Weather Icon
Καύκασος , Πακιστάν 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πακιστανικά στρατεύματα μάχονται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας σύμφωνα με αναφορές

Πακιστανικά στρατεύματα μάχονται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας σύμφωνα με αναφορές

Πακιστανικά στρατεύματα μάχονται στο Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, καθώς η παρουσία τους έχει ήδη επιβεβαιωθεί προ ένοπλης κρίσεως στο έδαφος Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με αναφορές. Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο ντόπιων Αζέρων έκανε λόγο σχετικά με την παρουσία Πακιστανών στρατιωτών στην περιοχή.

Η τηλεφωνική συνομιλία, που μεταδοθεί από το Free News.AM, ισχυρίστηκε ότι οι ντόπιοι άκουσαν να λένε ο ένας στον άλλο για την παρουσία πακιστανικών στρατευμάτων στις περιοχές τους.

“Πώς μπορούμε να γράψουμε; Δεν έχω λεφτά. Είμαστε μια χαρά, μην ανησυχείτε, 7-8 χωριά απελευθερώθηκαν, μην φοβάστε… Ναι. Ξέρω. Έχω δει στο Instagram ότι τα χωριά Fizuli και Agdam έχουν απελευθερωθεί από την κατοχή. Η πλευρά μας λέει ότι έχουμε πάρει επίσης το βουνό Marv. Από την πλευρά του Agdam, έχουν συγκεντρώσει Πακιστανούς στρατιώτες και τους έχουν πάρει προς  το agdam,” οι ντόπιοι άκουσαν να λένε ο ένας στον άλλο.

Η ένοπλη σύρραξη ξέσπασε μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στην περιοχή Του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου, με τις δύο χώρες να ισχυρίζονται πως έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο. Ενώ ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι ο εχθρός ξεκίνησε επίθεση και ο στρατός της περιοχής Καραμπάχ ανταποκρίνεται, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι η Αρμενία τους επιτέθηκε και ξεκίνησε μια επιχείρηση “αντεπίθεσης”.

Το Πακιστάν έριξε το βάρος του πίσω από το Αζερμπαϊτζάν και κατηγόρησε την Αρμενία για παραβιάσεις των συνόρων. “Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Η Αρμενία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση”, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Το Πακιστάν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει την Αρμενία. Οι στενοί δεσμοί του Ισλαμαμπάντ με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή. Στις αναμενόμενες γραμμές, το Πακιστάν ήταν η πρώτη και μοναδική χώρα της Νότιας Ασίας η οποία πήρε θέση για το θέμα.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε, “Το Πακιστάν ανησυχεί βαθύτατα για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο εντατικός βομβαρδισμός από τις αρμενικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε άμαχους πληθυσμούς των χωριών Τερτέρ, Άγκνταμ, Φιζούλι και Τζαμπραϊίλ του Αζερμπαϊτζάν είναι κατακριτέος και πολύ ατυχής”.

Πρόσθεσε, “Το Πακιστάν στέκεται με το αδελφικό έθνος του Αζερμπαϊτζάν και υποστηρίζει το δικαίωμά του αυτοάμυνας. Υποστηρίζουμε τη θέση του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία είναι σύμφωνη με τα αρκετά ομόφωνα εγκριθέντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Όπως και η Άγκυρα, το Ισλαμαμπάντ δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, οι Οθωμανοί ή η σημερινή Τουρκία σκότωσαν 1,5 εκατομμύρια Αρμένιους υπηκόους. Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται τη γενοκτονία μέχρι σήμερα, αλλά αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Ρωσία το αναγνωρίζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακάνιαν κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να αυξήσει την αστάθεια στην περιοχή σε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Σήμερα η Τουρκία προσπαθεί να εξαγάγει αυτή την πολιτική αποσταθεροποίησης στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Αυτό είναι μια σοβαρή ανησυχία. Η Τουρκία ακολουθεί μια μη εποικοδομητική και επικίνδυνη πολιτική. Οι ενέργειες της Τουρκίας εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας”, δήλωσε ο Μνατσακάνιαν.

Η Τουρκία αναπτύσσει τρομοκράτες από τη Συρία και τη Λιβύη στο Αζερμπαϊτζάν για να την βοηθήσουν στον πόλεμο έναντι της Αρμενία;. Προμηθεύει επίσης με όπλα το Αζερμπαϊτζάν και ευρέως φημισμένα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όταν ο πόλεμος διαλύθηκε μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίστηκε για να δηλώσει ότι με την επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: zeenews.india.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube