REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , Ρωσία 5 Σεπτεμβρίου 2020

Η ειδική σχέση Γερμανίας – Ρωσίας

Η ειδική σχέση Γερμανίας – Ρωσίας

  Ξένια Τούρκη   

Η έρευνα των Γερμανών ειδικών έδειξε πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε με νόβιτσοκ, μια ουσία που κατασκεύασαν την εποχή του ψυχρού πολέμου, Σοβιετικοί επιστήμονες σε κλειστά εργαστήρια. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για τη δηλητηρίαση, ενώ οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πήραν το ζήτημα ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η υπόθεση να είναι μια καλοστημένη προβοκάτσια της Δύσης.

Η υπόθεση επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό της σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια και τόνισε πως προκύπτουν ερωτήματα έχει διαβουλεύσεις με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξετάσουν την απάντηση που θα δώσουν για την δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις όλοι είναι βέβαιοι πως η Γερμανίδα πολιτικός δεν είναι διατεθειμένη συνεργαστεί και να επιβάλει σοβαρές πολιτικές και το κυριότερο οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι περίπλοκες και την ίδια στιγμή αλληλεξαρτώμενες σε αρκετά σημεία. Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο αγωγός Nord Stream 2 για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία. Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των ΗΠΑ και τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων του για την κατασκευή, που βλέπουν και δικαίως σχέσεις εξάρτησης, το Βερολίνο υποστηρίζει με σθένος το πρότζεκτ.

Τώρα ο αγωγός βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο και στο εσωτερικό της χώρας πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του. Η γερμανική ηγεσία δεν δείχνει να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε πως υπόθεση Ναβάλνι δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή του Nortd Stream 2 και ότι τα έργα θα συνεχιστούν κανονικά, αφού πρόκειται για ένα ιδιωτικό και όχι ένα δημόσιο έργο.

Είναι σαφές, πως η ειδική σχέση του Βερολίνου με τη Μόσχα δεν πρόκειται να χαλάσει για χάρη του Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν χάλασαν ούτε παρά τις έντονες διαμάχες που ακολούθησαν την κρίση της Κριμαίας μετά το 2014 και οι γερμανορωσικές σχέσεις δεν πάγωσαν ποτέ. Η συμμαχία των δύο χωρών είναι γερή. Τόσο γερή ώστε η Γερμανία να βάζει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εταίρων της προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τη Ρωσία.

philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube