Weather Icon
Μέση Ανατολή , Τουρκία 1 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Μυστικές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ξεκινάνε εκπαιδεύσεις Κούρδων στα Τουρκικά σύνορα

Οι Μυστικές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ξεκινάνε εκπαιδεύσεις Κούρδων στα Τουρκικά σύνορα

Χωριανόπουλος Άγγελος

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει στελέχη των Μυστικών Υπηρεσιών σε Ιράκ και Συρία, καθώς συνεργάζονται με κουρδικές πολιτοφυλακές του GPJ/PKK τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία και τα ΗΑΕ εμπλέκονται επίσης σε εμπόλεμα μέτωπα (proxy wars) στη Λιβύη και την Υεμένη. Το μέτωπο της Υεμένης όπως έχουμε ξανααναφέρει στο infognomonpolitics χρησιμοποιείται από την Τουρκία-ΝΑΤΟ με σκοπό να αποκόψει τις Ιρανικές Σιιτικές πολιτοφυλακές από εδάφη που επηρεάζουν τις εμπορικές ροές του Κόλπου του Αντέν. Μέσω της Υεμένης Ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις βάλουν συνεχώς έναντι πετρελαϊκών πηγών της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας σημαντικές μεταβολές στις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Agency έχει λάβει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές που δηλώνουν πως μετά τη διεξαγωγή μυστικών συνομιλιών με Κούρδους μαχητές που συνδέονται με τις «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) το 2017, τα ΗΑΕ στέλνουν ομάδες πληροφοριών σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους από το 2018.

Οι αποστολές τους περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των ομάδων μαχητών του GPJ σε κατασκοπεία, αντικατασκοπεία, σαμποτάζ, στοχευμένες δολοφονίες, ασφάλεια πληροφοριών και λειτουργία κρυπτογραφημένων δικτύων επικοινωνίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομάδες πληροφοριών λειτουργούν στο Qamishli, hasaka και Deir ez-Zor. Τα μέρη αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για τα Συριακά εδάφη καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε εμπορικά δίκτυα-αυτοκινητοδρόμους που απειλούν να ελέγξουν οι δυνάμεις του ISIS.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού –η ραχοκοκαλιά των λεγόμενων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – λαμβάνουν επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν την ομάδα να κηρύξει αυτονομία και να τους εμποδίσει να καταλήξουν σε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση. Οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν σημαντικές εκτάσεις γης στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Συρίας από την τρομοκρατική οργάνωση Takfiri Daesh το 2017.

Η Τουρκία θεωρεί τις Μονάδες Προστασίας του Λαού ως τρομοκρατική οργάνωση συνδεδεμένη με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο διεκδικεί αυτόνομη κουρδική περιοχή στην Τουρκία από το 1984.

Τα ΗΑΕ κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι χρηματοδοτούν τις κουρδικές μαχητικές ομάδες, οι οποίες δρουν σε ολόκληρη τη Συρία από το 2011 και στο Ιράκ από την έναρξη της ένοπλης εξέγερσης του ΡΚΚ εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης τη δεκαετία του 1980.

Ο πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ εντείνεται και εξαπλώνεται σε νέες περιοχές. Μέχρι στιγμής υφίσταται σε τέσσερα μέτωπα (Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Υεμένη), όπου μάχονται μέσω αντιπροσώπων. Τα ΗΑΕ λειτουργούν ως χρηματοδότες εχθρικών προς την Τουρκία δυνάμεων, διεξάγοντας μία αντίστοιχη πολιτική οικονομικού πολέμου με αυτή του Κατάρ. 

Στη Λιβύη, μετά την εισροή τουρκικών όπλων και μαχητών στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη ξεκίνησε σημαντικές επιθέσεις οι οποίες τερμάτισαν οριστικά την πολιορκία της Τρίπολης και απώθησαν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό με έδρα τη Βεγγάζη από το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που κατέλαβαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων τους πέρυσι.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2019, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι πολιτοφυλακές των τζιχαντιστών ξεκίνησαν επιθέσεις έναντι των κουρδικών δυτικών επαρχιών της Συρίας, διεξάγοντας εθνοκαθάρσεις και εκατοντάδες εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης απαιτώντας από τους μαχητές του YPG να αποσυρθούν από μια «ασφαλή ζώνη» που έχει κηρύξει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία. Η Τουρκία έχει επίσης σημαντικές τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ για πολλά χρόνια.

Εκτός από τη συμμετοχή των ΗΑΕ, των ΗΠΑ και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων και  δυνάμεων πληροφοριών του ΝΑΤΟ, οι Σαουδάραβες έχουν επίσης εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στη Συρία για πολλά χρόνια. Το 2016 οι Σαουδάραβες έστειλαν στρατεύματα και αεροσκάφη στην Τουρκία, προκαλώντας εικασίες ότι οι δύο χώρες προετοιμάζονταν για μια πιθανή επίγεια αποστολή στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu επιβεβαίωσε στη συνέχεια την ανάπτυξη δυνάμεων δηλώνοντας ότι επέδειξε μια βαθμονομημένη πολιτική από τα δύο κράτη. Να σημειωθεί πως στις Νότιες περιοχές της Συρίας βρίσκονται αμερικανικά στρατεύματα πλήρως εξοπλισμένα, τα οποία προστατεύουν τα μέλη της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στην περιοχή. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρίσκονται πάνω από 500 οχήματα στην περιοχή.

Με πληροφορίες από southfront, middleeasobservator, SOHR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube