Weather Icon
Τουρκία 22 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα σφαλιάρα από Moody’s: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση

Νέα σφαλιάρα από Moody’s: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση

Η τουρκική κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα που θα της επέτρεπαν να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών, αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η Moody’ s, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο κίνδυνος μιας τέτοιας κρίσης έχει αυξηθεί σημαντικά και απειλεί να πυροδοτήσει μια απότομη οικονομική προσαρμογή και επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Τουρκίας.

Στο σημείωμά του, ο οίκος αξιολόγησης απαντά σε συχνές ερωτήσεις των επενδυτών που αφορούν στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η τουρκική οικονομία και στους σχετιζόμενους πιστωτικούς κινδύνους.

Γιατί είναι σε τέτοιο κίνδυνο η εξωτερική θέση της Τουρκίας; Η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει τα όποια «μαξιλάρια» θα της έδιναν τη δυνατότητα να αποκρούσει ενδεχόμενη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών. Τα συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλό 20 ετών και η θέση της κεντρικής τράπεζας στις συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους. Παρά τις παρεμβάσεις, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2020. Ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος μιας κρίσης ισοζυγίου πληρωμών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το γεγονός αυτό έχει περιορίσει τις διαθέσεις επιλογές της κυβέρνησης; Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βιώνει μια απότομη και σημαντική υποτίμηση της λίρας, τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και τα προβλήματα της οικονομίας συνεπάγονται ότι οι πιέσεις στο νόμισμα δεν θα αποκλιμακωθούν αν δεν ληφθούν επιθετικές πολιτικές. Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί της χώρας δείχνουν απρόθυμοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην πιστωτική επέκταση και οι πολιτικές πιέσεις στην ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας σημαίνουν ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά κατά τον υψηλότερο του στόχου πληθωρισμό. Το εύρος των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος φέτος κάνουν τη λίρα να δείχνει ότι δεν είναι «ελεύθερο» νόμισμα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σημαντική πιθανότητα άτακτης προσαρμογής της ισοτιμίας που θα πυροδοτήσει σοβαρή οικονομική και δημοσιονομική αναταραχή.

Δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους η καλή δημοσιονομική θέση της χώρας; Στο παρελθόν, ο ισολογισμός της κυβέρνησης περιόριζε τις πιστωτικές πιέσεις που προέρχονταν από τις δομικές εξωτερικές αδυναμίες της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι τα πρωτογενή ελλείμματα και η υποτίμηση της λίρας θα οδηγήσουν σε αύξηση του κρατικού χρέους στο 42% του ΑΕΠ το 2021. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα και κυμαινόμενο επιτόκιο, ενισχύουν την αδυναμία του δημοσίου να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube