REAL TIME |

Weather Icon

FT : Η Τουρκία γκρέμισε τις λεπτές ισορροπίες στον Καύκασο

FT : Η Τουρκία γκρέμισε τις λεπτές ισορροπίες στον Καύκασο

Νέο μέτωπο άνοιξε η Αγκυρα με τη Μόσχα, σε μια περιοχή με μεγάλα ζωτικά συμφέροντα και για τις δύο. Ο ρόλος των αγωγών ενέργειας και η λεπτή ισορροπία που καλείται να βρει η Ρωσία. Ποια εξέλιξη θα ρίξει λάδι στη φωτιά.

Κάθε φορά που ξεσπούσε σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τα εδάφη που διεκδικούν οι δύο χώρες, οι απαιτήσεις της Μόσχας εντέλει οδηγούσαν τις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή τη φορά, όμως, το αίτημα της Ρωσίας για αποκλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά τις μάχες που ξέσπασαν την Κυριακή δεν εισακούστηκε, εν μέρει εξαιτίας της ανάδυσης της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, εξέλιξη που μετέβαλε τις λεπτές ισορροπίες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή του Καυκάσου.

Η στήριξη της Αγκυρας στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και η εκφοβιστική ρητορική της έχει πυροδοτήσει την πιο βίαιη αναζωπύρωση των συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, σε ένα μέτωπο που υφίσταται επί δεκαετίες και έχει δημιουργήσει σημαντικούς πονοκεφάλους στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, αμφισβητώντας την ηγεμονία της Μόσχας στην περιοχή.

Ενώ παραδοσιακά η Ρωσία επεδίωξε να μείνει ουδέτερη στην εδαφική διαφορά (η Μόσχα θεωρεί και τις δύο χώρες ως συμμάχους), έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία και αμυντική συμφωνία με τη χώρα που περιέχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από ξένη δύναμη.

Την ίδια στιγμή, η ενεργή στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν έχει, σύμφωνα με αναλυτές, ενθαρρύνει το Μπακού και περιόρισε την επιρροή της Μόσχας στην αζέρικη ηγεσία. Το γεγονός προσθέτει ένα ακόμα πεδίο στη λίστα των αντιπαραθέσεων μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας, με τις δύο περιφερειακές δυνάμεις και τους ισχυρούς ηγέτες τους (που προσπαθούν να χτίσουν μια δύσκολη συμμαχία σε εμπόριο και ενέργεια, έχοντας αμοιβαία δυσπιστία για τη Δύση) να είναι ήδη στα μαχαίρια για τη Συρία και τη Λιβύη.

«Η αυξανόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο μέσω του Αζερμπαϊτζάν είναι ένα γεγονός που δεν ευχαριστεί τη Ρωσία. Τα συμφέροντα Μόσχας και Αγκυρας συγκρούονται εδώ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού», δηλώνει ο Dmitri Trenin, επικεφαλής του think tank «Carnegie Moscow Center», προσθέτοντας: «Πούτιν και Ερντογάν δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικοί σύμμαχοι και δεν θα γίνουν ποτέ».

Συνέχισε: «Αντ’ αυτού, εκείνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να κεφαλαιοποιήσουν τα παράλληλα συμφέροντά τους και να υποβαθμίσουν διαφορές και διχασμούς, ώστε να μην οδηγούν σε απευθείας συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος, έχει υιοθετήσει μια αυξανόμενα δυναμική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας την ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό και πομπώδη ρητορική για να τροφοδοτήσει το εθνικό αίσθημα στο εσωτερικό. Η επιθετική αντίδρασή του στις συγκρούσεις, που τον οδήγησαν στο να επιτεθεί στην αρμενική ηγεσία και να προσφέρει πλήρη στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν σηματοδοτεί μια διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια συγκρούσεων στην περιοχή».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube