fbpx
Weather Icon

Ιωάννης Μάζης: «Οδηγούμεθα σε θερμή έκρηξη»

Ιωάννης Μάζης: «Οδηγούμεθα σε θερμή έκρηξη»

Το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν για να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανέλυσε ο Ιωάννης Μάζης εκτιμώντας παράλληλα πως μετά την 24η Σεπτεμβρίου αν οι Βρυξέλλες δεν στείλουν ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα θα έχουμε «θερμή έκρηξη» στη Μεσόγειο.

«Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Ερντογάν αυτή τη στιγμή εξαντλεί το χρόνο μέχρι τις 24 του Σεπτεμβρίου ούτως ώστε με εναλλασσόμενες συμπεριφορές του τύπου ψυχρό – ζεστό να καταναλώσει αυτό το χρόνο να μη τεθούν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος του στις 24 του μηνός, να δώσει το δικαίωμα στη Γερμανία να αναπνεύσει από την πίεση στην οποία την έχει υποβάλει και παρελθούσης της 24ης , από την 25η και πέρα προσανατολίζεται να δημιουργήσει τα τετελεσμένα τα οποία επιθυμεί να δημιουργήσει ασχέτως αν εγώ θεωρώ ότι δεν θα του βγουν», είπε αρχικά στον Alpha 9,89 o Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ.

Εκτίμησε ότι μέχρι τη σύνοδο κορυφής ο Ερντογάν θα μας υποβάλει σε ένα «σκοτσέζικο ντους» αφού όπως σημείωσε: «Έχει λίγες πιθανότητες να βιαστεί να κάνει κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Die Welt: «Εγώ θεωρώ λοιπόν ότι εφόσον η Die Welt είναι μία σοβαρή εφημερίδα είχε και το δικαίωμα το γραφείο της στην Τουρκία να διυλίσει την είδηση, τη δυνατότητα, πριν προχωρήσει σε μία δημοσίευση. Συνεπώς η είδηση είτε εντέχνως, έφτασε μέχρι τους Γερμανούς δημοσιογράφους και είχε σαν στόχο σε αυτή την περίπτωση μέσω της σοβαρότητας της εφημερίδας να δώσει μία διάσταση μεγαλύτερης εντάσεως των προθέσεων του κ. Ερντογάν και να τρομάξει υποτίθεται την απέναντι πλευρά και όχι μόνο. Να κοιτάξει να πιέσει ακόμα και την ίδια τη Γερμανία. (…) Ο Ερντογάν εμπαίζει και την ίδια τη Γερμανία η οποία κατά την κρίση μου ξέρει πολύ καλύτερα ποιο είναι το όφελος της Τουρκίας απ’ ότι το ξέρει ο κ. Ερντογάν ο ίδιος».

«(Ο Ερντογάν) βάζοντας και την καμήλα και την κατσίκα και τον γάιδαρο στο δωμάτιο και μετά βγάζοντας τους έξω δίνει την εντύπωση ότι κοιτάξτε εγώ δεν έκανα ή δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτά είναι των δημοσιογράφων. Δίνει το δικαίωμα την ίδια στιγμή στη Γερμανία να πει κοιτάξτε βλέπετε η δημοσίευση η δική μου, της δικής μου εφημερίδας, του δικού μου οργάνου, απέκλεισε την πιθανότητα να συμβεί το γραφόμενο. Από τη μία μεριά. Από την άλλη μεριά στέλνει και σε μας το μήνυμα ότι κοιτάξτε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να σας κάνει πολύ μεγάλο κακό. Προσέξτε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το επιδιωκόμενο τετελεσμένο που ανέφερε ο κ. Μάζης σημείωσε: «Κοιτάξτε ο Ερντογάν ή θα πάρει αυτά τα οποία θέλει. Αυτό που θέλει είναι να βάλει την Ελλάδα κάτω, στο τραπέζι, τρομαγμένη, πιεσμένη με την πολιτική της ηγεσία να αισθάνεται με την πλάτη στον τοίχο».

«Κατ’ αρχάς με τον πόλεμο τριβής τον οποίο νομίζει ότι ουσιαστικά οδηγεί το ηθικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να είναι σε πτώση με τη συνεχή επιφυλακή που δεν οδηγεί σε εκτόνωση. Το δεύτερο είναι ότι (θέλει) να βάλει τους συντελεστές τους οποίους θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή ελέγχει όπως τον Λευκό Οίκο από τη μία πλευρά και το Βερολίνο από την άλλη να προφασιστούν τις ενέργειες τις οποίες δηλώνει ή πράττει προς την πλευρά μας και να την οδηγήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αν αυτά δεν συμβούν μέχρι τις 24 του μηνός να μπορέσει να εξασφαλίσει τις ηπιότερες (κυρώσεις). Να δει τα ηπιότερα δυνατά μέτρα κυρώσεων τα οποία θα λάβει η ΕΕ και βεβαίως με δεδομένα τα αντανακλαστικά δεινοσαύρου της ΕΕ καταλαβαίνει ότι αν αυτές οι κυρώσεις υιοθετηθούν ή ακόμα καλύτερα αν καταφέρει να τις αναβάλει. Από τις 25 του μηνός και μετά να δημιουργήσει αυτή την ένταση η οποία να στοχεύει και πάλι στο ίδιο. Δηλαδή να μας πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρομοκρατημένους. Δεν θα του βγει. Και δεν θα του βγει γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά την ικανότητα και τον επαγγελματισμό των ενόπλων δυνάμεων όπως και την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην παραδώσει τη Μεσόγειο στα χέρια της Τουρκίας. Συνεπώς κάνει το καλύτερο δυνατόν».

«Δυστυχώς νομίζω ότι είναι τόσο πολύ παγιδευμένος στον φενακισμό που έχει κάνει στο λαό του που του είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποχωρήσει με κάποιο τρόπο ούτως ώστε να περισώσει την αξιοπρέπειά του», σημείωσε αναγνωρίζοντας ότι πρέπει ο Ερντογάν να παρουσιάσει κάποιο «τρόπαιο» στον τουρκικό λαό.

Ερωτηθείς ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το τρόπαιο σημείωσε: «Ότι η Ελλαδα οπισθοχώρησε και κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου νομιμοποιεί την ατζέντα Καλίν».

«Θεωρώ πως ναι (σ.σ. είμαστε σε αδιέξοδο) εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ισχυρή παρέμβαση, σοβαρή παρέμβαση από την πλευρά της Ευρώπης στις 24 του μηνός που είναι απ’ ότι καταλάβατε και από τη διήγησή μου η σοβαρότερη στιγμή για να προστατευθεί η ειρήνη. Εάν δεν υπάρξει μία τέτοια παρέμβαση τότε δυστυχώς οδηγούμεθα σε θερμή έκρηξη. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε», συμπλήρωσε.

σχετικά άρθρα