Weather Icon
Ελλάδα , ΗΠΑ , Τουρκία 11 Σεπτεμβρίου 2020

EurasianTimes: Με αγορά F-35, Rafale και F-16V σε βάθος δεκαετίας το Ελληνικό Κράτος ”κλειδώνει” Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μικρά Ασία

EurasianTimes: Με αγορά F-35, Rafale και F-16V σε βάθος δεκαετίας το Ελληνικό Κράτος ”κλειδώνει” Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μικρά Ασία

Εν μέσω αναφορών ότι η Ρωσία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για διάλογο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων της Μεσογείου, ειδικοί πιστεύουν ότι μόλις η Αθήνα παραλάβει αεροσκάφη F-35 και Rafales, θα εξαλείψει την Τουρκία από τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και των Μικρασιατικών ακτών.

Mε τις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας να δείχνουν μια αβέβαιη σύγκρουση στο μέλλον, η απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει το απόθεμα της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να αποβεί μοιραία καθοριστική για το μέλλον της περιοχής.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εκδιώχθηκε από το Πρόγραμμα F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόκτηση αμερικανικών μαχητών πέμπτης γενιάς F-35 θα βοηθούσε την Αθήνα να αναδυθεί ως κυρίαρχος παίκτης στην περιοχή. Στις αρχές του έτους, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι το έθνος σκοπεύει να σφραγίσει συμβόλαιο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει τουλάχιστον 24 μαχητικά F-35 εντός δεκαετίας.

Ενώ η μακρά διαδικασία απόκτησης πρόκειται να ξεκινήσει μετά το 2024, ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα F-35, τα οποία τα οποία αποτελούν τα πιο περιζήτητα μαχητικά στον κόσμο, θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν «αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας» στο μέλλον. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Haluk Özdalga, εάν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έπαιρνε πράγματι τα μαχητικά F-35, η κατάσταση θα οδηγείτο σε «ανατροπή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», και θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε «Ελληνική Λίμνη». Η Τουρκία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την τέταρτη γενιά F-16 Fighting Falcons των ΗΠΑ και τα παλαιότερα F-4 Phantom IIs στις τάξεις της, αναγκάστηκε να φύγει από το πρόγραμμα των μαχητικών λόγω της αγοράς S-400 από την Μόσχα.

Μια άλλη πολλά υποσχόμενη προσθήκη στον εναέριο στόλο θα ήταν η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale από τη Γαλλία. Η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Παρίσι για μελλοντικές συμφωνίες όπλων που ενδέχεται να περιλαμβάνουν τα φοβερά αεροσκάφη Rafale 4,5 γενιάς, τα οποία πρόκειται να διαγράψουν τελείως τα τουρκικά αεροσκάφη.

Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν την αγορά των Rafale. Είχε δηλώσει – “Είμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία, και όχι μόνο με τη Γαλλία, προκειμένου να αυξηθεί το δυναμικό άμυνας της χώρας μας”

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από τους Eurasian Times, δημοσιεύματα ΜΜΕ είχαν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας ότι τα έθνη είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση 18 αεριωθούμενων αεροσκαφών Rafale, αλλά κανένα δεν επιβεβαιώθηκε από τους αξιωματούχους.

Το Dassault Rafale, ένα γαλλικό δικινητήριο, δελταπτέριγο, πολλαπλών ρόλων μαχητικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με ένα ευρύ φάσμα όπλων, μπορεί να υπερηφανεύεται για την ικανότητα να εκτελέσει υπεροχή του αέρα σε αποστολές αναγνώρισης, υποστήριξης εδάφους, πολυχωρικών πληγμάτων, αντοπλοϊκής προσβολής στόχων και αποστολές καταστολής βάσεων που βρίσκονται κάτων από το έδαφος (πυρηνικοί αντιδραστήρες).

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένα αεροσκάφος stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί με μειωμένη διατομή ραντάρ (RCS) και υπέρυθρη υπογραφή, πράγμα που σημαίνει ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά μυστικότητας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προσθήκες του αεροσκάφους, τα μαχητικά θα προσθέσουν τεράστια αεροπορική ισχύ στα χέρια της Ελλάδας, καθώς υπερισχύουν των τουρκικών δυνάμεων και φαίνεται να κυριαρχούν σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διαθέτουν τεράστιο στόλο F-16, αλλά με την Αθήνα να κατέχει πάνω από 150 F-16 σε αντίθεση με τα 245 F-16 της Τουρκίας, η HAL αισθάνεται την ανάγκη να ξεπεράσει τουλάχιστον τον στόλο του γείτονά της.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους αμερικανικούς γίγαντες Lockheed Martin, για αναβάθμιση των F-16 υπό την HAL τα  οποία θα αναβαθμιστούν στα τελευταία πρότυπα Viper μέχρι το έτος 2027.

Μετά την αναβάθμιση, ένα μεγάλο μέρος των HAL F-16 θα έχει ποιοτική υπεροχή έναντι του τεράστιου στόλου F-16 της Άγκυρας, ο οποίος σήμερα είναι υποστελεχομένος από νεαρούς πιλότους και κακοσυντηρημένα βλήματα.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.eurasiantimes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube