REAL TIME |

Weather Icon

Oι Κούρδοι πλήρωσαν με αίμα την αδύναμη εξωτερική πολιτική του Trump

Oι Κούρδοι πλήρωσαν με αίμα την αδύναμη εξωτερική πολιτική του Trump

Eli Lake

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε μία από τις πιο απερίσκεπτες αποφάσεις του τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τουίταρε ότι τερματίζει την αποστολή των ΗΠΑ στη Συρία, προς μεγάλη έκπληξη της δικής του κυβέρνησης και με σημαντικό κόστος για την αξιοπιστία των ΗΠΑ. Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών καθιστά σαφή την  τεραστίου βεληνεκούς ζημία για τους Κούρδους και τους Άραβες που άφησε πίσω της η Αμερική.

Με εντολή του Τραμπ, η μικρή ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που είχε χρησιμεύσει ως ρυθμιστικό όργανο μεταξύ της κουρδικής πολιτοφυλακής που είναι ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ και του τουρκικού στρατού εγκατέλειψε τις θέσεις της πέρυσι, ανοίγοντας το δρόμο για μια τουρκική εισβολή. Αυτή η ορμητική απόφαση ανάγκασε τα κουρδικά στρατεύματα, τα οποία είχαν κάνει τις περισσότερες μάχες για να καταστρέψουν το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους, να ευθυγραμμιστούν με τη Δαμασκό στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, και κατ’ επέκταση τη Ρωσία και το Ιράν.

Μια άλλη συνέπεια είναι ότι η πλειονότητα των Κούρδων που ζούσαν στη μεθοριακή περιοχή της Συρίας με την Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο των στρατιωτικών και συμμαχικών ισλαμιστικών πολιτοφυλακών της Τουρκίας. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Συρία σκιαγραφεί μια άσχημη εικόνα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ισλαμική πολιτοφυλακή, γνωστή (ειρωνικά) ως “Εθνικός Στρατός της Συρίας”, για ενέργειες που ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Τρεις από τις ταξιαρχίες του “διέπραξαν επανειλημμένα το έγκλημα του πολέμου της λεηλασίας τόσο στις περιοχές Αφρίν όσο και Ρας αλ-Αϊν”, αναφέρει. Οι πολιτοφυλακές έχουν επίσης κατηγορηθεί δικαίως για τα βασανιστήρια και τους βιασμούς κρατουμένων.

Επιδεινώνοντας τα πράγματα, η έκθεση σημειώνει επίσης “ισχυρισμούς ότι οι τουρκικές δυνάμεις γνώριζαν περιστατικά λεηλασίας και ιδιοποίησης της ιδιοκτησίας πολιτών και ότι ήταν παρούσες σε κέντρα κράτησης που διαχειρίζεται ο Εθνικός Στρατός της Συρίας, όπου η κακομεταχείριση των κρατουμένων ήταν ανεξέλεγκτη, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων ανάκρισης όταν έλαβαν χώρα βασανιστήρια”.

Ο ισχυρισμός ότι η Άγκυρα επέτρεψε σιωπηρά στους συμμάχους της να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου είναι αξιόπιστος επειδή ο τουρκικός στρατός είναι η κατοχική δύναμη στα εδάφη που διέφυγαν οι Κούρδοι μαχητές τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι κρατούμενοι που κρατούνται από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία για να δικαστούν.

Η τραγωδία εδώ είναι ότι αυτή η προδοσία των Κούρδων που πολέμησαν και πέθαναν για να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Η αρχική γραμμή από τον Λευκό Οίκο πέρυσι ήταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει στον Τραμπ ότι οι δυνάμεις του θα εισβάλλουν στην κουρδική περιοχή και οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή. Αποδέχτηκε τον λόγο του Ερντογάν και τον χρησιμοποίησε ως ευκαιρία για να τερματίσει έναν ακόμα ατελείωτο πόλεμο, χρησιμοποιώντας το σύνθημα που έχει επιλέξει από τη σκληρή αριστερά.

Είναι απίθανο το ότι ο Τραμπ νοιάζεται για τις συνέπειες της ακανόνιστης λήψης αποφάσεών του από ένα χρόνο πριν. Εξυμνεί την αντίθεσή του σε ατελείωτους πολέμους στο μονοπάτι της εκστρατείας. Αλλά οι υποστηρικτές του θα πρέπει να δουν το μακελειό στη Συρία ως μια διδακτική στιγμή. Με πολύ χαμηλό κόστος, οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν μια πολεμική δύναμη στη βόρεια Συρία ικανή να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που οι μεγαλύτερες περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία αποδείχθηκαν ανίκανες να κάνουν. Και για τα λίγα χρόνια που η Τουρκία κρατήθηκε μακριά από την αυτόνομη ζώνη στη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι ήταν σε θέση να ζήσουν με σχετική ειρήνη και ευημερία, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Σήμερα οι Κούρδοι πολίτες που συμμάχησαν με τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών βρίσκονται στο σπίτι των τζιχαντιστών που ευθυγραμμίζονται με την Τουρκία. Αυτό δεν είναι μόνο μια αδικία για τους Κούρδους, αλλά και ένας λεκές στην αμερικανική τιμή.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.bloomberg.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube