REAL TIME |

Weather Icon

Φιλελεύθερος Κύπρου: Δεδομένη η στήριξή μας στην Αρμενία, που δέχεται επίθεση

Φιλελεύθερος Κύπρου: Δεδομένη η στήριξή μας στην Αρμενία, που δέχεται επίθεση

Η ΕΜΠΛΟΚΗ της Άγκυρας στην κρίση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πρόδηλη. Η κατοχική δύναμη ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο και επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Είναι προφανές πως το καθεστώς του Αλίγιεφ προκάλεσε την κρίση με τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από συνεννόηση με την Άγκυρα. Για να είμαστε σωστοί, το Μπακού προχώρησε μετά που άναψε το πράσινο φως το καθεστώς Ερντογάν. 

ΤΟ θέμα δεν αφορά τη διαφορά μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Αφορά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά, για μια φορά, τη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας και των δορυφόρων της. Η νέα αυτή προσπάθεια της Άγκυρας δεν είναι καθόλου εύκολη. Εάν αυτή η κρίση οδηγηθεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση, τότε η κατάσταση θα περιπλακεί περαιτέρω. Μια πολεμική σύρραξη δεν αποκλείεται να εμπλέξει τόσο την Τουρκία όσο και τη Ρωσία, λένε αναλυτές, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία. Το Ερεβάν στηρίζει πλήρως και προσφέρει ασφάλεια στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Αποτελεί άλλωστε τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα από την πλευρά τους  στηρίζει με δυνάμεις και εξοπλισμό τους τουρκογενείς Αζέρους. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αποχωρήσει αμέσως η Αρμενία «από τα εδάφη των Αζέρων» (!) που έχει, όπως ισχυρίσθηκε, καταλάβει. Με το γνωστό αλαζονικό του ύφος δήλωσε πως ήρθε η ώρα για να τερματιστεί η κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Άγκυρα έχει αποστείλει, σύμφωνα με εξακριβωμένες πηγές, μισθοφόρους τζιχαντιστές, για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις του στρατού των Αζέρων.

ΤΟ ζητούμενο είναι, λοιπόν, μεταξύ άλλων, πώς θα αντιδράσει η Μόσχα. Θα ανεχθεί την τουρκική επιθετικότητα; Θα αποδεχθεί η Ρωσία την Τουρκία να επιβάλει τους σχεδιασμούς της σε μια περιοχή στην οποία διαχρονικά έχει ρόλο και λόγο η Ρωσία από την εποχή της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης; Με τις ενέργειες της στον Καύκασο, στη Συρία, τη Λιβύη, η κατοχική Τουρκία προδήλως κτυπά τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή. Στη Μόσχα το γνωρίζουν. Το γιατί δεν αντιδρούν είναι ένα ζήτημα που μόνο οι Ρώσοι μπορούν να απαντήσουν. 

Η ΑΡΜΕΝΙΑ δέχεται τουρκική επίθεση. Η Τουρκία επιτίθεται και στην Αρμενία επειδή η διεθνής κοινότητα ανέχεται τα τουρκικά τερτίπια. Με την κατευναστική της πολιτική προς την Άγκυρα, προσφέρεται στο καθεστώς Ερντογάν το πεδίο να κάνει τα δικά του παιχνίδια. Να εφαρμόσει τους επεκτατικούς του σχεδιασμούς. Η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνδέεται με αυτή που προκαλεί και συντηρεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό της Αρμενίας. Οι Κύπριοι Αρμένιοι, όλοι οι Κύπριοι, ανησυχούν με τα τεκταινόμενα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αλληλεγγύη και η στήριξή μας είναι δεδομένη. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube