Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Κώστας Γρίβας: Οι ΗΠΑ ζητούν να θυσιαστούν τα ελληνικά νησιά στον βωμό του Ερντογάν – Οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε εχθρό της Ελλάδας 

Δημοσιεύτηκε στις

Γρίβας Κώστας

Σε άρθρο του στο Ποντίκι, ένας από τους πιο αξιόπιστους, σοβαρούς και ενημερωμένους Έλληνες δημοσιογράφους για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Δημήτρης Μηλάκας, μεταξύ των άλλων ανατριχιαστικών που αναφέρει, υποστηρίζει –επικαλούμενος διπλωματικές πηγές– ότι οι ΗΠΑ απαιτούν να αποστρατιωτικοποιηθούν μερικώς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα ζητούν την απομάκρυνση «αμερικανικής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων», όπως αναφέρει το άρθρο, τα οποία πιθανώς είναι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών M270 MLRS.

Αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς εχθρικής πράξης από πλευράς των ΗΠΑ, που ξεπερνά κατά πολύ τη φιλική ουδετερότητα, την οποία παραδοσιακά επιδεικνύουν έναντι της Τουρκίας. Και φυσικά, αν υπάρχουν άνθρωποι σε οποιοδήποτε επίπεδο και θέση του ελληνικού μηχανισμού εξουσίας, πολιτικού και γραφειοκρατικού, που συζητάνε για “μερική αποστρατιωτικοποίηση” ελληνικών νησιών, τότε μιλάμε, καθαρά και ξάστερα, για ενέργεια εθνικής προδοσίας.
.
Κατ’ αρχάς, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η λέξη “αποστρατιωτικοποίηση” είναι ένας ευφημισμός για τη λέξη αφοπλισμός. Γιατί περί αυτού μιλάμε. Και δεν υπάρχει μερική αποστρατιωτικοποίηση, όπως δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Αν αποδεχθούμε την αποχώρηση κρίσιμης σημασίας οπλικών συστημάτων, όπως είναι οι MLRS από ένα ελληνικό νησί, τότε στερούμε τις δυνατότητες των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης. Οι Έλληνες στρατιώτες από υπερασπιστές μετατρέπονται σε ομήρους του αντιπάλου.
.
Και ας μην πει κανένας ότι μιλάμε για επιθετικά όπλα που μπορούν να ασκήσουν πλήγματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και για αυτό να τα αποσύρουμε “για να μην νοιώθουν ανασφάλεια οι Τούρκοι”. Οι απόψεις αυτές είναι απλά αχαρακτήριστες. Ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι η Τουρκία μπορεί να ασκεί προβολή ισχύος στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν δικαιούται να έχει αντίστοιχες ικανότητες.

Τα ελληνικά νησιά παραδίδονται με “μερική αποστρατιωτικοποίηση”

Επιπροσθέτως, ο διαχωρισμός των μαχητικών ικανοτήτων σε “επιθετικές” και “αμυντικές” είναι μια αυθαίρετη νοητική κατασκευή και δεν έχει απολύτως κανένα νόημα στον πραγματικό κόσμο. Πολύ απλουστευτικά, αν υποθέσουμε ότι αν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν σε κάποιο ελληνικό νησί ναι μεν έχουν κάποιες ικανότητες να αντιτάξουν τοπική άμυνα σε περίπτωση εισβολής, αλλά καμιά ικανότητα να προσβάλουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι μπορούν ανενόχλητοι να επικεντρώσουν την επιθετική τους προσπάθεια σε όποιο ελληνικό νησί επιθυμούν και  να καταστείλουν την άμυνα του δια των αριθμών όσο σθεναρή και αν είναι αυτή.
.
Με άλλα λόγια, το Αιγαίο μπορείς να το υπερασπιστείς μόνο ως ολότητα και όχι ως ξεκομμένα νησιά, απομονωμένα μεταξύ τους. Και γι’ αυτό χρειάζεσαι όπλα που μπορούν να ασκήσουν προβολή ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή “επιθετικά” όπλα. Και φυσικά, οι ικανότητες προβολής ισχύος στην απέναντι ακτή και η λειτουργία ολόκληρης της γραμμής των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων ως ενιαίου χώρου μάχης, είναι θεμελιώδες στοιχείο για την ελληνική αποτροπή στο θέμα του Καστελλόριζου.
.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή στερούμεθα “επιθετικών” ικανοτήτων, είναι σαν να δίνουμε το πράσινο φως στην Τουρκία να προβεί σε ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο με τους όρους της στο Καστελλόριζο και να μας επιβάλει εν συνεχεία τις θέσεις της, αφού δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε σε άλλο σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων.
.
Με άλλα λόγια, η συζήτηση περί “μερικής αποστρατιωτικοποίησης” ουσιαστικά αποσκοπεί στην καταστροφή των ικανοτήτων άμυνας των ελληνικών νησιών έναντι της τουρκικής πολεμικής μηχανής εν συνόλω. Δηλαδή, στη μετατροπή τους σε ομήρους της Τουρκίας και εν τέλει στην καθυπόταξη της Ελλάδας. Και σε αυτήν την προσπάθεια πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, αν πράγματι ισχύουν όσα υποστηρίζει στο άρθρο του ο κ. Μηλάκας.

Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε ενώπιον μας το αμείλικτο ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να μετατρέπεται σε σύντροφο εν όπλοις με την Άγκυρα και να τη βοηθάει εμπράκτως στην προσπάθειά της να ακρωτηριάσει την Ελλάδα. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, οι συνέπειες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αναπόφευκτο πως θα είναι δραματικές και μάλλον μη αναστρέψιμες. Ωστόσο, θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
.
Όπως επίσης αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και γραφειοκράτες του υπουργείου Εξωτερικών που ζήλεψαν τη μοίρα του Τσολάκογλου και είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν παρόμοιες αξιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή οι σχετικές πληροφορίες ολοένα και πληθαίνουν και προέρχονται και από χείλη που δεν μπορείς να αγνοήσεις, περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. 
.
Συνέχεια στο slpress
.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Όχι άλλα λεφτά στην άμυνα λένε οι πολίτες της ΕΕ

Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (23%) δηλώνουν ότι επιθυμούν περισσότερους πόρους της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η άμυνα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Eurobarometer, οι πολίτες κατατάσσουν τις αμυντικές δαπάνες μόλις στην έβδομη θέση ανάμεσα σε δέκα βασικές επενδυτικές προτεραιότητες, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων λόγω του αυξανόμενου κινδύνου συγκρούσεων.

Λιγότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους (23%) δηλώνουν ότι επιθυμούν περισσότερους πόρους της ΕΕ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διχασμένη η Ευρώπη – Πού καταγράφεται υψηλή και πού χαμηλή στήριξη

Η στήριξη για αύξηση των αμυντικών δαπανών διαφέρει σημαντικά ανά περιοχή. Στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία τα ποσοστά είναι υψηλότερα – 50% στην Εσθονία και 46% σε Φινλανδία και Λιθουανία. Αντίθετα, οι χώρες της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικές: Ιταλία (12%), Βουλγαρία (13%), Ιρλανδία (15%), Ισπανία (17%), Σλοβενία και Ουγγαρία (14%).

Ο Ντάνιελ Φίοτ, επικεφαλής του τομέα άμυνας στο CSDS στις Βρυξέλλες, εξηγεί ότι η αποτυχία των ηγετών να πείσουν σχετίζεται με τις διαφορετικές αντιλήψεις απειλής:

«Δεν μπορείς να πείσεις έναν Ιταλό ή έναν Ισπανό ότι ρωσικά στρατεύματα θα φτάσουν σύντομα στις πόλεις τους. Στην Ανατολική Ευρώπη, όμως, αυτός ο φόβος είναι πραγματικός».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα εντείνουν τη δυσπιστία των πολιτών:

«Οι άνθρωποι φοβούνται ότι περισσότερα κονδύλια για την άμυνα σημαίνουν λιγότερα για δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγεία και η παιδεία».

Υγεία, κλίμα και εργασία πάνω από την άμυνα

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι προτάσσουν την υγεία και την παιδεία (49%), την κλιματική δράση και την προστασία του περιβάλλοντος (38%) και τη δημιουργία θέσεων εργασίας (31%).

Η Δανία εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην κλιματική ανησυχία (58%), ενώ η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανησυχίας για το στεγαστικό (40%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία (35%).

Αντίθετα, ο τουρισμός και η πολιτιστική κληρονομιά θεωρούνται η λιγότερο σημαντική επενδυτική προτεραιότητα, με μόλις 12% υποστήριξη.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Πληροφοριακό δελτίο της ΚΥΠ στις 18 Ιουλίου 2025, δύο μέρες πριν την τουρκική εισβολή! Προπαρασκευαστικές ενέργειες απόβασης στην Κύπρο

Από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της παλαιάς Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας:

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δείτε τι ανέγραφε το πληροφοριακό δελτίο της ΚΥΠ στις 18 Ιουλίου 2025, δύο μέρες πριν την τουρκική εισβολή.

Από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της παλαιάς Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας:

Loading...
Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Σε προχωρημένες συνομιλίες για επενδύσεις και προμήθεια ουκρανικών drone Ουάσινγκτον και Κίεβο! Επικοινωνία Ζελένσκι-Μακρόν για προμήθεια πυραύλων και εκπαίδευση στα Mirage

Εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων για μια συμφωνία που αφορά αμερικανικές επενδύσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία του Κιέβου, με επίκεντρο την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone), όπως δήλωσε την Παρασκευή η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, παρουσία νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, η Σβιριντένκο αποκάλυψε ότι το πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας περιλαμβάνει και την προμήθεια ουκρανικών drones από τις Ηνωμένες Πολιτείες – μια εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα.

Παράλληλα, ο νέος Υπουργός Οικονομίας, Ολέξι Σόμπολεφ, ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του κοινού αμερικανο-ουκρανικού επενδυτικού ταμείου, που είχε συσταθεί νωρίτερα μέσα στο έτος, πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά έως τα τέλη του καλοκαιριού. Στόχος του ταμείου είναι η στήριξη στρατηγικών επενδύσεων, με αιχμή τον τομέα της άμυνας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ζελένσκι: Προμήθεια πυραύλων και εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών στα Mirage στο επίκεντρο της συνομιλίας

Το θέμα της προμήθειας πυραύλων και τη χρηματοδότηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαίτησης για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων συζήτησαν σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική του συνομιλία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου.

«Θα ήθελα ειδικά να επισημάνω τη συμφωνία μας για την εκπαίδευση πιλότων στα μαχητικά Mirage – η Γαλλία είναι έτοιμη να εκπαιδεύσει κι άλλους πιλότους χρησιμοποιώντας επιπλέον αεροσκάφη» έγραψε ο Ζελέσνκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ , προσθέτοντας ότι οι ηγέτες συντόνισαν τα επόμενα πολιτικά βήματα.

Η τελευταία αυτή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Ζελένσκι και του Μακρόν έγινε καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην πρόκληση περαιτέρω πλήγματος στη ρωσική βιομηχανία πετρελαίου και ενέργειας.

Τι λέει ο Γάλλος πρόδερος

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων είναι πρωτοφανές.

«Είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι η ασφάλεια, η ελευθερία και το μέλλον της Ευρώπης είναι στενά συνδεδεμένα με την τύχη της Ουκρανίας», έγραψε ο Μακρόν στο X.

«Από αυτή την άποψη, χαιρετίζω την υιοθέτηση σήμερα το πρωί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός πρωτοφανούς νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι ρωσικές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως», πρόσθεσε.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή15 λεπτά πριν

Το διεστραμμένο πρόσωπο του Ουκρανικού πολέμου

Στο ουκρανικό μέτωπο εκτυλίσσεται ένα αποκρουστικό «παιχνίδι». Πόντοι για κάθε δολοφονία του εχθρού.  Άνδρες και οχήματα καταδιώκονται.

Διεθνή45 λεπτά πριν

Αιθιοπία, Ινδονησία και Λιβύη στο τραπέζι για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων – 10 νεκροί περιμένοντας βοήθεια

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον, καθώς το Ισραήλ ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ...

Διεθνή1 ώρα πριν

Χωρίς σταματημό το αίμα στη Συρία

Δεν έχουν τέλος οι σφαγές. Στα νότια της Συρίας, αυτή τη φορά με θύματα την κοινότητα των Δρούζων. Σε βίντεο...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Σπάνια ντοκουμέντα! Μεταφορές προσωπικού και Βρετανών πολιτών από τις 18 Ιουλίου 1974

Οι άγνωστες αερογέφυρες από τη Δεκέλεια στο Ακρωτήρι - Air Clues, The RAF magazine vol. 29, 6 Ιουνίου 1975

Διεθνή2 ώρες πριν

Μεντβέντεφ: «Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν μας λυγίζουν – Εντείνονται τα χτυπήματα στην Ουκρανία»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική οικονομία...

Δημοφιλή