REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Ελλάδα , ΝΑΤΟ , Ρωσία , Τουρκία 10 Σεπτεμβρίου 2020

Μήνυμα Τουρκίας προς Γαλλία και Ρωσία-Απειλεί με κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου

Μήνυμα Τουρκίας προς Γαλλία και Ρωσία-Απειλεί με κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου

Xωριανόπουλος Άγγελος

Οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κλιμακώνονται και μπορούν να οδηγηθούν σε ένοπλη σύρραξη ανά πάσα στιγμή. Η Τουρκία σε επίπεδο δηλώσεων μέσω επίσημων αξιωματούχων έχει αυξήσει τους τόνους προετοιμάζοντας το διεθνές σύστημα και τον τουρκικό λαό για ένοπλη σύρραξη έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με Τουρκικές πηγές, αν μετά την ομιλία του προέδρου Ερντογάν στον ΟΗΕ δεν στραφούν οι πολιτικοί αρχηγοί της Δύσης-Ρωσίας υπέρ της, σχεδιάζει να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου δημιουργώντας απρόβλεπτα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως έγινε λόγος και για πιθανό αποκλεισμό του Καστελλόριζου στις 22 με 24 Σεπτεμβρίου από τουρκικά πολεμικά πλοία με σκοπό την προστασία του Oruc Reis.

Η Ρωσία που λόγω των Στενών δραστηριοποιείται στην Μεσόγειο τόσο μέσω εμπορίου, όσο και μέσω πολεμικών πλοίων φαίνεται να μένει σχεδόν ”μετέωρη” σε θέματα ανεφοδιασμού (τρόφιμα-εξοπλισμοί) της Συρίας και της Λιβύης. Η βάση Kmeimim στην Συρία και οι Ρωσικές παραστρατιωτικές δυνάμεις στην Σύρτη φαίνεται να μένουν ανοιχτές προς ανεφοδιασμό μόνο μέσω αέρος, δημιουργώντας μεγάλο οικονομικό βάρος στην Ρωσική κυβέρνηση. 

Νατοϊκοί αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν πως η Τουρκία έχει ειδοποιήσει πως θα κλείσει το πέρασμα προς την Μαύρη Θάλασσα σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του δεν πάρουν αποφάσεις για την Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Άγκυρας.

Η Ρωσία φαίνεται να μετράει τα λόγια της και να μην κλιμακώνει την κατάσταση, καθώς ένας τέτοιος αποκλεισμός θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το τοπίο στην Μέση Ανατολή, εις βάρος του Άσαντ.

Η Ελλάδα φαίνεται να αντιδρά πολύ δυναμικά σε επίπεδο εξοπλισμών, κλείνοντας εσπευσμένα αμυντική συμφωνία με το Παρίσι, για προμήθεια 2 φρεγατών FREMM και μεγάλο αριθμό μαχητικών Rafale, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού πυραύλων SCALP και τορπιλών. Ένταση εντός Τουρκίας προκάλεσε το γεγονός πως στην λίστα πώλησης μαχητικών F-35 των ΗΠΑ βρισκόταν η Αθήνα, με προϋποθέσεις αγοράς σε βάθος δεκαετίας.

Με πληροφορίες από: ahvalnews, eurasiadaily, gz.ru, geopoliticalmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube