Weather Icon
Ελλάδα , Λιβύη 26 Σεπτεμβρίου 2020

Λιβύη: Στροφή 180 μοιρών – Θέλουμε συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Μάλτα, δηλώνει τώρα ο ΥΠΕΞ

Λιβύη: Στροφή 180 μοιρών – Θέλουμε συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Μάλτα, δηλώνει τώρα ο ΥΠΕΞ

Μια δήλωση-βόμβα -που εφόσον λάβει σάρκα και οστά θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο- έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμετ Τάχρ Σιγιάλα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, ο Σιγιάλα ανέφερε πως “η Λιβύη θα συζητήσει με την Ελλάδα και την Μάλτα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της”.

Πρόσθεσε δε πως η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων ζωνών θα γίνει με φιλικό τρόπο, θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Λιβύης και θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η “συμφωνία” αυτή έχει ήδη επικυρωθεί από την Τουρκική Βουλή, δεν επικυρώθηκε ποτέ από το μόνο εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη, τη Βουλή της οποία προεδρεύει ο Ακίλα Σάλεχ Ισά, που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που έχει καταδικάσει το μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται πως υπέρ μιας συμφωνίας Ελλάδας – Λιβύης για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που όμως θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας είχε κάνει λόγο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν επισκέφτηκε την Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έγινε ενώ ο πρωθυπουργός της Τρίπολης -και σύμμαχος του Ερντογάν- Σάρατζ τελεί υπό παραίτηση, έχοντας ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του τον Οκτώβριο.

www.newsit.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube