Weather Icon

Ο Καύκασος στις φλόγες

Ο Καύκασος στις φλόγες

Αναζωπυρώθηκαν οι πολύχρονες συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζεμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τις φονικές μάχες που σημειώθηκαν την Κυριακή και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι. Ο απολογισμός όμως ενδέχεται να είναι βαρύτερος από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ότι κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλό τους και μεγάλες απώλειες, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις καταστροφές που επέφεραν. Το Μπακού ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 550 στρατιώτες του εχθρού και το Γερεβάν περισσότερους από 200.

Οι νέες συγκρούσεις προκαλούν παγκόσμια ανησυχία και εκφράζονται φόβοι για πόλεμο. Μια ένοπλη σύγκρουση ευρείας κλίμακας στην οποία θα εμπλέκονταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των αντίπαλων δυνάμεων στην περιοχή του Καυκάσου, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χθες, χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι εκτόνωσης. Και το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία κήρυξαν μερική επιστράτευση και επέβαλαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού, ενώ η πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Παρσινιάν, κάλεσε τον πληθυσμό τής διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια. 

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές από το 2016, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, τις τρεις χώρες που μεσολαβούν για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ομάδα του Μινσκ, να ζητούν κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις. Οι πιθανότητες η διπλωματία να πετύχει κάτι είναι περιορισμένες. Προς το παρόν, όλες οι πλευρές κατηγορούν τις υπόλοιπες και παίρνουν θέση μάχης γύρω από μια νέα αντιπαράθεση διά αντιπροσώπων. 

Επιπλέον, οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έφεραν για μια ακόμη φορά σε αντίθετα στρατόπεδα την Τουρκία και τη Ρωσία. Το Μπακού στηρίζεται από την Άγκυρα, ενώ η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, υποστηρίζοντας όμως περισσότερο το Γερεβάν και πουλώντας ωστόσο όπλα και προς τις δύο πλευρές. Για πολλούς αναλυτές οι συγκρούσεις που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες στον Καύκασο δεν είναι παρά το τρίτο μέτωπο, μετά από αυτά της Συρίας και της Λιβύης, στο οποίο δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία συγκρούουνται με δυνάμεις στηριζόμενες από τη Ρωσία. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι κατόπιν ενεργειών της Άγκυρας περίπου 4.000 Σύροι αντάρτες μεταφέρθηκαν στον Καύκασο για να συμπολεμήσουν με τις αζερικές δυνάμεις, ενώ ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προμηθεύσει με εξοπλισμό την αρμενική πλευρά.

Άμεση στήριξη

Η Τουρκία, η οποία τρέφει από καιρό γεωστρατηγικές φιλοδοξίες στην περιοχή του Καυκάσου και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει αναγάγει το Αζερμπαϊτζάν, χώρα τουρκόφωνη και πλούσια σε υδρογονάνθρακες, σε κύριο σύμμαχό της στην περιοχή. Η ανάφλεξη του μετώπου τής δίνει την ευκαιρία που ζητούσε για να προωθήσει ακόμη περισσότερο τα συμφέροντά της στην περιοχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε αμέσως μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. «Η Τουρκία παραμένει αλληλέγγυα με το Αζερμπαϊτζάν», ανάφερε εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου. Η Άγκυρα βλέπει στην αναζωπύρωση της διαμάχης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ιστορική ευκαιρία μεγαλύτερης διείσδυσης στην περιοχή και άσκησης επιρροής στο πλευρό του Αζέρου προέδρου.

Πηγή: O Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube