REAL TIME |

Weather Icon

Κυριάκο, δεν πάμε καλά…

Κυριάκο, δεν πάμε καλά…

Ενώ στη διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία και την επιδημία τα πάμε σχετικά καλά, η εικόνα της οικονομίας παραμένει απογοητευτική.

Η αλήθεια είναι πως η ελληνική οικονομία κατά την περίοδο της επιδημίας και μετά από αυτήν παρουσίασε συντριπτικά μεν πλήγματα αλλά τα πήγε καλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα, τούτο δεν έγινε γιατί οι μεταρρυθμίσεις μετά τη χρεοκοπία του 2010 θωρακίσανε την ελληνική οικονομία. Τούτο έγινε γιατί οι κρατικές δαπάνες αναπλήρωσαν μέρος των απωλειών του κλειδώματος της οικονομίας. Αυτό δεν είναι καλό.

Δεν είναι τυχαίο που ολόκληρος ο Δημόσιος Τομέας ζητεί “κλείδωμα” διαρκείας αφού είτε εργάζεται, είτε δεν εργάζεται ο μισθός πέφτει ολόκληρος. Για τηλεργασία και άλλες “διαβολικές” δραστηριότητες είναι αστείο να μιλάμε στο ελληνικό Δημόσιο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

Το Δημόσιο όμως από ένα σημείο δαπανών και πέρα ξοδεύει αυτά με τα οποία ο ιδιωτικός τομέας θα έκανε επενδύσεις και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια σκάβει τον λάκκο μας και φυσικά και τον ίδιο του το λάκκο.

Αν κοιτάξει κάποιος στο portal της Τραπέζης της Ελλάδος θα διαπιστώσει με ακρίβεια όλα τα παραπάνω και τον λόγο που έχουμε βάλει πλώρη για μια νέα χρεοκοπία (ουσιαστικά ποτέ δεν απομακρυνθήκαμε από τη δίνη της τελευταίας).

Τον Ιούλιο του 2020 λοιπόν, το σύνολο της  τραπεζικής χρηματοδότησης ήταν περί τα 192 δισ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τα 188,7 δισ. ευρώ του αντίστοιχου Ιουλίου του 2019.

Στον ίδιο πίνακα όμως η τραπεζική χρηματοδότηση της Γενικής Κυβέρνησης έχει εκτιναχθεί στα 44,5 δισ. ευρώ από 28,4 δισ. πέρυσι. Στο ίδιο διάστημα η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα έχει συρρικνωθεί από τα 160,3 δισ. ευρώ στα 147,3 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια προς επιχειρήσεις έχουν μειωθεί από 75 σε 73,4 δισ. ευρώ και προς ελεύθερους επαγγελματίες από 11 σε 8,6 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα στοιχεία υπάρχουν στο πίνακα που ακολουθεί.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube