REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Παραιτείται ο Σάρατζ – Ο Μακρόν ετοιμάζει διάσκεψη για να παρακαμφθεί η τουρκική επέμβαση στην Λιβύη

Παραιτείται ο Σάρατζ – Ο Μακρόν ετοιμάζει διάσκεψη για να παρακαμφθεί η τουρκική επέμβαση στην Λιβύη

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Λιβύη. Ο Fayez al-Sarraj, επικεφαλής της Κυβερνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένους αξιωματούχους.

«Αναγγέλλοντας την παραίτησή του, ανακουφίζεται από ένα δυσβάσταχτο βάρος» αναφέρουν οι πηγές, «και ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να διευκολύνει τις συνομιλίες στη Γενεύη». Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τη διαιρεμένη χώρα και θα οργανώσει εκλογές.

Εάν τελικά οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα, τότε ομιλούμε για την πλήρη κατάρρευση των σχεδίων Ερντογάν στη Λιβύη, κάτι που εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Το Παρίσι ετοιμάζει διάσκεψη για να παρακαμφθεί η τουρκική επέμβαση στην Λιβύη
Το προεδρικό συμβούλιο της Τρίπολης της Λιβύης που απαρτίζεται από τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aqila Saleh και τον στρατηγό ο Χαλίφα Χαφτάρ θα πραγματοποιήσει μια σημαντική συνάντηση την επόμενη Πέμπτη στο Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαλλίας, αποκάλυψε ο ιστότοπος Intelligence Online.

Ο γαλλικός ιστότοπος ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής των αντιπάλων της Λιβύης θα στοχεύσει στην εκπαραθύρωση των Τούρκων από την πολιτική διαδικασία στην χώρα, ως πρωταρχικό σχέδιο εξεύρεσης λύσης.

Η συνάντηση κορυφής θα ξεκινήσει από το σημείο όπου έληξε ο Λιβυκός διάλογος στη Μπουζνίκα του Μαρόκο, προσθέτοντας ότι η Γαλλία ελπίζει ότι οι Γερμανοί και οι Ιταλοί διπλωμάτες θα παρευρεθούν στη σύνοδο.

Η επερχόμενη συνάντηση θα είναι μια προκαταρκτική προσπάθεια που θα διευθύνει μια ομάδα Γάλλων προεδρικών συμβούλων, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης στο πλαίσιο των προσπαθειών του Παρισιού, να περιορίσει η επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή.

Σε περίπτωση που το Παρίσι “γεφυρώσει” τις διαφορές Σαράτζ και Χαφτάρ η Τουρκία δεν θα έχει κανένα δικαίωμα επέμβασης στην χώρα και θα της ζητηθεί από την διεθνή κοινότητα να αποχωρήσει από το λιβυκό έδαφος. Σε περίπτωση που δεν το πράξει η Άγκυρα,…όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά.

Η Μόσχα “ετοίμασε ” στον Χαφτάρ 60 άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα

Περίπου 60 ρωσικά άρματα μάχης T-62 και αρκετά πυραυλικά συστήματα R-17 τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από την Μόσχα στην Σύρτη της Λιβύης, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων Τζιχαντιστών που παραμονεύουν στην περιοχή.

Η όλη επιχείρηση υλοποιήθηκε με συνεχείς πτήσεις ρωσικών μεταγωγικών αεροσκαφών στη Λιβύη, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, σε ένα μήνα αρκετές εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι R-17 και 60 νέα άρματα μάχης T-62 εμφανίστηκαν μυστηριωδώς στο οπλοστάσιο του στρατού του Χαφτάρ, προκαλώντας πανικό στις τουρκικές και συριακές φιλοτουρκικές δυνάμεις των μισθοφόρων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του LNA, έχουμε την ετοιμότητα μάχης και την μεταφορά στην Σύρτη, αρκετών εκατοντάδων βλημάτων αλλά και συστημάτων τακτικών πυραύλων μαζί με άρματα μάχης στις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης.

«Πρόσφατα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης απέκτησε οπλικά συστήματα με τα οποία όχι μόνο θα επιλύσει προσωρινά την τρέχουσα παθητική κατάσταση έλλειψης όπλων και πυρομαχικών, αλλά θα βελτιώσει σημαντικά τις επιθετικές του ικανότητες”, ανέφερε ο στρατηγός Mismari, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Ανοίγοντας διάφορες σκουριασμένες αποθήκες ανακαλύφθηκαν 60 άρματα μάχης ρωσικής κατασκευής τύπου T-62, ενώ ανακαλύφθηκε και ένας μεγάλος αριθμός εκτοξευτών πυραύλων, όλμων, αυτόματων τυφεκίων και άλλων ελαφρών όπλων, καθώς και τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού», αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Sohu.

Για τον λόγο αυτόν Ρώσοι «ειδικοί» μετέβησαν στην Λιβύη για να μπορέσουν να επισκευάσουν τα τακτικά συστήματα πυραύλων και τα άρματα μάχης ενώ μεταφέρθηκαν και εκατοντάδες ανταλλακτικά από την Ρωσία για τον σκοπό αυτόν.

Μιλάμε για μια ενίσχυση επιπέδου μίας επιλαρχίας συν και πυραυλικών συστημάτων στο μέτωπο της Σύρτης, τα οποία καθιστούν την όποια επίθεση Τούρκων και Τζιχαντιστών από πολύ δύσκολη έως αδύνατη χωρίς ενισχύσεις από αέρος.

ΠΗΓΗ: pentapostagma.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube