Weather Icon

Κινήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Κουρδικό, προκαλούν “έμφραγμα” στην Τουρκία

Κινήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Κουρδικό, προκαλούν “έμφραγμα” στην Τουρκία

του Ναζίμ Νταστάν
Στις νέες ισορροπίες που τείνει να επικρατήσουν στη Συρία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία μπήκαν σε έναν αγώνα ανταγωνισμού για «αναγνώριση» των Κούρδων, τους οποίους, πλέον, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Και οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, με διαδοχικές κινήσεις που κάνουν, μέσω της Αυτόνομης Διοίκησης των Κούρδων της Ροζάβα.

Στη Συρία, ενώ συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος, συνεχίζεται και ο αγώνας μεταξύ των διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων για εξασφάλιση μεριδίου επιρροής στην περιοχή. Ενώ αναμένεται να έλθει και πάλι στην ημερήσια διάταξη τις επόμενες ημέρες το θέμα που Ιντλίμπ, που είναι ένα από τα κύρια προς επίλυση ζητήματα στη Συρία, συνεχίζονται οι απειλές της Τουρκίας από τις περιοχές Σερεκάνιγιε και Γκίρε Σπι, της ΒΑ Συρίας, τις οποίες κατέλαβε με στρατιωτική εισβολή στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Από την άλλη πλευρά, πολλές δυνάμεις, ειδικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία, διατηρούν πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την Διοίκηση που υπάρχει στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Ενώ οι ΗΠΑ ήθελαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία μέσω του αραβικού κόσμου για την εν λόγω περιοχή, η Ρωσία φιλοξένησε το Δημοκρατικό Συριακό Συμβούλιο (MSD), που αποτελεί τη λαϊκή εκπροσώπηση της περιοχής.

Ο στόχος των ΗΠΑ και των δυνάμεων του Συνασπισμού, που θέλουν να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία μέσω της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Αιγύπτου, είναι να διασφαλίσουν τον έλεγχο και την άσκηση επιρροής στην περιοχή μέσω του αραβικού κόσμου. Αυτή η προσπάθεια, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ κουρδικών καντονιών και των αραβικών περιοχών θεωρείται ως μια κίνηση που εκπορεύεται από τις ΗΠΑ. Οι δυνάμεις συνασπισμού, οι οποίες προσπαθούν να ανακτήσουν το επίπεδο των σχέσεων που είχαν με την αυτόνομη διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, πριν την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή,  αναμένεται να συναντηθούν ξανά με τους εκπροσώπους της αυτόνομης διοίκησης, τους ηγέτες των αραβικών φυλών και τους εκπροσώπους άλλων λαών τις επόμενες ημέρες.

Αν και ορισμένοι κύκλοι έκαναν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με αυτήν τη συνάντηση και τη διαδικασία, η Αυτόνομη Διοίκηση δεν έχει ακόμη κάνει επίσημη δήλωση. Ωστόσο, δηλώνεται από ορισμένες πηγές ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Αμέσως μετά από αυτές τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των δυνάμεων του Συνασπισμού, η Ρωσία, μια από τις δυνάμεις που έχουν σημαντικό ρόλο στη Συρία, ανέλαβε δράση. Μετά την συμφωνία ενότητας που επήλθε μεταξύ του PYD και του ENKS, με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ της αντιπροσωπείας MSD που προσκάλεσε στη Μόσχα και του Κόμματος Λαϊκής Βούλησης, ενός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Συρίας, με επικεφαλής τον Kadri Cemil.

Ενώ αυτή η κίνηση της Ρωσίας προσέλκυσε την προσοχή όλων των κομμάτων στη Συρία, τα μάτια στράφηκαν στον Kadri Cemil και στο κόμμα του, που κάθονταν στο τραπέζι με την MSD. Ο Cemil, ένας Κούρδος από το Derbesiyê, είναι πραγματικά γνωστός ως πρώην μέλος του BAAS. Ο Cemil, ο οποίος ήταν κυβερνήτης της πόλης Hasekê κατά την περίοδο που αυτή ήταν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, είναι επίσης πρόσωπο που υπηρέτησε ως Υπουργείο Εμπορίου και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Συρίας.

Ένα μέλος του Κόμματος Λαϊκής Βούλησης θα συμπεριληφθεί στη Συνταγματική Επιτροπή, η οποία ιδρύθηκε για να προετοιμάσει ένα νέο σύνταγμα στη Συρία. Ωστόσο, το κόμμα αυτό, το οποίο δεν διαθέτει λαϊκή βάση όπως το ENSK, παρευρίσκεται στις περισσότερες συναντήσεις και συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη Συρία στη διεθνή σκηνή.

Κοιτάζοντας τα άρθρα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα μεταξύ των Κουρδικών κομμάτων, το σχέδιο που καθορίστηκε από την Αυτόνομη Διοίκηση για την επίλυση της συριακής κρίσης, με τη γνωστή τολμηρή προσέγγιση της Ρωσίας, είναι πρωτοποριακό. Δίνοντας ένα μήνυμα σε όλες τις πλευρές με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ενότητας των Κούρδων, το οποίο χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ. Αν και είναι γνωστό ότι τέτοιες τολμηρές προσπάθειες γίνονται πίσω από τα παρασκήνια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι γίνονται και άλλες διαφορετικές διαπραγματεύσεις, πέρα από αυτές που έχουν καθιερώσει οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις με την Αυτόνομη Διοίκηση.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ Jammes Jeffrey, διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία γι’ αυτό το θέμα, έχοντας ως στόχο να την επαναφέρει στον άξονα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Βλέποντας αυτό η Ρωσία, άρχισε να απειλεί την Τουρκία με διαφόρους τρόπους. Η Τουρκία με τη σειρά της, εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως μετά τη συνάντηση και την υποδοχή των Κούρδων στη Μόσχα.

Η Τουρκία, για να επιλύσει αυτήν την ένταση, αναμένεται να χτυπήσει και πάλι την πόρτα της Ρωσίας, κάτι που είναι πιθανόν να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή.

Εν μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματικών προσπαθειών που γίνονται το διάστημα αυτό, για το μέλλον της περιοχής, η Αυτόνομη Διοίκηση ενεργεί με την πεποίθηση ότι το έργο που αγωνίζεται να φέρει εις πέρας επί εννέα χρόνια μπορεί να είναι τελικά η μόνη μόνο λύση στην κρίση που μαστίζει την περιοχή.

Πηγή: Μεσοποταμία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube