REAL TIME |

Weather Icon

«Handelsblatt»: Η Ελλάδα έχει προσφερθεί να παραπέμψει τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας….

«Handelsblatt»: Η Ελλάδα έχει προσφερθεί να παραπέμψει τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας….

«Γιατί δεν πρέπει η Ελλάδα να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία» – «Ο Ερντογάν ήδη επιδίδεται σε πολεμικές φαντασιώσεις»  –  «Η Τουρκία είναι επισήμως σύμμαχος της Ελλάδας αλλά εμφανίζεται ως εχθρός της»

Μίνα Αγγελίνη
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία», σχολιάζει ο Γερμανός αρθρογράφος της εφημερίδας «Handelsblatt», Γκερντ Χέλερ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μία εμπόλεμη σύρραξη της Αθήνας με την Άγκυρα θα είναι απειλή για την οικονομική της σταθερότητα.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν πρέπει να εμπλακεί σε αγώνα όπλων με τους γείτονές του: θα ήταν απελπιστικό και θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας», επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα», προσθέτει.

«Ενας πόλεμος με την Τουρκία δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί – αλλά πόσες εξοπλιστικές δαπάνες μπορεί να αντέξει η Αθήνα;», διερωτάται ο Γκερντ Χέλερ.

«Η Ελλάδα μόλις άρχισε να τακτοποιεί τα δημοσιονομικά της μετά την οκταετή κρίση χρέους, να δημιουργεί πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και να βάζει τέλος στο σπιράλ του χρέους, όταν ο νέος κορωνοιός τη χώρα επιστρέφει τη χώρα στα παλιά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Τώρα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά επίσης έναν νέο εξοπλιστικό αγώνα με τη γειτονική Τουρκία.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να ανταποκριθεί στην ολοένα εντεινόμενη ρητορική του Τούρκου αρχηγού κράτους Ερντογάν με αγορές όπλων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ευημερία της χώρας που έχει υποστεί μακροχρόνια κρίση. Ένας αγώνας όπλων με την Τουρκία…θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Έλληνες πρέπει να διασφαλίσουν την εθνική τους ακεραιότητα. Το συναίσθημα της απειλής είναι κατανοητό. Η γειτονική της Τουρκία είναι επισήμως σύμμαχος, αλλά εμφανίζεται ως εχθρός. Είναι εξίσου αδιαμφισβήτητο ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τη στρατιωτική της εντολή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αυτό περιλαμβάνει τον συνεχή εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού της οπλοστασίου.

Αλλά μία εξοπλιστική κούρσα μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της ασφάλειας της συμμαχίας ούτε ωφελεί την Ελλάδα, επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος.

Ο Χέλερ επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι παραδοσιακά ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές της γερμανικής βιομηχανίας όπλων. Για τους Έλληνες, η Γερμανία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός προμηθευτής όπλων μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούμενος από τη Γαλλία.

«Ο αγώνας όπλων μπορεί να είναι επικερδής για τους κατασκευαστές, αλλά καταστροφικός για την Ελλάδα. Είναι ένας αγώνας που οι Έλληνες δεν μπορούν ποτέ να κερδίσουν. Η Τουρκία έχει οκταπλάσιο πληθυσμό … Ο Ερντογάν αύξησε τις αμυντικές δαπάνες εντός πέντε ετών από δώδεκα σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ερντογάν ήδη επιδίδεται σε φαντασιώσεις πολέμου και επικαλείται την προθυμία του να θυσιάσει τους «μάρτυρες»… Ένας πόλεμος στη Μεσόγειο θα ήταν καταστροφή για το ΝΑΤΟ και ήττα για την ΕΕ. Θα πρέπει η Ε.Ε να κάνει ότι είναι δυνατό για να φέρει τους δύο γείτονες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα έχει ήδη προσφερθεί να παραπέμψει τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για διαιτησία. Τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας.

Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube