Weather Icon
Κύπρος , Τουρκία 19 Σεπτεμβρίου 2020

Ο πλήρης έλεγχος κατεχομένων από Τουρκία και το μήνυμα των «εκλογών»

Ο πλήρης έλεγχος κατεχομένων από Τουρκία και το μήνυμα των «εκλογών»

ΟΙ παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται στις 11 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Φυσικά πάντα είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες καθώς πρόκειται για μια παράνομη ψηφοφορία σε ένα κατεχόμενο τμήμα της χώρας μας, το οποίο ελέγχει η Τουρκία. Ωστόσο, αυτή τη φορά, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας. Ξεκαθαρίζοντας πως ούτως ή άλλως η κατοχική δύναμη είναι αυτή που αποφασίζει για όλα τα ζητήματα στο ψευδοκράτος, καθώς αυτή πληρώνει τον λογαριασμό, εκείνο που σημειώνουμε είναι το εξής: 

ΥΠΑΡΧΕΙ μια προσπάθεια να εξουδετερωθεί ο νυν κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επειδή είναι… ανυπάκουος. Επί της ουσίας η Άγκυρα δεν θέλει διατήρηση του Ακιντζί στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, γιατί δεν εξυπηρετεί το δικό της αφήγημα για συμφωνία δύο κρατών και για πλήρη διαχωρισμό. Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται σε λύση ομοσπονδίας, αν και όταν την περιγράφει σαφώς και υποστηρίζει διαχωριστικά στοιχεία στη βάση εθνικής καταγωγής. Εν πάση περιπτώσει ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πολιτικός με τον οποίον μπορεί κανείς να συνεννοηθεί. Εάν δε υπήρχε η εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία ενδεχομένως να λειτουργούσε πολύ διαφορετικά. Στα δύσκολα δεν μπορεί να αποφύγει την ταύτιση με την Άγκυρα.

ΤΗΝ ίδια ώρα, όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, με κάποια ενδεχομένως -ίσως- διαφοροποίηση του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουμάν, είναι πλήρως εξαρτημένοι από την Άγκυρα. Είναι οπαδοί των δυο κρατών και τυχόν εκλογή τους θα εξυπηρετήσει το αφήγημα της κατοχικής δύναμης για τη συγκεκριμένη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Η ΑΓΚΥΡΑ ευνοεί όπως στην ψηφοφορία της 11ης Οκτωβρίου κερδίσει ο Ερσίν Τατάρ, νυν ψευδοπρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ο οποίος φαίνεται να μην έχει τόση στήριξη των ψηφοφόρων, ώστε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της κατοχικής δύναμης. Δεν αποκλείεται, μετά την εγκατάλειψη του Κουντρέτ Οζερσάι να εγκαταλειφθεί την υστάτη και ο Τατάρ και να υπάρξει «νέος εκλεκτός» για την Άγκυρα. Δεν αποκλείεται, επίσης, λόγω της έξαρσης του κρουσμάτων κορωνοϊού, να γίνει και πάλιν επίκληση της πανδημίας για αναβολή των ψευδοεκλογών. 

ΟΛΑ αυτά τα σενάρια, δεν διαφοροποιούν την ουσία, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Όποιο σενάριο και να επικρατήσει η ουσία είναι πως η εξάρτηση από την Άγκυρα είναι πλήρης και δεν μπορεί να γίνει βήμα χωρίς οδηγίες. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, εάν η κατοχική Τουρκία δεν βάλει το έμβασμα πληρωμών, το ψευδοκράτος θα παραλύσει. Ωστόσο, θεωρούμε πως εάν ο Μουσταφά Ακιντζί κερδίσει μετά από τόσο πόλεμο που δέχεται από την Τουρκία, θα είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Θα είναι ένα μήνυμα πως οι Τουρκοκύπριοι παρά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις δεν ακολούθησαν τις υποδείξεις της Τουρκίας. Επαναλαμβάνουμε πως αυτή που αποφασίζει για όλα είναι η Άγκυρα, πλην όμως, το μήνυμα πρέπει να σταλεί προς την Τουρκία. Καθώς θα είναι «ψήφος» κατά της κατοχικής δύναμης. Σημειώνεται πως την προεκλογική εκστρατεία κατά  του Ακιντζί και υπέρ του Ερσίν Τατάρ την «διευθύνει» ο ίδιος ο λεγόμενος πρέσβης στα κατεχόμενα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube