REAL TIME |

Weather Icon

Η τουρκική στάση αφορά όλες τις χώρες, όχι μόνο Ελλάδα και Κύπρο

Η τουρκική στάση αφορά όλες τις χώρες, όχι μόνο Ελλάδα και Κύπρο

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία και τα φερέφωνα της στα κατεχόμενα, με θράσος και προκλητικότητα αντιδρούν για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να άρει μερικώς και προσωρινά το άδικο εμπάργκο όπλο, που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1987. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη στάθμευσαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέα Παπανδρέου» στην Πάφο. Όπως και για τη εξαγγελθείσα αμυντική συνεργασία της Κύπρου και της Γαλλίας. Γενικά, η Τουρκία, με το θράσος που τη χαρακτηρίζει, αντιδρά τη στιγμή που η ίδια κατέχει παρανόμως τμήμα της Κύπρου και διατηρεί κατοχικά στρατεύματα ενώ έχει μεταφέρει έποικους στο νησί. Η κατοχική δύναμη από το 1974 και εντεύθεν-μετά από εισβολή στο νησί- βρίσκεται στο νησί και ελέγχει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά το βόρειο μέρος της Κύπρου.

ΑΥΤΗ η τακτική της Άγκυρας, εντάσσεται μέσα στη λογική ενός αφηγήματος που διαχρονικά προβάλλεται: Φωνάζουν, παρουσιάζονται οι αντίπαλοι ως παρανομούντες την ώρα κατά την οποία είναι η Τουρκία που προελαύνει και παραβιάζει συστηματικά, μεθοδευμένα το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα, για παράδειγμα, κατηγορεί το «δίδυμο» Ελλάδος και Ελληνοκυπρίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για «επιθετική συμπεριφορά» και προσπάθεια να αποκλειστεί η Τουρκία από τους σχεδιασμούς στην περιοχή. Προφανώς δεν αφορά αυτή η θέση μια  διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία των γεγονότων. Συνδέεται με τη στάση και νοοτροπία της Άγκυρας, που δεν ευνοεί συνεργασίες και διάλογο, επειδή τα θέλει όλα δικά της. Η συμμετοχή της Τουρκίας, ως κανονικού κράτους και όχι ως πειρατικού, ιμπεριαλιστικού, θα πρόσφερε και στην ίδια τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνεργασίες για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Δεν τον πράττει αυτό καθώς δεν θέλει τη σταθερότητα. Θεωρεί πως μέσα από την αποσταθεροποίηση μπορεί να επιβάλλει τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντά της. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως διαφορετικά θα ήταν τα δεδομένα και οι συνθήκες στην περιοχή εάν η Τουρκία επέλεγε τη συνεργασία αντί την ένταση και την αντιπαράθεση με τα κράτη της περιοχής. Η κατοχική δύναμη βρίσκεται, με δική της επιλογή, σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Έχει εισβάλει στη Συρία, με την ανοχή των ισχυρών της γης και εμπλέκεται στην λιβυκή κρίση, στηρίζοντας και ελέγχοντας πλήρως το καθεστώς της Τρίπολης.

ΥΠΑΡΧΕΙ κάποιος που να πιστεύει πως η Τουρκία δεν είναι κράτος- ταραχοποιός; Ότι η Άγκυρα δεν είναι καθεστώς-τρομοκράτης, που εξάγει ένταση; Δεν είναι μια χώρα με σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας; Είναι ένα κράτος, το οποίο χαρακτηρίζεται από πνεύμα κατακτητή και αυτό είναι βασικό στοιχείο στη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας. Η στάση αυτή της Άγκυρας, που δεν είναι τωρινή, εξελίσσεται επικίνδυνα για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Γι αυτό και τα όσα πράττει δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και όλων των χωρών της περιοχής, που είτε επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως. 

ΓΙΑ αυτό και θα πρέπει η επιθετική Τουρκία να αντιμετωπιστεί συλλογικά και αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει άλλη οδός. Είναι μονόδρομος η συγκρότηση ενός μετώπου σταθερότητας από τα κράτη της περιοχής, που θα σταθούν απέναντι στην Τουρκία, από κάθε κράτος- πειρατή, το οποίο θα είναι απειλή για την ειρήνη. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube