ποστ» αποκαλύπτει ότι:

«Οι Τούρκοι ήσαν επικινδύνως έτοιμοι το Μάιο να εξαπολύσουν αμφίβια  επιχείρηση εναντίον ελληνικής  νήσου, που βρίσκεται  κοντά  στα παράλια  τους»

Σχετικά με το θέμα των σημαιών, χθες:

1. Απεκαλύφθη ότι δράστης  είναι ο  Τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Σαμή Κοσάρ-όπως ο ίδιος υποστηρίζει  με επιστολή  του  στην «Χουριέτ», που δημοσιεύεται  πρωτοσέλιδη  και με εντυπωσιακούς τίτλους. Η πρώτη τουρκική σημαία τοποθετήθηκε  στην νησίδα Ρω, δυτικά  του Καστελόριζου και η δεύτερη στην νησίδα Στρογγύλη ή Υψίστη, νοτιοανατολικά. Κι οι δύο έχουν από έναν κάτοικο.

Στην επιστολή του ο Τούρκος δημοσιογράφος   αναφέρει  ότι την «επιχείρηση» του την έκαμε μαζί με φίλους του  σε ένδειξη  διαμαρτυρίας, επειδή κατά την γνώμη του  ,οι νησίδες  αυτές  κατέχονται  από την Ελλάδα κατά παράβαση  της συνθήκης  της Λωζάνης. Αναφέρει  επίσης  στην επιστολή του ,ότι έχει πάρει και φωτογραφίες  της επιχειρήσεως του.

Ελληνικό Σχόλιο

2.Από  ελληνικής πλευράς:

-Κυβερνητική πηγή έκανε για τα δυο περιστατικά το εξής σχόλιο:

« Το θέμα δεν πρέπει να μεγαλοποιείται. Η Ελλάς  έχει εκατοντάδας βραχονησίδων,  που προσφέρονται δια τοιαύτας ανοήτους  επιδείξεις, αι οποίαι  διαρκούν  ελαχίστας ώρας και προσομοιάζουν  με φάρσας. Σημασίαν έχει ότι  η σημαία καταβιβάζεται αμέσως. Την ταπείνωσιν αυτήν  θα έπρεπε να σκέπτωνται οι ανεύθυνοι που επιχειρούν τα κωμικά αυτά εγχειρήματα»

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει  τα διαβήματα που πρέπει να γίνουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για  την προστασία της ελληνικής κυριαρχίας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΙΑ

Τις  πληροφορίες για το δεύτερο επεισόδιο  μεταδίδει η παρακάτω ανταπόκριση  από την Ρόδο:

ΡΟΔΟΣ 2 Σεπτεμβρίου. Του ανταποκριτού μας. Και άλλη τουρκική σημαία βρέθηκε  σήμερα το μεσημέρι  στην νησίδα   Στρογγύλη η Υψίστη, που βρίσκεται και αυτή κοντά στο Καστελόριζο. Η σημαία  είχε τοποθετηθεί  σ’ ένα κοντάρι σε απόκρημνους βράχους και έγινε αντιληπτή από σκάφος  που μετέβη  εκεί για να ανεφοδιάσει τον φαροφύλακα.  Η σημαία κατεβιβάσθη στις 5 το απόγευμα. Προφανώς και η σημαία  αυτή τοποθετήθηκε την ίδια ημέρα που τοποθετήθηκε η άλλη στην νησίδα Ρω την περασμένη Πέμπτη η Παρασκευή.

Στην νησίδα Στρογγύλη  η οποία έχει έκταση 1.660 τετραγωνικών μέτρων  υπάρχει ένας φάρος όπου μένει ο φαροφύλακας  Μιχ. Παηνιώτης, ο οποίος από την θέση  που βρίσκεται  δεν μπορούσε να αντιληφτεί την τοποθέτηση της σημαίας.

Οι αποκαλύψεις της «Ουάσιγκτον Ποστ»

Τις αποκαλύψεις  για την τουρκική εισβολή που θα γίνονταν  τον Μάιο, κάνουν οι δημοσιογράφοι  κ. Έβανς και Νόβακ  σε άρθρο  τους που δημοσιεύεται  στο σημερινό «Ουάσιγκτον  Πόστ». Ο κ. Εβανς  βρισκόταν πρόσφατα στην Άγκυρα και στην Αθήνα και είχε   ενημερωτικές  συνομιλίες με τούρκους και Έλληνες επισήμους .

«Επίσημοι παράγοντες  στην Αθήνα  και το ΝΑΤΟ  δεν εχουν αυταπάτες  ως προς την πιθανότητα μιας μελλοντικής  επιθέσεως  αν το Κογκρέσο  διατηρήσει την απαγόρευση  της βοηθείας  στην Τουρκία.

Με εμφανή τη  διάθεση  να υποστηρίξει την πολιτική του κ. Κίσινγκερ και του Λευκού Οίκου  στην επανάληψη της βοήθειας, το άρθρο των δυο Αμερικανών δημοσιογράφων  αναφέρει ότι «τίποτα  δεν είναι περισσότερο  απωθητικό  για  την κυβέρνηση Καραμανλή  από την αποχώρηση  από το  Ν.Α.Τ.Ο.», διαπιστώνει υποχώρηση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα  που αντικαθίσταται από την «έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των υψηλότερα ιστάμενων ελληνικών κύκλων  στην πολιτική  ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν της Δύσεως» γράφει ότι ο Έλλην  πρωθυπουργός στις ιδιωτικές συνομιλίες  που είχε στις Βρυξέλλες την άνοιξη  «προειδοποίησε εναντίον του ψυχολογικού αφοπλισμού, μέσα στα πλαίσια της διεθνούς υφέσεως» και χωρίς  να παραλείπει την επισήμανση  του απαραίτητου  κομμουνιστικού κινδύνου  και την ανάγκη προστασίας  των αμερικανικών συμφερόντων  το άρθρο παραθέτει και τις ελληνικές αντιλήψεις  για την επίλυση του κυπριακού. Οι κ.κ. Έβανς και Νοβακ  διαπιστώνουν πάντως ότι οι Έλληνες πολιτικοί «ζητούνε διευθέτηση του Κυπριακού  όχι εκδίκηση  κατά της Τουρκίας» και βεβαιώνουν ότι στο θέμα των «εναέριων διαδρόμων στο Αιγαίο  και των δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας έχει  γίνει σιωπηρώς πρόοδος».

Ένταση

Η επανάληψη της αμερικανικής βοήθειας στην Τουρκία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ,ή ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον, Άγκυρας, Αθηνών, και οι επιπτώσεις τους πραγματικές και μη και οπωσδήποτε διογκωμένες ,απασχολούν σκόπιμα το τελευταίο διάστημα  τον τύπο στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς πλησιάζει η ημέρα που το θέμα της βοηθείας θα επανέλθει στο Κογκρέσο. Τα σχετικά άρθρα  και σχόλια  είναι εμφανέστατα εμπνευσμένα  από τον Λευκό Οίκο  και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχουν επιστρατεύσει τα μεγάλα ονόματα που ασκούν πάντοτε επιρροή στην Ουάσιγκτον  υπέρ της πολιτικής τους.

Έτσι μετά το πολύστηλο άρθρο του «Γουόλ Στρητ Τζόρναλ» το οποίο υποστηρίζει όλες τις  αξιώσεις της Τουρκίας, το «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσιεύεις σήμερα  άρθρο του πρώην πρεσβευτή κ. Τζωρτζ Μαγκύ ,γνωστού και στην Αθήνα από τον ρόλο του στο σχηματισμό κυβερνήσεως Σοφούλη, την προώθηση του στρατάρχου Παπάγου και επικεφαλής του αρμόδιου  τμήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο άρθρο του ο κ. Μαγκύ μεταξύ άλλων δικαιώνει πλήρως την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υποστηρίζει  την ανάγκη επαναλήψεως της βοήθειας στην Τουρκία διότι η «Άγκυρα  πληροφορήθηκε πλέον τις αμερικανικές απόψεις» πιστεύει ότι η Τουρκία θα κάνη υποχωρήσεις  στην Κύπρο και σε ότι αφορά στις  βάσεις  μόλις επαναληφθεί η βοήθεια  και υποστηρίζει  ότι οι κ. Ντεμιρέλ και Τσαγλαγιανκίλ  «αντιλαμβάνονται ότι η ειρήνη μπορεί να αποκατασταθεί  μόνον εάν γίνουν διαπραγματεύσεις με λογικές υποχωρήσεις . Στους Έλληνες πρόσφυγες πρέπει να δοθεί  η ευκαιρία να έχουν γη, σπίτια , και ασφάλεια. Παράλληλα  οι Τούρκοι  πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες  για το μέλλον  εκτός εάν οι Έλληνες και οι Τούρκοι της Κύπρου ζήσουν σε χωριστές  περιοχές  με υψηλού βαθμού  αυτονομία υπό μια σχετικώς ασθενή  ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζοντας ότι « ο διαχωρισμός ήταν  η λύση που υπέδειξε ο Ντην Ατσεσον όταν έκανε την έρευνα για την Κυπρο», υποστηρίζει ότι «ήδη στην Βιέννη σημειώθηκε πρόοδος  υπό μορφή γραπτής αποδοχής αυτής της  ιδέας» εκ μέρους ων ενδιαφερομένων»…

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube