Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 17 Σεπτεμβρίου 2020

Γκριζάρισμα; “Κάποια νησιά δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία”

Γκριζάρισμα; “Κάποια νησιά δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία”

Αποκλιμάκωση προβλέπει ο Φαρούκ Καϊμακτσί, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Μιλώντας σε σεμινάριο του EPC (European Policy Center – δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών), ο Φαρούκ είπε ότι αναμένει πρόοδο τις επόμενες μέρες με ένα οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί έκανε λόγο για έναρξη διαλόγου και σημείο αφετηρίας – για την Τουρκία – την ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό, με ανανέωση της προοπτικής ενταξιακών διαπραγματεύσεων, φιλελευθεροποίηση της βίζας, επιτάχυνση των συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και επανέναρξη των διαλόγων υψηλού επιπέδου.

Όπως δήλωσε «δεν ξέρω ποιος θα χρησιμοποιεί υδρογονάνθρακες σε 20 χρόνια» καθώς «όλοι στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αλλά τόνισε ότι «ας τους μετατρέψουμε σε πηγή συνεργασίας». Πρότεινε, μάλιστα, ο αγωγός EastMED να μετατραπεί σε κοινό project για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, «να γίνει ο άνθρακας και το ατσάλι της περιοχής, όπως ο άνθρακας και το ατσάλι έφεραν κοντά Γαλλία και Γερμανία».

Επανέλαβε, δε, την τουρκική πρόταση για πολυμερή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή και των Ελληνοκυπρίων όπως είπε. «Η Τουρκία δεν εκφοβίζει την Ελλάδα ή την Κύπρο», είπε, απλά υποστηρίζει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους «κορόιδεψαν» οι Ελληνοκύπριοι, «κοροϊδεύοντας» και την Ε.Ε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική πορεία της Τουρκίας πληγώθηκε λόγω της εισόδου στην Ε.Ε. μόνο των Ελληνοκυπρίων, όπως είπε, οι οποίοι «απέρριψαν το σχέδιο Ανάν» και προχώρησαν με το πάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων. «Χάσαμε τη χρυσή ευκαιρία του 2004», τόνισε.

Σχολιάζοντας την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν για την κατάσταση στην Ένωση, ο Φαρούκ Καϊμακτσί υπενθύμισε «θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα» σημείωσε ότι η Πρόεδρος «ήταν προσεκτική στις διατυπώσεις της, αλλά δεν είναι η Τουρκία που θέλει να απομακρυνθεί από την ΕΕ, παραμένει δεσμευμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία».

Σημείωσε ότι «ωστόσο η Πρόεδρος αποτύπωσε το πρόβλημα: η Ε.Ε. όμηρος κρατών μελών, με εθνικιστικά μοτίβα, στενόμυαλες εθνικιστικές ιδέες». Ανέφερε δε ότι ένας Βρετανός συνομιλητής του του είπε ότι ένας από τους λόγους του Brexit ήταν «γιατί μερικές χώρες κρατάνε την ΕΕ όμηρο». Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube