Weather Icon

Ο Αναστασιάδης θα δοκιμαστεί σκληρά από τους ελέφαντες των Βρυξελλών…

Ο Αναστασιάδης θα δοκιμαστεί σκληρά από τους ελέφαντες των Βρυξελλών…
Νέα Υόρκη- ΗΠΑ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσφωνεί την 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
.
Για πρώτη φορά, από το 1974, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ένταση λόγου, πειστικότητα επιχειρημάτων, σκληρή απόρριψη της τουρκικής ψευδολογίας και με τεκμηρίωση απογύμνωσε την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και γειτονικών χωρών, κυρίως κατά της Ελλάδος.
.
Η έκπληξη προήλθε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος, σε έντονο ύφος, με την ομιλία του (24.9.2020) διερωτήθηκε:

  • «Ποιά χώρα χρησιμοποιεί την ισχύ για ‘να τα πάρει όλα;’ -Ποιά χώρα προτιμά μια διακρατική συμπεριφορά βασισμένη στην ισχύ παρά στους κανόνες; -Ποιά χώρα εισέβαλε και εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο; -Ποιά χώρα εισέβαλε στη Συρία; -Ποιά χώρα επενέβη στρατιωτικά στη Λιβύη; -Ποιά χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας; -Ποιά χώρα παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ;».

Αφού επανέλαβε τη δέσμευσή του για επανέναρξη των συνομιλιών «από εκεί που έμειναν στο Crans Montana», απευθυνόμενος στη διεθνή αμφικτυονία, διερωτήθηκε:

  • «Είναι αδιαλλαξία να επιδιώκεις να εγκαθιδρύσεις ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, χωρίς οποιεσδήποτε ξένες εγγυήσεις, οποιοδήποτε δικαίωμα επέμβασης από ξένη χώρα και ελεύθερο από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων; Ποιό άλλο από τα 193 κράτη μέλη των ΗΕ βρίσκεται κάτω από εγγυήσεις τρίτης χώρας; Είναι άδικο να υποστηρίζεις την εγκαθίδρυση ενός κανονικού κράτους, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους πολίτες του, χωρίς ξένες εξαρτήσεις;».

Δικαιώματα στους Κούρδους
.
Αφού απέρριψε την επιμονή της Τουρκίας να διατηρήσει τη Συνθήκη Εγγύησης, το δικαίωμα επέμβασης και τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προκάλεσε ευθέως με αναφορά στους Κούρδους:

  • «Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ότι αυτό που απαιτεί για τους Τουρκοκυπρίους είναι διαλλακτικό και δίκαιο, τότε γιατί δεν παραχωρεί τα ίδια δικαιώματα και στους Κούρδους, έχοντας υπόψη ότι η δική τους αναλογία του πληθυσμού είναι περίπου η ίδια με την πληθυσμιακή αναλογία των Τουρκοκυπρίων;».

Την ίδια μέρα (24/9/2020), ο Ν. Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», υπογράμμισε όσα κατ’ επανάληψη είχε διακηρύξει ευθύς μετά την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ (4/5/2019):
.
«Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι, στην πραγματικότητα, μια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Γι ‘αυτό, κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο (27-28/8/2020), καταλήξαμε όλοι σε συμφωνία για την επέκταση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επειδή θέλουμε να της στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα, όχι μόνο με λόγια. Η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη, καθώς και την ΕΕ σε κίνδυνο».
.
Θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία του
.
Γιατί ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξερράγη και εξεμάνη κατά της Τουρκίας, την οποία τόσα χρόνια και αυτός εκλιπαρεί για να συναινέσει σε λειτουργική και βιώσιμη λύση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί ένα κανονικό κράτος; Πόση αξιοπιστία μπορεί να αποδοθεί σε έναν πολιτικό, ο οποίος κατ΄ επανάληψη διέψευσε προσδοκίες συνεργατών και συμμάχων του και παρασπόνδησε έναντι συνομιλητών και δεσμεύσεων του;
.
Τέλος, ο Αναστασιάδης, πώς θα συγκρουστεί και πώς θα αντιπαλέψει με τους ελέφαντες των Βρυξελλών όπως και με τα συμφέροντα των άλλων μαστοδόντων, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας;

  • Η αξιοπιστία και οι αντιστάσεις του προέδρου Αναστασιάδη θα δοκιμαστούν σκληρά την Πέμπτη και την Παρασκευή (1-2 Οκτωβρίου 2020) στις Βρυξέλλες, όταν θα συνέλθει το αναβληθέν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εν δικαίω στην τοποθέτησή της όσον αφορά ταυτόχρονες κυρώσεις στη Λευκορωσία του Λουκασένκο και στην Τουρκία του Ερντογάν.

Όμως, ο Πρόεδρος έχει διαπιστώσει ξανά και το είπε σε συνέντευξή του στη γαλλική «Le Figaro», ότι η ΕΕ «δεν ενήργησε ενωμένη κα αποφασιστικά».
.
Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, πρώτον, δεν επιθυμούσε σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας, για να μη αμαυρωθεί η προεδρία της και κατηγορηθεί για ανεπάρκεια χειρισμού της κρίσης.
.
>Δεύτερον, το Βερολίνο ανέκαθεν και παλαιόθεν διατηρεί άριστες καρποφόρες σχέσεις με την άλλοτε σουλτανική και νυν τυραννική Τουρκία.

  • Τρίτον, στη Γερμανία διαβιούν πέρα των 4 εκ. Τούρκοι, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι Γερμανοί υπήκοοι, δηλ. και ψηφοφόροι, τους οποίους ο Ερντογάν εργαλειοποιεί για να εκβιάζει το Βερολίνο.

>Τέταρτον, η Γερμανία, όπως και όλη η Ευρώπη, αφήνεται να εκβιάζεται από τον Τούρκο Πρόεδρο με το μεταναστευτικό.
.
>Πέμπτον, χιλιάδες γερμανικές επιχειρήσεις και τράπεζες επιχειρούν στην Τουρκία με τζίρο δισεκατομμυρίων.
.
Ευάλωτες σε εκβιασμούς
.
Η Ιταλία και η Ισπανία είναι εξίσου ευάλωτες σε τουρκικούς εκβιασμούς εξαιτίας των επιχειρηματικών, εμπορικών και άλλων συναλλαγών τους με την Τουρκία. Η Ισπανία συμβάλλει και στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου! Επίσης, πρώην κομμουνιστικές χώρες (Πολωνία και Βαλτικές, Ρουμανία, Βουλγαρία) δεν επιθυμούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

  • Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως πολύτιμη σύμμαχο, έστω και ταραξία, έστω και υπονομευτή της συμμαχικής και ΝΑΤΟϊκής συνοχής, διά της συνεργασίας της με τη Ρωσία, έστω και εισβολέα σε τρεις χώρες (Κύπρος, Συρία, Λιβύη), έστω και μέγα κίνδυνο για τις χώρες της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, έστω και παράγοντα αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.

Ποιο είναι το επιχείρημα που γερμανικές, κυρίως, εφημερίδες προτάσσουν τελευταία; Αν καταρρεύσει η τουρκική οικονομία θα πληγούν ανεπανόρθωτα η οικονομία, επιχειρήσεις και τράπεζες των περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ.

  • Η Κίνα εμπλέκεται και αυτή στη μεγάλη σκακιέρα συμφερόντων της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Είναι η άλλη σανίδα οικονομικής σωτηρίας της Τουρκίας και του Ερντογάν, εκτός από τα δισεκατομμύρια του Κατάρ και τις παράνομες δοσοληψίες με το Ιράν. Η οικονομική και επιχειρηματική εισβολή της Κίνας στην Τουρκία ήδη ανησυχεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αντιτουρκικό μέτωπο
.
Η Γαλλία είναι η μόνη δύναμη, η οποία προς το παρόν, και για δικά της εθνικά συμφέροντα και την ανάδειξή της σε μεγάλη δύναμη της Μεσογείου, διασώζει την αξιοπρέπεια μιας αδύναμης, διαιρεμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο.
.
Τέλος, το Ισραήλ, θεωρεί την Τουρκία ως μεγαλύτερο κίνδυνο από το Ιράν. Με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Αρμενία, τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνιστούν ένα ισχυρό αντιτουρκικό μέτωπο.
.
Η Τουρκία, σε μια έκδηλη κίνηση τακτικής, υποχρεώθηκε να αποσύρει το «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διότι συνάντησε πανίσχυρη ελληνική αποτροπή, πράγμα που δεν υπάρχει στην περίπτωση της Κύπρου. Και επειδή έτσι την συμβούλεψε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ.

Η Τουρκία συνεχίζει, όμως, να προκαλεί με navtex και την Ελλάδα και την Κύπρο. Γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να υποστεί εκείνες τις κυρώσεις, οι οποίες θα της προκαλέσουν πραγματικό κόστος.

  • Δηλαδή, ανακοπή της ενταξιακής πορείας της και αναθεώρηση ή τερματισμός της τελωνειακής της ένωσης με την ΕΕ. Μέχρι σήμερα, ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία τόλμησαν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κατοχική χώρα ότι θα εμποδίσουν και θα ανακόψουν την πορεία της στην Ευρώπη.

Πιέσεις και επαφές
.
Μέσα σε αυτό το πολυσύνθετο, φουρτουνιασμένο πολιτικο-διπλωματικό και κυρίως στρατιωτικό πλαίσιο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να πλεύσει και να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά τις διαψεύσεις, η Λευκωσία και η Αθήνα υφίστανται πιέσεις για να επιλύσουν οριστικά τις διαφορές τους με την Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι άσχετη η αιφνίδια αφύπνιση του ΓΓ του ΟΗΕ που προαναγγέλλει συνομιλίες στο Κυπριακό μετά τις ψευτοεκλογές στα κατεχόμενα.
.
Ήδη ξεκίνησαν διερευνητικές επαφές Ελλάδος-Τουρκίας. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αναμένει ότι στο διήμερο της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υποστεί ακόμα περισσότερες πιέσεις. Όχι μόνο για κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο αλλά και για να υποκύψει σε τουρκικές αξιώσεις που ήδη δρομολογήθηκαν με 3σέλιδη επιστολή Ερντογάν στους 25 (εκτός Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας), που αποκάλυψε την περ. Κυριακή στον «Φιλελεύθερο», ο εκλεκτός συνάδελφος, Κ. Βενιζέλος. Έτσι:
.
>Πρώτον, αμφιβάλλουμε ότι θα επιβληθούν πραγματικές κυρώσεις με σοβαρό κόστος στην Τουρκία επειδή δεν το επιθυμούν οι ελέφαντες των Βρυξελλών, με πρώτη τη Γερμανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και αρκετοί εταίροι μας.

  • Δεύτερον, η Τουρκία, σε μια νέα εκδήλωση τακτικισμού, δεν αποκλείεται να διευκολύνει τα πράγματα με κάποια κίνηση (αποχώρηση «Γιαβούζ» και «Βάρβαρου» από την κυπριακή ΑΟΖ), ώστε να δώσει βολικό άλλοθι στους υποστηριχτές της.

>Τρίτον, θα απαιτηθεί από τη Λευκωσία να δώσει ανταλλάγματα ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αλλά σε νέα, προφανώς, βάση επειδή η Τουρκία ήδη ισχυρίζεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα. Αμφιβάλλουμε, επίσης, ότι θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν, στο Crans Montana, ή στη βάση της ομοσπονδίας, την οποία η Άγκυρα (διά του Τσαβούσογλου) και οι Τ/κύπριοι (διά των Τατάρ και Οζερσάι) απορρίπτουν ως αποτυχούσα και θέτουν θέμα συνομοσπονδίας, δύο κρατών ή οποιαδήποτε άλλη λύση.
.
Νέο «πιστόλι στον κρόταφο»;
.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται ενώπιον οδυνηρού διλήμματος:
.
>Είτε μόνος είτε και με την Ελλάδα, θα επιμείνει αταλάντευτα σε σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ανεξαρτήτως πιέσεων, εκβιασμών και κόστους, «για να σταλεί ένα μήνυμα» «με έργα και όχι λόγια», που θα διασώσουν και την δική του και της Κύπρου και της ΕΕ, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία. Έτσι ο αδίστακτος Ερντογάν θα πάρει το μήνυμα.
.
>Είτε θα υποκύψει, όπως άλλοτε, επικαλούμενος ξανά το βολικό και γελοίο επιχείρημα περί του «πιστολιού στον κρόταφο». Οπότε, εξευτελισμένος και γελοιοποιημένος, θα εξαναγκασθεί από την Τουρκία σε νέες υποχωρήσεις και ειδικά στη νέα απαίτησή της για «δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων». Με κατάληξη την επιβολή της αγγλοτουρκοδιζωνικής τερατουργίας. Και τότε, ποιος θα συγκρατήσει τον Τούρκο πειρατή όχι μόνο να τουρκοποιήσει την Κύπρο αλλά και να καταπιεί το μισό Αιγαίο, δεκάδες ελληνικά νησιά και τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου;
.
Απόψεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube