Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , ΟΗΕ 20 Σεπτεμβρίου 2020

Κίνδυνος διπλωματικής κρίσης στον ΟΗΕ λόγω των ΗΠΑ και εξαιτίας του Ιράν

Κίνδυνος διπλωματικής κρίσης στον ΟΗΕ λόγω των ΗΠΑ και εξαιτίας του Ιράν
Εικόνα από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (φωτ.: EPA / Justin Lane)

Τριγμούς στο εσωτερικό του ΟΗΕ προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να δηλώσουν διά του Μάικ Πομπέο ότι όλες οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είναι «εκ νέου σε ισχύ». Μετά από μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διαδικασία που ενεργοποίησε η Ουάσινγκτον, πλέον υπάρχει κίνδυνος για μείζονα διπλωματική κρίση στον διεθνή οργανισμό.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαμήνυσε χθες ότι θα τιμωρηθούν όσοι παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα προχωρήσει σε καμία ενέργεια» διαβεβαίωσε από τη μεριά του ο Αντόνιο Γκουτέρες. Παρά τις δηλώσεις της η Ουάσινγκτον θεωρείται απομονωμένη, καθώς τα άλλα κράτη-μέλη που έχουν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν απορρίπτουν την πρωτοβουλία της και έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να την αγνοήσουν.

Επίσης, ειδικά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, υποστηρίζουν η αμερικανική διαδικασία δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018 ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση της χώρας του από το «Κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης» (ΚΟΣΔ).

Τον Αύγουστο οι ΗΠΑ άρχισαν επίσημα την προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις μέσω της λεγόμενης ρήτρας snapback. Κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης αυτό σημαίνει ότι δεν θα εκπνεύσει η ισχύς του εμπάργκο στην πώληση συμβατικών όπλων σε βάρος του Ιράν, που τυπικά θα αρθεί στις 18 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί σημείωσε χθες μέσω Twitter ότι «η παράνομη και ψευδής “προθεσμία” των ΗΠΑ ήρθε κι έφυγε[…]. Το να κολυμπούν ενάντια στα διεθνή ρεύματα το μόνο που θα τους φέρει είναι περισσότερη απομόνωση».

pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube