Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξουμε… νέα συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας

Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξουμε… νέα συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας

© AFP / MAHMOUD TURKEY

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Σαράζ και της Τουρκίας δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την έγκριση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ουσία πρόκειται για το μνημόνιο συνεργασίας που θα ανοίξει μια νέα σελίδα στον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας, οι βασικότεροι “παίκτες” του οποίου είναι φίλοι και χρηματοδότες του Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο αφορά έργα που είχαν αναλάβει τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες επί Καντάφι, με εγγυητή το τουρκικό κράτος, τα οποία έργα σταμάτησαν μετά την ανατροπή Καντάφι και τα εργοτάξια λεηλατήθηκαν.

Η Τουρκία επιδιώκει να εισπράξει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της εφαρμογής του Μνημονίου.  

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελείται από τα εξής άρθρα:

  • Η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στη Λιβύη θα συνεχιστεί.
  • Τα μέρη θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις αμέσως για να εκπληρώσουν άμεσα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τους έκτακτους λόγους που προκάλεσαν την αναστολή των εργασιών στα έργα στο προηγούμενο στάδιο.
  • Τα μέρη θα επιτύχουν συμβιβασμό για τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τα κοινά τους συμφέροντα.
  • Τα μέρη θα πραγματοποιήσουν μια μελέτη σκοπιμότητας της τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης των έργων και της συνέχισής τους. Θα επιτευχθεί συμφωνία εντός 90 ημερών σχετικά με τη συνέχιση των εργασιών ή / και την εξόφληση δικαιωμάτων και χρεών. Σε περίπτωση που τα μέρη δεν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ή δεν καταλήξουν σε συμφωνία ή το έργο τερματιστεί, θα καταρτιστεί ένας τελικός λογαριασμός εντός 180 ημερών και θα διευθετηθούν τα σχετικά δικαιώματα και τα χρέη.
  • Θα καταβληθούν προσπάθειες για την φιλική επίλυση κάθε διαφοράς που μπορεί να προκύψει, και θα ληφθούν υπόψη τα τρέχοντα και μελλοντικά συμφέροντα.
  • Οι κυβερνήσεις θα παρέχουν γνώμες και συμβουλές για συμφιλίωση σε περίπτωση ανάγκης και το αίτημα των μερών για βοήθεια.
  • Και οι δύο κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν τη συμμόρφωση με συμφωνίες σχετικά με συμβατικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και θα συμμορφωθούν με τυχόν δεσμεύσεις που ενδέχεται να έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις σχετικά με έργα που έχουν αναλάβει Τούρκοι εργολάβοι.
  • Η κοινή ομάδα εργασίας, η οποία συστάθηκε για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, θα πραγματοποιεί εναλλάξ συναντήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης κάθε 3 μήνες ή σε άλλο καθορισμένο μέρος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube