Weather Icon
Γαλλία , Ισλάμ , Τρομοκρατία 3 Σεπτεμβρίου 2020

Οι τρομοκράτες νίκησαν

Οι τρομοκράτες νίκησαν
Νιώθαμε δυνατοί σε κείνη την μεγαλειώδη διαδήλωση στις 11 Ιανουαρίου 2015. Και πολλοί : τουλάχιστον 4 εκατομμύρια. Είχαμε πείσει τον εαυτό μας ότι δεν θα τους αφήσουμε να μας νικήσουν, ότι δεν τους φοβόμαστε. Τι έγινε όμως από τότε ; Η δίκη για τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και η εφημερίδα εξακολουθεί να ζει με τον φόβο των θανατικών απειλών. Η ελευθερία πια στην Γαλλία ζει υπό κατ ‘οίκον περιορισμό. Παραλύουμε μόνο και στο άκουσμα της λέξης Ισλάμ. Ο πολιτικός κόσμος και τα ΜΜΕ μετά το πρώτο σοκ αποστασιοποιήθηκαν. Τελικά όλη αυτή η ρητορική περί ισλαμοφοβίας έκανε την δουλειά της. “Οι άνθρωποι είναι μικρά φοβισμένα ζώα που πηγαίνουν εκεί που ελπίζουν ότι θα νοιώσουν λιγότερο πόνο», μας έλεγε πριν λίγο καιρό ο διευθυντής του Charlie Hebdo. Η εφημερίδα απέμεινε μόνη με φωτεινές εξαιρέσεις κάποιους γενναίους συνοδοιπόρους μεταξύ των οποίων και οι μουσουλμανικής καταγωγής Zineb el Rhazoui και ο Mohamed Louizi.
Το αδίκημα της βλασφημίας εξακολουθεί να μην περιλαμβάνεται στον ποινικό κώδικα αλλά έχει προφανώς εσωτερικευτεί : φέτος, η νεαρή Mila δέχτηκε απειλές ότι θα την βιάσουν και θα την σκοτώσουν και χρειάστηκε να αλλάξει σχολείο. Η Mila όχι αυτοί που την απείλησαν. Aυτοί παρέμειναν στο σχολείο. Ηττα. Σε κάθε περίπτωση, οι τρομοκράτες νίκησαν. Ενα άλλο φαινόμενο ήρθε να τους ευνοήσει περισσότερο : η Γαλλία – όπως και άλλες δυτικές χώρες – υπερασπίζεται πλέον λιγότερο την ελευθερία της έκφρασης, επιλέγοντας να υποκύψει στην ολοένα και πιο μακρά λίστα των “πληγωμένων μειονοτήτων”. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούν και οι ισλαμιστές ;
Étienne Gernelle
Διευθυντής του περιοδικού Le Point
Μετάφραση  Babis Georges Petrakis
O όρος “ισλαμοφοβικός” επινοήθηκε για να αποκλειστούν από τον δημόσιο διάλογο και να ενοχοποιηθούν χωρίς αποδείξεις όσοι ενοχλούσαν. O ισλαμισμός είναι μία ολοκληρωτική ιδεολογία. Επιτρέπεται ή όχι να το πούμε αυτό ; Ίσως η μεγαλύτερη που βιώνουμε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Οπότε τι κάνουμε ; Προσαρμοζόμαστε, συνεργαζόμαστε ή αντιστεκόμαστε ; Η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται είναι απεριόριστη, όπως έδειξε και ο Houellebecq στην “Υποταγή”. Χωρίς να είναι πραγματικοί ναζί πολλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και λαμπρά μυαλά, βολεύτηκαν με το καθεστώς κατά την διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Riss
( καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του γελοιογράφου και διευθυντή του Charlie Hebdo Laurent Sourisseau )
Le Point
26/9/19
Ξεκινάει σήμερα η δίκη για την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube