Πολιτική
Φοβού τον διάλογο… Τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο λύνουν τα προβλήματα μας

Από το 1974 μέχρι το 2019, είχαμε τρεις μείζονες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πιο σύντομη ήταν αυτή των Ιμίων στις 30 Ιανουαρίου 1996. Είχε διαρκέσει ένα 24ωρο. Η κρίση του Μαρτίου 1987 είχε διαρκέσει περίπου τέσσερις ημέρες. Η μακρύτερη κρίση ήταν με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ» το 1976. Είχε διαρκέσει 18 ημέρες (οι έρευνες άρχισαν στις 29 Ιουλίου αλλά το «Σισμίκ» παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου). Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή κρίση του Αυγούστου, με το «Ορούτς Ρέις» και την αρμάδα των τουρκικών πολεμικών, που το προστατεύουν και κάνουν επίδειξη σημαίας πάνω από περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι με δια-φορά η πλέον μακρόχρονη.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
ΠΗΓΗ: syrigos.gr
Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση. Ο Ερντογάν δείχνει χολωμένος από την υπογραφή και ακολούθως την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Μοιάζει να ψάχνει απεγνωσμένα να πάρει κι εκείνος έναν «ρούμπο», όπως λέγαμε παιδιά, πριν αποσύρει τα πλοία του. Η ολοκλήρωση της τελευταίας τουρκικής NAVTEX συμπίπτει με τον χρόνο που η τουρκική κυβέρνηση δύναται να απαντήσει στο αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ για έρευνα στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Είναι πιθανόν να επιδιώκει μια τέτοια κίνηση ο Ερντογάν για να αποκλιμακώσει.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιστρέψει στο δοκιμασμένο σχήμα των διερευνητικών συνομιλιών που διεξήχθησαν από το 2002 έως το 2016. Δεν είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα συναινούσε σε κάτι τέτοιο. Η θεματολογία των διερευνητικών, όμως, χρειάζεται προσοχή. Ιδίως κατά τις περιόδους 2002-04, 2009-2013 και 2015-16, το κύριο θέμα συζητήσεων ήταν η περιορισμένη ανά περιοχές επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ως προϋπόθεση για την από κοινού παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας. Κατοχυρώνεται χωρίς εξαιρέσεις (π.χ. για κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως από άγνοια εγράφη) στο άρθρο 15 της συμβάσεως για το δίκαιο της θάλασσας. Έχει ασκηθεί από όλα τα άλλα κράτη του κόσμου με ομοιόμορφο και απόλυτο τρόπο.
Είναι κατ’ αρχήν λανθασμένη η αναζήτηση συμφωνίας με ένα άλλο κράτος για τον τρόπο εφαρμογής ενός δικαιώματος το οποίο ασκείται μονομερώς. Είναι διαφορετική η ενημέρωση και η τυχόν παροχή διευκολύνσεων (όχι μόνον προς την Τουρκία, αλλά και προς άλλα κράτη) για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο, και διαφορετική η διαπραγμάτευση με στόχο τη συναίνεση/συμφωνία της Τουρκίας για επέκταση των χωρικών υδάτων.
Η διαπραγμάτευση είναι λανθασμένη ακόμη και από τη σκοπιά των οπαδών της απόψεως ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Μετά τη (συμφωνημένη) περιορισμένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να επιδιώκει την άμεση παραπομπή της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας στο δικαστήριο διότι:
• Θα έχει αποτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στις περιοχές που την ενδιαφέρουν.
• Θα έχει προδιαγράψει ότι οι περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου που θα μείνουν εκτός χωρικών υδάτων κατά το μάλλον ή το ήττον θα της δοθούν κατά την οριοθέτηση από το δικαστήριο.
Επιπλέον, εάν υποτεθεί ότι η Ελλάδα προχωρεί σε περιορισμένη επέκταση των χωρικών της υδάτων και ακολούθως η Τουρκία δέχεται την παραπομπή της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας, παραμένει ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα διασφαλισθεί ότι η Τουρκία δεν θα θέσει θέμα «γκρίζων ζωνών» κατά τη διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου (αμφισβητώντας κάποια από τα νησιά-σημεία βάσεως για τη μέτρηση της υφαλοκρηπίδας); Τέλος, τι θα γίνει όταν την επόμενη ημέρα της δικαστικής διευθετήσεως, η Τουρκία θέσει π.χ. θέμα αποστρατιωτικοποιήσεως των ανατολικών νησιών του Αιγαίου;
Είναι σαφές ότι τυχόν απόφαση της Ελλάδος να μην επεκτείνει παντού στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα, αλλά να αφήσει εκτός κάποιες περιοχές ανοικτής θάλασσας, είναι κίνηση μείζονος σημασίας η οποία θα συνέφερε πολλαπλώς την Τουρκία. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευθεί για τα ανταλλάγματα αυτής της σημαντικής κινήσεως και να τα συνδέσει με το σύνολο των θεμάτων που θέτει η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνον με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε άλλη περίπτωση, θα έχει χάσει το βασικό της όπλο μένοντας «ανοικτή» στα πολλά υπόλοιπα θέματα που έχει ανακαλύψει κατά καιρούς η Τουρκία.
www.defencepoint.gr

Πολιτική
Τρομακτικά δημογραφικά στοιχεία στις Σέρρες! Τέσσερις δήμοι στη λίστα με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού
Η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα προκειμένου να γεννιούνται παιδιά, απαντούν οι Σερραίοι

«Τρομάζει» τους Σερραίους η έρευνα του ΑΠΘ που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά τους Δήμους που είχαν τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού τη δεκαετία από το 2011 έως το 2021. Πανελλαδική πρωτιά είχε ο Δήμος Ν. Ζίχνης ο οποίος έχασε 4.130 κατοίκους, δηλαδή το 33,31%.
Ο Δήμος Ηράκλειας το ίδιο χρονικό διάστημα έχασε 5.432 κατοίκους, δηλαδή το 25,69%.Ο Δήμος Αμφίπολης έχασε 2.014 ανθρώπους, δηλαδή το 21,93% και ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά 3.079 κατοίκους, δηλαδή το 21%.
Σε ερώτηση που κάναμε σε πολίτες για το δημογραφικό ζήτημα, εκείνοι απάντησαν πως η πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα προκειμένου να γεννιούνται παιδιά.
Ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, μίλησε στο MEGA για το δημογραφικό.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το δημογραφικό γιατί αλλάζει κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί όταν φτάνουμε πια στην ηπειρωτική Ελλάδα, να χάνουν σε έναν χρόνο το 30% του πληθυσμού τους, εδώ «χτυπάνε καμπανάκια», ερημώνουν. Και ο δήμος Αθηναίων έχει μείωση βέβαια όμως μετακινούνται στα προάστια. Θα υπάρξει όμως ραγδαία μείωση του πληθυσμού», σημείωσε.
«Οι δείκτες δημογραφίας δείχνουν ότι χειροτερεύει η κατάσταση. Στην Ελλάδα από το 1940 και μετά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αστικοποίηση, μετανάστευση, είχαμε υψηλή γεννητικότητα και υπήρχε αυτή η ήπια αύξηση. Τώρα έχουμε τεράστια υπογεννητικότητα. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο. ενώ πρέπει να «γεννάμε» 2,3 παιδιά ανά γυναίκα, «γεννάμε» 1,3», σημείωσε ο κ. Καρανικόλας.
Δείκτης ολικής γονιμότητας στην Ελλάδα

«Ένας λόγος είναι το οικονομικό, περάσαμε από την παραδοσιακή οικογένεια, στην αστική και τώρα έχουμε μία μεταμοντέρνα οικογένεια. Αλλάζει το ίδιο το μοντέλο της οικογένειας. Η σύγχρονη οικογένειά έχει μία σύνθεση των «εγώ» και είναι έντονο το στοιχείο της διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.
Στοιχεία φυσικής κίνησης πληθυσμού (2023)
Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα γραφήματα και τα στοιχεία, έχουμε 50.000 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γεννήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανικόλα, «Χάνουμε μία πόλη περίπου γεννήσεις τον χρόνο. Το σκανδιναβικό μοντέλο μπορεί να αυξήσει τις γεννήσεις. Όταν βάζεις όμως οικονομικά κίνητρα, μπορεί κάτι να πετύχεις σε 2-3 χρόνια μάξιμουμ, αλλά όχι ολοκληρωτικά».
Εκτιμώμενος πληθυσμός (1/1/24) και μεταναστευτικές ροές (2023)
Για το μεταναστευτικό: «Για να κρατήσουμε τους πληθυσμούς είτε θα γεννήσουμε είτε θα εισάγουμε. Το τελευταίο διάστημα η εξερχόμενη μετανάστευση είναι λιγότερη από την εισερχόμενη. Έχουμε περίπου 120.000 εισερχόμενους μετανάστες συνολικά. Τα δημογραφικά μοντέλα ζητούν από την Ελλάδα να εντάξει μετανάστες εξειδικευμένους – δηλαδή για δουλειά».

Πολιτική
Προκήρυξη 110 θέσεων για την ΕΥΠ! Ζητούνται χάκερ για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες
Από το σύνολο των 110 θέσεων που γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν, 30 αφορούν ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, 12 νομικούς, 17 μηχανικούς, 13 οικονομολόγους, 16 προγραμματιστές, 17 τεχνικούς Η/Υ και δικτύων (8 πανεπιστημιακής και 9 τεχνολογικής εκπαίδευσης) και 5 επιτελείς διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού.

Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σε ΦΕΚ η προκήρυξη για την πρόσληψη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών 110 μονίμων υπαλλήλων κατηγορίας πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τις πρώτες προσλήψεις στην ΕΥΠ έπειτα από διάστημα πέντε ετών, με τις περισσότερες θέσεις (συνολικά 30) να προορίζονται για τη Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2025 να ολοκληρωθούν επιπλέον δύο «κύκλοι» προσλήψεων 200 υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και επιχειρησιακών στελεχών «πεδίου».
Η προκήρυξη
Η πρόσφατη προκήρυξη αφορά την «πλήρωση με μεικτό σύστημα επιλογής βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και αξιολόγησης ειδικότερων προσόντων, εκατόν δέκα θέσεων μόνιμου προσωπικού με την από 20 Νοεμβρίου 2023 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών».
Από το σύνολο των 110 θέσεων που γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν, 30 αφορούν ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, 12 νομικούς, 17 μηχανικούς, 13 οικονομολόγους, 16 προγραμματιστές, 17 τεχνικούς Η/Υ και δικτύων (8 πανεπιστημιακής και 9 τεχνολογικής εκπαίδευσης) και 5 επιτελείς διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της υπηρεσίας www.nis.gr. Προϋπόθεση, να είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο κείμενο της προκήρυξης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ, ενώ οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 του μηνός.
Oι προσλήψεις έρχονται σε συνέχεια ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας, με αλλαγές και στις διαδικασίες εκπαίδευσης και αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να βγουν στον αέρα ακόμη δύο προκηρύξεις για την πρόσληψη επιπλέον 200 υπαλλήλων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η αμέσως επόμενη προκήρυξη θα αφορά την πρόσληψη 78 υπαλλήλων, αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι πρόκειται να τοποθετηθούν σε τεχνικής φύσης θέσεις, όπως για παράδειγμα τεχνικοί, νυχτοφύλακες κ.ά.
Ο τρίτος και τελευταίος γύρος αφορά την είσοδο στην υπηρεσία 120 επιχειρησιακών πρακτόρων – αξιωματούχων πεδίου (field officers), που θα ενισχύσουν τα δίκτυα επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών της ΕΥΠ. Τα κονδύλια που απαιτούνται έχουν ήδη εξασφαλιστεί και εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών προκηρύξεων από τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Στέλιο Κουτνατζή.
Η Ακαδημία
Η πρόσληψη νέου προσωπικού έρχεται σε συνέχεια ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ, με αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο πρόσληψης νέου προσωπικού αλλά και στις διαδικασίες εκπαίδευσης και αξιολόγησής του, κατά τα πρότυπα υπηρεσιών πληροφοριών του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας. Εχουν προβλεφθεί πέντε κατευθύνσεις σπουδών, με τη βασική εκπαίδευση να διαρκεί από δύο έως οκτώ μήνες.
Αναλύσεις
Σουκρού Ιλιτζάκ: Η βαθιά μεταμόρφωση της Τουρκίας
Σε αντίθεση με το παρελθόν, το καθεστώς Ερντογάν αγνοεί αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων και χρησιμοποιεί βία και καταστολή για να διατηρήσει την εξουσία.

Τις σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, αναλύει ο Σουκρού Ιλιτζάκ σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Η βαθιά μεταμόρφωση της Τουρκίας», στο οποίο εστιάζει στη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου Κωνσταντινούπολης, και τις διαφορές με την περίοδο φυλάκισης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δεκαετία του 1990.
Τονίζει ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, το σημερινό καθεστώς αγνοεί αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων και χρησιμοποιεί βία και καταστολή για να διατηρήσει την εξουσία. Επισημαίνεται ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το κράτος αναδιαρθρώθηκε, με τον συνασπισμό AKP, MHP και «ευρασιανιστών» να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό, καθιστώντας αδύνατη την προσδοκία για δίκαιες εκλογές ή ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η ψευδαίσθηση της «κανονικότητας» συνεχίζεται, παρά τις αυξανόμενες αυθαιρεσίες του καθεστώτος.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:
υκλοφορεί ευρέως στον τουρκικό και διεθνή Τύπο ένα «ανέκδοτο», ότι το να κάνει ένας υποψήφιος πολιτικός φυλακή αποτελεί προϋπόθεση ώστε να εκλεγεί πρόεδρος στην Τουρκία, κάνοντας ελπιδοφόρες αναφορές στην καριέρα του Ιμάμογλου. Ωστόσο, οι σημερινές συνθήκες διαφέρουν κατά πολύ από εκείνες της περιόδου που φυλακίστηκε ο Ερντογάν. Σαφώς και η Τουρκία δεν διέθετε μια υγιή δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του 1990· εντούτοις, πέρα από το γεγονός ότι κανείς τότε δεν αμφισβητούσε τη νομιμότητα των εκλογών, ήταν αδιανόητο η κυβέρνηση να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου ή του ΕΔΔΑ.
Σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα καθεστώς τόσο θρασύ, ώστε όταν έχασε την αριθμητική και κοινωνική υπεροχή του και απέτυχε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου 2015, βύθισε τη χώρα στο αίμα προκειμένου να μη χάσει την εξουσία. Εγώ, όπως και περίπου δύο εκατομμύρια άλλοι πολίτες, εγκαταλείψαμε την Τουρκία εκείνη την περίοδο εξαιτίας αυτών των δυστοπικών εφαρμογών της λεγόμενης «θεραπείας-σοκ».
Από τότε δεν έχει απομείνει τίποτα που να θυμίζει κανονικότητα στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, η ψευδαίσθηση περί «κανονικότητας», σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν θα αποχωρήσει κάποια μέρα από την εξουσία μέσω εκλογών, συνεχίζει να καλλιεργείται και να αναπαράγεται τόσο από τους παράγοντες του καθεστώτος όσο και από επιδραστικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, το καθεστώς έκτοτε δεν αρκέστηκε στο να καταστέλλει την αντιπολίτευση, αλλά σχεδόν τη «σχεδιάζει» μέσω ενός κοκτέιλ καταπίεσης, βίας, χειραγώγησης και εξαγορών. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και τη φυλάκιση του Ιμάμογλου. Θέλω να πιστεύω πως η αντίδραση των πλατιών λαϊκών μαζών απέναντι σε αυτή την αυθαιρεσία θα αφυπνίσει την αντιπολίτευση, αλλά κρατάω μικρό καλάθι. Διότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η δομή του κράτους αναθεωρήθηκε εκ βάθρων. Ο συνασπισμός του AKP, του MHP και των «ευρασιανιστών» κατέλαβε στην πράξη τον κρατικό μηχανισμό και απομάκρυνε πρώτα τους γκιουλενιστές και στη συνέχεια οποιονδήποτε δεν ανήκε στο δικό τους στρατόπεδο. Με άλλα λόγια, από τον μηχανισμό καταστολής και τη «δικαιοσύνη» του κράτους δεν έχει να περιμένει κανείς χαΐρι.
Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν αποδίδει μεγάλη σημασία στο να φαίνεται η εξουσία του νόμιμη, κάτι που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της εκλογικής νίκης. Ωστόσο, οι εκλογές του Ιουνίου 2015 θεωρούνται από πολλούς οι τελευταίες νομότυπες κυβερνητικές εκλογές. Από τότε, κάθε εκλογική διαδικασία έχει συνοδευτεί από σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά και νοθεία, αλλά δεν υπάρχουν πλέον ανεξάρτητοι φορείς για τον έλεγχο αυτών των ισχυρισμών. Είναι αλήθεια ότι το AKP υπέστη δύο σημαντικές ήττες στις δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικές πηγές εσόδων. Ωστόσο, η πολιτική δύναμη του Ερντογάν παρέμεινε ανέπαφη.
Οσοι φαντάζονται ότι ύστερα από μια ήττα θα παρκάρει μπροστά στο παλάτι ένα φορτηγό, θα φορτώσει τα σεντούκια της Εμινέ και το ζεύγος θα επιστρέψει στο ταπεινό του σπίτι, δεν έχουν καταλάβει τίποτα.
Συνεπώς, όσοι φαντάζονται ότι έπειτα από μια εκλογική ήττα θα παρκάρει μπροστά στο παλάτι ένα φορτηγό, θα φορτώσει τα σεντούκια της Εμινέ και το ζεύγος θα επιστρέψει στο ταπεινό του σπίτι, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τη βαθιά μεταμόρφωση που συντελείται στην Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή η μόνη δύναμη που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του καθεστώτος προς ένα αυταρχικό μοντέλο τύπου Μέσης Ανατολής ή Κεντρικής Ασίας –όπου η εξουσία θα παραμείνει εντός της ίδιας οικογένειας, ο πολιτικός ανταγωνισμός θα εκλείψει και η αντιπολίτευση θα καταστεί παράνομη– είναι το MHP, ο κρατικός εταίρος του AKP, δηλαδή η φασιστική, μαφιόζικη και «βαθιά» πτυχή του τουρκικού κράτους και της κοινωνίας, όσο κωμικοτραγικό κι αν ακούγεται αυτό. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι άνδρες αυτού του κόμματος κατέλαβαν καίριες θέσεις, κυρίως στη δικαστική και την αστυνομική γραφειοκρατία. Ομως οι λεγόμενοι «Γκρίζοι λύκοι» δεν έχουν δείξει καμία πρόθεση να κινηθούν επειδή «η οικονομία πάει άσχημα» ή «ο λαός είναι στους δρόμους». Οπως έλεγε και ο Ντεμιρέλ, «οι δρόμοι δεν φθείρονται από πορείες». Κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα κουραστούν.
Παρόλο που δεν θέλω να αποδώσω στον Ερντογάν τον τίτλο του ανίκητου «σούπερ κακού», ούτε να υποτιμήσω το θάρρος και την ενέργεια των διαδηλωτών, αλλά και να πιστέψω ότι στο τέλος τίποτα δεν θα αλλάξει, έχουμε πίσω μας ένα κομβικό ιστορικό προηγούμενο, το κίνημα του Γκεζί το 2013.
Τι μπορεί να ακολουθήσει από εδώ και πέρα; Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι κινητοποιήσεις θα ξεφουσκώσουν. Πιθανότατα και ο δήμαρχος της Αγκυρας θα αποκλειστεί από την κούρσα για την προεδρία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδέχεται να κηρυχθεί παράνομο. Και ο Ιμάμογλου ίσως θα προστεθεί στους Καβαλά και Ντεμιρτάς, που σαπίζουν στη φυλακή εδώ και χρόνια εξαιτίας του προσωπικού μίσους του Ερντογάν.
Λίγα λόγια για τον Σουκρού Ιλιτζάκ
Ο Χ. Σουκρού Ιλιτζάκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άγκυρα. Ακολουθώντας τα χνάρια του ρεμπέτικου, άρχισε να αναπτύσσει ένα σοβαρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα όταν ήταν στο πανεπιστήμιο. Αποφάσισε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και να ειδικευτεί στα λεγόμενα «τρία έθνη» της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλαδή τους Έλληνες, τους Αρμενίους και τους Εβραίους. Συνέχισε τις σπουδές του στην Τουρκία, την Ελλάδα και τις Η.Π.Α. Αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ το 2011, με τίτλο διατριβής “A Radical Rethinking of Empire: Ottoman State and Society during the Greek War of Independence (1821-1826) [Μία ριζοσπαστική αναθεώρηση της Αυτοκρατορίας: Οθωμανικό κράτος και κοινωνία στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης]”.
Η διατριβή του εξετάζει την Ελληνική Επανάσταση ως μία οθωμανική εμπειρία, εξερευνώντας συγκεκριμένα πώς ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄ (1808-1839) και η κεντρική κρατική ελίτ προσπάθησαν να την εξηγήσουν και να αντιδράσουν στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω τους. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την Ελληνική Επανάσταση και τα “Τρία Έθνη”.
-
Αναλύσεις1 εβδομάδα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!