Weather Icon
Τουρκία 9 Σεπτεμβρίου 2020

Μονόδρομος η περαιτέρω κατάρρευση της τουρκικής λίρας – Η μεγάλη φυγή των επενδυτών λόγω της πολιτικής Ερντογάν

Μονόδρομος η περαιτέρω κατάρρευση της τουρκικής λίρας – Η μεγάλη φυγή των επενδυτών λόγω της πολιτικής Ερντογάν
Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι εντάσεις που προκαλεί ο Ερντογάν στο γεωπολιτικό μέτωπο δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον εκκωφαντικό θόρυβο που κάνουν η κατάρρευση της οικονομίας και η βουτιά της τουρκικής λίρας.

Μπορεί τα τεράστια προβλήματα στην τουρκική οικονομία να έχουν οδηγήσει από τον Ιούλιο σε μαζική φυγή των επενδυτών από το εγχώριο νόμισμα, ωστόσο σημαντικό ρόλο στην ελεύθερη πτώση που σημειώνει έχει παίξει και η προκλητικότητα που συνεχώς αυξάνει ο Tούρκος πρόεδρος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η περαιτέρω διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος το οποίο έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και σήμερα σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά (7,49), είναι μονόδρομος λόγω της πολιτικής που έχει επιλέξει και ακολουθεί ο Ερντογάν.

Όπως επισημαίνει η Societe Generale, οι εντάσεις σχετικά με “τα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα” με την Ελλάδα και η προοπτική νέων κυρώσεων της Ε.Ε προσθέτουν στις ήδη αβέβαιες προοπτικές για την τουρκική λίρα.

Η Capital Economics προειδοποίησε πρόσφατα πως η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέας νομισματικής κρίσης, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ε.Ε στον απόηχο των εντάσεων με Ελλάδα και Κύπρο. Μάλιστα σε νέα έκθεσή της τόνισε πως “οι επενδυτές αναμένεται να θέσουν τη λίρα υπό πολύ ισχυρή πίεση εάν η Ε.Ε προχωρήσει και μάλιστα άμεσα σε σκληρές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία”.

Οι αναλυτές της MUFG Bank συνεχίζουν να εκτιμούν πως η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει αξιοπιστία στην αγορά ότι ο πληθωρισμός μπορεί να σταθεροποιηθεί. Ενώ χθες σε ανάλυσή της η Rabobank τόνισε πως τουρκική λίρα θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου όσο η κεντρική τράπεζα της χώρας παραμένει διστακτική να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά μερικές εκατοντάδες μονάδες βάσης.

Με τα χέρια της κεντρικής τράπεζας της χώρας “δεμένα” στις επιλογές του Ερντογάν, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.

Σε σημερινή τους έκθεση οι οικονομολόγοι της Credit Suisse προχώρησαν στην αύξηση του βραχυπρόθεσμου στόχου για την ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας στο 7,65-7,75 (από 7,50-7,60 πριν). Το sell-off που έχει χτυπήσει τη λίρα από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας δείχνει ότι οι επενδυτές είναι δύσπιστοι για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει την πιστωτική ανάπτυξη και να διορθώσει την αδύναμη καθαρή συναλλαγματική θέση της χώρας με διαρθρωτικό τρόπο. Για να δημιουργήσει σημαντική ζήτηση για τη λίρα, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να επιτύχει περαιτέρω ουσιαστική σύσφιξη (π.χ. φέρνοντας το πραγματικό επιτόκιο χρηματοδότησής της πάνω από το τρέχον ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού του 11,8%). Ωστόσο, αυτός ο βαθμός πολιτικής δράσης δεν αποτελεί βασικό σενάριο για την Cresit Suisse και έτσι η λίρα θα παραμείνει ευάλωτη.

Και η ABN Amro από την πλευρά της εκτιμά πως η λίρα δεν έχει κανένα περιθώριο ανάκαμψης στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου πολιτικής και συνεπώς η στήριξη του νομίσματος μπορεί να φαίνεται σαν μια προφανής στρατηγική. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα πιέζεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, εφαρμόζοντας πολιτικές που υποστηρίζονται από τον Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα αντιμετώπισε αυτήν την αντίφαση προχωρώντας σε σύσφιξη της πολιτικής της χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια. Το ερώτημα είναι εάν αυτό θα είναι αρκετό για να σταματήσει την πτώση του νομίσματος. Ωστόσο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το δημοσιονομικό έλλειμμα, η αδύναμη πορεία της ανάπτυξης και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, σε συνδυασμό με την εγχώρια πολιτική και τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, είναι όλα αρνητικά για τη λίρα. Τα αποθέματα ξένου νομίσματος είναι χαμηλά και δεν υπάρχει πολύς χώρος για παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος για τη στήριξη του νομίσματος, τονίζει η ABN Amro.

Και όλα αυτά τη στιγμή που  ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε σημερινές δηλώσεις του στο Bloomberg τονίζει πως η ραγδαία πτώση της λίρας αποτελεί… πλεονέκτημα για την Τουρκία. Όπως υποστηρίζει, η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κληρονομιά της κρίσης λόγω κορονοϊού, θέτοντας την “ανταγωνιστική” λίρα στην καρδιά της στρατηγικής της. Για τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών το εξαιρετικά φθηνό νόμισμα είναι πλεονέκτημα και όχι βάρος, καθώς μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη το 2021.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube