Weather Icon
Αίγυπτος , Κύπρος , Τουρκία 18 Σεπτεμβρίου 2020

Η Τουρκία πρότεινε έτοιμη συμφωνία για ΑΟΖ στην Αίγυπτο (χάρτης)

Η Τουρκία πρότεινε έτοιμη συμφωνία για ΑΟΖ στην Αίγυπτο (χάρτης)
Θάλασσα σε μέγεθος τριών νησιών Κύπρου προσφέρει η Άγκυρα στην Αίγυπτο για να τη δελεάσει να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ, υποστηρίζει σήμερα η εφημερίδα «Χουριέτ».
Πριν από 3 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο CNNTürk, είχε πει ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είπαμε στην Αίγυπτο, ‘Μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη’».
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, πληροφορίες της εφημερίδας «Χουριέτ» σήμερα επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διπλωματία της πίσω πόρτας με την Αίγυπτο εδώ και κάμποσο καιρό και ότι οι μυστικές υπηρεσίες, που ασκούν (και) εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή, συναντώνται σε υψηλό επίπεδο. 
Ποια είναι λοιπόν η πρόταση που έχει υποβάλει η Τουρκία στην Αίγυπτο;
«Η προτεινόμενη συμφωνία είναι η παραχώρηση μιας θαλάσσιας περιοχής στην Αίγυπτο σε μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου», αναφέρει η «Χουριέτ», με την Άγκυρα να δίνει μάλιστα ένα ανοιχτό μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον της Αιγύπτου να συμφωνήσει με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, τη συμφωνία προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνοντας μεγάλα ποσά στην Αίγυπτο και λειτουργώντας επίσης από την πίσω πόρτα, προκειμένου το Κάιρο να μην υποκύψει. 
Σημείωση: Πάντως εμείς προειδοποιούσαμε μήνες πριν, όπως και με τη Λιβύη:
sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube