REAL TIME |

Weather Icon

Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis συνεχίζει την αποστολή του – Θα κάνει έρευνες μέχρι Ρόδο και Καστελόριζο

Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis συνεχίζει την αποστολή του – Θα κάνει έρευνες μέχρι Ρόδο και Καστελόριζο

Συνεχίζει την προπαγάνδα για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κορυφώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας απέναντί του τη διεθνή διπλωματία.

Μετά το δημοσίευμα που ανέφερε ότι «Η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά», η Γενί Σαφάκ σημείωνει ότι το Oruc
Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Συνεχίζει την αποστολή του: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες μέχρι τη Ρόδο και το Καστελόριζο» αναφέρει ακόμα ότι «έως σήμερα, έχει ερευνηθεί μία θαλάσσια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 km², ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 15.000 km² φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, χωρίς να επηρεάζεται από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Tο πλοίο το οποίο μέχρι τώρα έχει ερευνήσει μία περιοχή μεγαλύτερη από 2.000 km² θα συνεχίσει τα καθήκοντά του ως τις 12 Σεπτεμβρίου. Στη δεύτερη και τρίτη φάση των εργασιών του θα χαράξει την πορεία του προς το βορρά και θα ερευνηθούν συνολικά 15.000 km² μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη της Welt
Στον απόηχο λοιπόν της νέας προκλητικής NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis βορειότερα, προς το Καστελόριζο και την Ρόδο, κίνηση που εντάσσεται σύμφωνα με παρατηρητές στην απόπειρα της Άγκυρας να αποκόψει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελορίζου από την υπόλοιπη Ελλάδα και να περάσει -όταν και εάν γίνει διαπραγμάτευση- ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επήρεια ΑΟΖ, η εφημερίδα Welt προχώρησε σε μια αποκάλυψη. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, που επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πηγές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος.

«Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν, διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει η Welt. Αυτό που όμως προκαλεί εντύπωση, είναι η αντίδραση των ανώτατων αξιωματικών, που -τουλάχιστον σύμφωνα με την εφημερίδα- απέρριψαν το εν λόγω αίτημα (!): «Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει την ζωή του».

ΕΕ και ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στον Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, κι ενώ οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι εμπρηστικές δηλώσεις από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζονται, ο διεθνής παράγοντας αυξάνει την πίεση προς την Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ η ΕΕ πλέον μιλάει ξεκάθαρα για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Την Τρίτη λοιπόν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες και τις NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προέβησαν σε λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, των κινδύνων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της Τουρκίας, με σαφή την τοποθέτηση του κ. Πομπέο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και την επιτακτική ανάγκη προσήλωσης στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία και εδραίωση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Καθώς λοιπόν η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις, φαίνεται πως ναυαγεί και η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου, το οποίο επιχειρούσε τόσο να παίξει τον διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και να «κουρέψει» την ισχύ του καταλόγου των κυρώσεων που καταρτίζει η ΕΕ, καθώς οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι βαρύτατα εκτεθειμένες σε στρατηγικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Με άλλα λόγια, μαζί με την Τουρκία θα χάσει και η Γερμανία από ενεχόμενες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Παρόλα αυτά, καθίσταται σαφές, πως ο κόμπος των τουρκικών προκλήσεων φτάνει στο… χτένι. Η τακτική του κατευνασμού που ακολούθησαν ορισμένες χώρες φαίνεται πως χρεωκοπεί ενώ ο Ερντογάν επιμένει στις προκλήσεις και πλέον η Κομισιόν μιλά ανοιχτά για κυρώσεις. Ενδεικτικά ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στον Alpha τόνισε η ΕΕ δεν εκβιάζεται. «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία.

Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι» Στην ερώτηση ποια θα είναι η κύρωση που θα «πονέσει» περισσότερο απάντησε: «Οι κυρώσεις που πονάνε πιο πολύ είναι οι κυρώσεις που δεν προαναγγέλλονται, είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται και εφαρμόζονται.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ζόζεπ Μπορέλ, έστειλε και αυτός με τη σειρά του αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία. «Οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube