Weather Icon

Γιατί η Τουρκία τρέμει τις κυρώσεις

Γιατί η Τουρκία τρέμει τις κυρώσεις

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Την προηγούμενη φορά που ήταν στο προσκήνιο το θέμα των κυρώσεων που θα έπρεπε να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία, συνέβη το εξής:

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συζήτηση του θέματος στη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε την τριμερή του Βερολίνου, για την οποία δήλωσε άγνοια ο Έλληνας ομόλογός του κ. Δένδιας. Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάς είπε ότι συμφωνήθηκε η έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς το πλήρες περιεχόμενό της. Και αναρωτιέται κανείς, ποια εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας διακυβεύονται αν δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο εκείνης της συμφωνίας.

Ίσα-ίσα, εμείς θα λέγαμε ότι όσο τηρείται μυστική εκείνη η συμφωνία διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα, γιατί υπάρχει ενυπόγραφο άρθρο έγκριτου δημοσιογράφου που κάνει πολλά χρόνια διπλωματικό ρεπορτάζ, που λέει ότι η Ελλάδα «δέχτηκε την μερική αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών», για να αρχίσει ο διάλογος.

Και όσο σέρνεται μια τέτοια πληροφορία, αυτό πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα. Εν πάση περιπτώσει, η αποκάλυψη του Τσαβούσογλου τίναξε στον αέρα την υπόθεση των κυρώσεων. Γιατί όντως θα ήταν τουλάχιστον ανακόλουθο η Ελλάδα να πιέζει για κυρώσεις άλλες χώρες, τη στιγμή που η ίδια βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου. Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα τον διάλογο.

Στα τέλη Αυγούστου ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε προφορικά κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που ήταν της αποδοχής των ΥΠΕΞ της Ευρώπης των «27», για να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 24-25ης Σεπτεμβρίου. Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

α. Έγγραφο επιλογών

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

β. Άλλα αποτελέσματα

  1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
  2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.
  3. Έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  4. Διασύνδεση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Τώρα, μερικές ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, είναι σε εξέλιξη μια ανάλογη διαδικασία, με πρωταγωνιστή και πάλι τη Γερμανία. Μάλιστα, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Έρνστ Ράιχελ, δήλωσε ότι είναι «προσωπική υπόθεση» της κ. Μερκελ η αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Επίσης, είναι γνωστό ότι τηλεφώνησε στους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, για να τους πείσει να έχουν μια τηλεφωνική συνομιλία πριν τη Σύνοδο Κορυφής, με τον Ερντογάν να εμμένει στη θέση του, ότι η Τουρκία θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο, ενώ η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι δέχεται το διάλογο για ένα μόνο θέμα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών, υπό τον όρο ότι θα παύσουν οι προκλητικές ενέργειες και απειλές.

Το θέμα είναι ότι η απόσυρση του Oruc Reis, για το οποίο ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι θα επανέλθει στην περιοχή του για έρευνες μετά το πέρας της περιοδικής συντήρησης, όπως κάνει το Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου, μαζί με τον «διάλογο» που ξεκινάει οσονούπω, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία.

Εδώ η ελληνική διπλωματία έχει να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα, για να προετοιμάσεις τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της επομένης εβδομάδος.

Πρώτον, θα υποστηρίξουμε την επιβολή κυρώσεων ναι ή όχι; Το πιο σωστό είναι να αποφασιστεί…

H συνέχεια του άρθρου στο pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube