Weather Icon
Συρία , Τουρκία 23 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν

Με το που ξεκίνησε η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας, στον πόλεμο της Λιβύης, στο πλευρό της κυβέρνησης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, υπήρξαν αναφορές ότι το τουρκικό καθεστώς έστελνε μισθοφόρους από τη Συρία στα πεδία μαχών της Λιβύης, συστήνοντας ένα καινούργιο μοντέλο αναλώσιμου στρατού, που θα δρούσε σε διάφορα εκτός των συνόρων πεδία.

Όντως σιγά σιγά, αυτές οι αναφορές άρχισαν να επιβεβαιώνονται αποκαλύπτοντας ότι χιλιάδες αντικαθεστωτικοί Σύριοι μισθοφόροι, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, Τουρκμένοι εξτρεμιστές και διαφόρων άλλων ειδών ξένοι μαχητές στέλνονταν στη Λιβύη, με δόλωμα κάποια αμοιβή, την τουρκική υπηκοότητα και στο βάθος το όνειρο της ευρωπαϊκής ακτής (αρκετοί λιποτάκτησαν και πέρασαν στην Ιταλία).

Κυριότεροι κομπάρσοι στο θέατρο της περιφερειακής προσπάθειας επίδειξης δύναμης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ήταν οι μαχητές της ταξιαρχίας Sultan Murad, αδίστακτοι τζιχαντιστές που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης του ISIS εναντίον των Κούρδων πολιτών στο Ιντλίμπ.

Τώρα, νέες αναφορές, αυτή τη φορά από κουρδικές πηγές αποκαλύπτουν πως η Τουρκία, έχει αρχίσει να αλλάζει τη χώρα στην οποία επικεντρώνεται. Κουρδικά μέσα ενημέρωσης και πηγές από το Αφρίν, αναφέρουν ότι ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 50 μέλη της Ταξιαρχίας Sultan Murad, εστάλησαν στο Αζερμπαϊτζάν, το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου, στον απόηχο της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων μεταξύ Αζαρμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Εκτός αυτού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι περίπου 150 μέλη της δύναμης την οποία δημιούργησε η Τουρκία, στις κατεχόμενες συριακές περιοχές για να επιβάλλει την τάξη και τους στόχους της, αναμένουν εντολή να μεταβούν επίσης στο Αζερμπαϊτζάν εντός των επόμενων ημερών.

Καταγραφή των κινήσεων των συγκεκριμένων μισθοφορικών δυνάμεων αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 275 μισθοφόροι εστάλησαν στο Αζερμπαϊτζάν τον Αύγουστο.

Αμφότερες Τουρκία και Αζερμπαιτζάν έχουν αρνηθεί την αποστολή τέτοιων τρομοκρατών στο αζερικό έδαφος, όμως τα στοιχεία και τα ονόματά τους που έχουν δημοσιευθεί αποτελούν αδιαμφισβήτητη διάψευση.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube