Weather Icon
Καύκασος , Ρωσία , Τουρκία 30 Σεπτεμβρίου 2020

Nagorno-Karabakh: Εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης CSTO Ρωσία και Τουρκία θα εμπλακούν και επίσημα σε πόλεμο

Nagorno-Karabakh: Εάν ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης CSTO Ρωσία και Τουρκία θα εμπλακούν και επίσημα σε πόλεμο

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται σύντομα να αλλάξει κατά 180 μοίρες και τα πράγματα φαίνεται πως θα τελειώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας [CSTO], στον οποίο είναι μέλη η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν. Όπως και το άρθρο 5 της Συλλογικής Σύμβασης του ΝΑΤΟ, ο οργανισμός αυτός έχει επίσης ένα ισοδύναμο και κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 του CSTO ότι τα μέλη του οργανισμού πρέπει να παρέχουν βοήθεια εάν ένα από αυτά τα μέλη απειλείται εδαφικά από εξωτερική στρατιωτική επέμβαση.

Εάν εξαιρέσουμε το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν από την εξίσωση, καθώς και τη Λευκορωσία λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αποδεικνύεται ότι κάποια στιγμή η Ρωσία μπορεί να βρεθεί σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει δηλώσει επίσημα ότι θα στηρίξει το Μπακού.

Φυσικά, η ενεργοποίηση του άρθρου 4 του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας γίνεται μετά από επίσημη αίτηση, η οποία πρέπει να υποβληθεί από τον Ερεβάν και να συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ των συμμετεχόντων στην οργάνωση.

Στρατιωτικοί ειδικοί αναφέρουν ότι η Αρμενία έχει κάθε λόγο να απελευθερώσει την αίτηση και να λάβει υποστήριξη από τους συμμετέχοντες μετά την επίθεση των Αζερμπαϊτζάν σε λεωφορείο που μετέφερε πολίτες σε αρμενικό έδαφος στην πόλη Βάρντενις, καθώς και το αρμενικό μαχητικό Su-25 που καταρρίφθηκε νωρίτερα σήμερα.

Η πιθανή αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Τουρκία εξηγεί την αντίδραση των επίσημων αρχών στην Άγκυρα, οι οποίες έσπευσαν να αντικρούσουν τις πληροφορίες για Αρμενικό μαχητικό που καταρρίφθηκε από τουρκικό.

Μέχρι στιγμής, ένα πράγμα είναι σαφές –  ο Erevan δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημη αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συγκεκριμένης σύμβασης. Σύμφωνα με την ARMENPRESS, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας CSTO, Vladimir Zaiddinov, δήλωσε ότι η συζήτηση πέριξ του θέματος θα γίνει εφόσον το επιθυμήσει η Αρμενία.

Η κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη και απλή, διότι σύμφωνα με ορισμένες στρατιωτικές πηγές και ειδικούς, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν υπαγορεύεται από τους Αζέρους, αλλά κρύβεται κάτω από το τραπέζι από την Τουρκία. Αν είναι αλήθεια, ο Ερντογάν θα μπορούσε να λύσει δύο προβλήματα με αυτήν την κίνηση: να αυξήσει τη δημοτικότητά του ως πολιτικός, η οποία έχει κλονιστεί σοβαρά από την οικονομική κρίση στην Τουρκία και φυσικά, να κατευθύνει τις ρωσικές προσπάθειες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ελπίζοντας από τον Πούτιν να αποδυναμώσει τις παγίδες στη Συρία και τη Λιβύη.

Από την άποψη του Κρεμλίνου, η Αρμενία είναι η αυλή της Ρωσίας και η Μόσχα δεν θα έχανε την ευκαιρία να λύσει τα προβλήματα στην αυλή της, καθώς η συμφωνία στον Οργανισμό δίνει στον Πούτιν μια μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσει άμεσα τον Ερντογάν.

Με πληροφορίες από: bulgarianmilitary, southfront

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube