REAL TIME |

Weather Icon

Όταν η Ελλάδα εγκαταλείπει την Κύπρο, είναι ανόητο και υποκριτικό να περιμένει τη στήριξη της Ευρώπης

Όταν η Ελλάδα εγκαταλείπει την Κύπρο, είναι ανόητο και υποκριτικό να περιμένει τη στήριξη της Ευρώπης

Αναστάσιος Λαυρέντζος

Η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκαταλείπει την Κύπρο και να αναμένει τη στήριξη της Ευρώπης

Πώς να ζητήσει η Ελλάδα την υποστήριξη της Ευρώπης απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, όταν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει την Κύπρο, η οποία υφίσταται έναν θαλάσσιο Αττίλα ΙΙΙ;

Διότι όσο κι αν υποβαθμίζεται το γεγονός αυτό από τα ΜΜΕ, η αλήθεια είναι μια: ότι η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις εντός της κεκηρυγμένης κυπριακής ΑΟΖ!

Πρόκειται για μια ενέργεια που παραβιάζει βάναυσα την κυριαρχία της Κύπρου, εκθέτει την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος, αλλά εμμέσως εκθέτει και τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ κλπ. Εκθέτει όμως πάνω από όλα την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος για την Κύπρο.

Έτσι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να λέει δια στόματος του αρμοδίου υπουργού, ότι δεν θέλουμε τώρα κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά απλώς ζητάμε να φτιαχτεί μια λίστα για μελλοντική χρήση, ενώ τα δικαιώματα της Κύπρου ήδη “σφάζονται στον πάγκο του χασάπη”.

Η Ελλάδα έχει ιστορική ευθύνη για τον κυπριακό ελληνισμό, αλλά έχει και ευθύνη για την τραγωδία του 1974. Ακόμη όμως και αν η Κύπρος δεν ήταν επί χιλιάδες χρόνια ένα ελληνικό νησί, πάλι έπρεπε να μας ενδιαφέρει, αν είχαμε κάποια πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως φαίνεται όμως, η μικρή Ελλάς του αθηνοκεντρικού κατεστημένου, δεν έχει στρατηγικά οράματα. Η Κύπρος για το ελλαδικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να είναι περισσότερο μια υποχρέωση την οποία προσπαθούμε να ξεχάσουμε.

Έτσι από το “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται” περάσαμε στο “Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κράτος”, όπως είπε και πρόσφατα ο παραιτηθείς σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Πώς να καταγγείλεις λοιπόν μετά τους Ευρωπαίους ότι δεν αντιδρούν όσο θα θέλαμε στις τουρκικές προκλήσεις, όταν εμείς δεν στηρίζουμε την Κύπρο στη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ; Τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι έχουν και κάποια οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία. Εμείς τί έχουμε; Φοβικά σύνδρομα;

Ας μην υπάρχουν πάντως αυταπάτες. Τα τουρκικά γεωτρύπανα – ελληνικής αρχικής ιδιοκτησίας – θα έλθουν και στην ελληνική ΑΟΖ. Με αυτά που κάνουμε μάλιστα, και κυρίως με αυτά που δεν κάνουμε, τα προσκαλούμε μια ώρα αρχύτερα. Ας μην ζητάμε τότε την υποστήριξη των ξένων. Θα είμαστε μόνοι. Να το ξέρουμε από τώρα.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube