Weather Icon
Αζερμπαϊτζάν , Καύκασος , Τουρκία 29 Σεπτεμβρίου 2020

H Αρμενία απειλεί με χρήση βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M σε περίπτωση που η Τουρκία αναπτύξει F-16 εναντίον της

H Αρμενία απειλεί με χρήση βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M σε περίπτωση που η Τουρκία αναπτύξει F-16 εναντίον της

Χωριανόπουλος Άγγελος

Στο infognomonpolitics είχαμε αναφερθεί προ πολλού, σε σχετική ανάρτηση, στην τακτική σημασία χρήσης του πυραύλου Iskander-M από ρωσικά στρατεύματα έναντι τουρκικών-ισλαμιστικών στρατευμάτων στην Συρία. Ένα από τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του είναι το μικρό θερμικό ίχνος που αφήνει κατά την πορεία του προς τον στόχο, κάνοντας αδύνατη την αντιμετώπισή του από τουρκικά συστήματα αεράμυνας.

Ο Αρμένιος πρέσβης στην Ρωσία, Vardan Toganyan ανέφερε σε συνέντευξη τύπου πως η Αρμενία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τον τακτικό βαλλιστικό πύραυλο Iskander-M έναντι τουρκικών F-16 σε περίπτωση που αναπτυχθούν στην εμπόλεμη ζώνη.

Πρόσθεσε πως: ”μέχρι στιγμής τα συστήματα αεράμυνας είναι ικανά και αποτελεσματικά στην κατάρριψη τουρκικών Drone”. 

”Η στρατιωτική ηγεσία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι εάν η Δαμόκλειος σπάθη με τη μορφή τουρκικών F-16 κρέμεται πάνω από τον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θα ληφθούν όλα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του Iskander. Δηλαδή, οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το οπλοστάσιό τους για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια”, πρόσθεσε ο Τογκάνιαν.

Το 2016, η Αρμενία έγινε η πρώτη χώρα όπου προμηθεύτηκε αυτό το επιχειρησιακό-τακτικό συγκρότημα πυραύλων.


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Artsrun Hovhannisyan σημείωσε ότι, εάν είναι απαραίτητο, ο Ερεβάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Iskander, και το Μπακού, ως απάντηση, υποσχέθηκε να προετοιμάσει μια “επαρκή απάντηση”.

Μια τέτοια εξέλιξη της κατάστασης είναι μάλλον απίθανη, καθώς θα σήμαινε την ανοικτή είσοδο της Τουρκίας σε μια στρατιωτική σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Armen Sarkissian κατηγόρησε άμεσα την Άγκυρα δηλώνοντας πως εφοδιάζει το Αζερμπαϊτζάν με Σύρους μισθοφόρους, όπλα και επιθετικά drone τα οποία συμμετέχουν στην σύγκρουση του  Nagorno-Karabakh. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube