REAL TIME |

Weather Icon

Εθνική Φρουρά Κύπρου: Ο φτωχός συγγενής

Εθνική Φρουρά Κύπρου: Ο φτωχός συγγενής

Ανδρέας Μορφίτης   

Κάθε κράτος που θέλει να προασπίζεται την κυριαρχία του, την ασφάλεια των πολιτών του, την αξιοπρέπεια των υπηκόων του και το μέλλον των παιδιών του φροντίζει πρωτίστως για την άμυνά του. Για να γίνεται σεβαστό στους φίλους και συμμάχους του και να δημιουργεί συνθήκες αποτροπής επιβουλών της εθνικής του ακεραιότητας από τους εχθρούς  του.

Ιδιαίτερα όμως σε ένα κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το 38% του εδάφους της είναι σκλαβωμένο και κατέχεται από ένα εχθρό ο οποίος επιβουλεύεται – εμμέσως ή αμέσως – και το υπόλοιπο τμήμα του, η αμυντική του θωράκιση θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και Λυδία λίθο της πολιτικής του.

Δυστυχώς – κατά την άποψή μου, αλλά και κατά την άποψη ειδικών όπως ο πρώην Υπουργός Άμυνας και στρατηγός ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης – η αμυντική θωράκιση της Κύπρου θεωρήθηκε ως πάρεργον και παρωνυχίδα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και εξηγούμαι:

1. Το «Ταμείον Αμυντικής Θωράκισης» όπως καθιερώθηκε και ψηφίστηκε από το 1984 και το οποίο προέρχεται από το υστέρημα του Κυπριακού Ελληνισμού, συγκέντρωσε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα. Κατά παράβαση κάθε έννοιας δεοντολογίας και δικαίου, τα χρήματα αυτά αντί να δαπανώνται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Πατρίδας μας, διαχέεται στον ευρύτερο κρατικό προϋπολογισμό και ένα μέρος του μόνο αξιοποιείται για  τα  εξοπλιστικά μας προγράμματα. Σύμφωνα με πηγές, κατά την περίοδο 1984-2020 δαπανήθηκαν για την άμυνα μας μόνο τα 4,5 δισεκατομμύρια ενώ τα άλλα κάλυψαν άλλες ανάγκες του κρατικού μας προϋπολογισμού!

Φανταστείτε λοιπόν με αυτά τα χρήματα τί θα είχαμε σήμερα στην αμυντική μας φαρέτρα!

2. Η στρατιωτική θητεία από 26 μήνες συρρικνώθηκε στους 14 μήνες με όλες τις αρνητικές συνέπειες στη φύλαξη της γραμμής αντιπαράταξης και των εξωτερικών συνόρων της Πατρίδας μας.

3. Η εφεδρεία , που αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα ενίσχυσης των αμυντικών μας δυνατοτήτων, παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και αποτελεί την αντανάκλαση της γενικότερης κοινωνικής απραξίας και αδιαφορίας για την προάσπιση της ίδιας της Πατρίδας μας.

Η πρόσφατη ατυχής δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ότι η υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά αποτελεί χάσιμο χρόνου εξέπεμψε τα πιο αρνητικά μηνύματα για το ηθικό των στρατευμένων νέων μας αλλά και των υπολοίπων εφέδρων.

4. Επιστέγασμα όμως αυτής της απαξίωσης για τον ρόλο και την αποστολή του στρατεύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας απετέλεσε και η ατυχής – κατά την άποψή μου – απόφαση για προσωρινή απόλυση / αναστολή της θητείας όσων φοιτητών μας εξασφάλισαν θέση σε Βρετανικά Πανεπιστήμια.

Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή – εάν τελικά τύχει της έγκρισης της Βουλής με τη ψήφιση έκτακτου προϋπολογισμού για πρόσληψη ΣΥΟΠ που να καλύψουν το κενό που θα προκύψει – αντίκειται στις βασικές πρόνοιες του Κυπριακού Συντάγματος περί ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα επιφέρει επίσης πλήγμα στο ηθικό των υπολοίπων στρατευμένων παιδιών μας οι οποίοι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία πρόθυμα και αγόγγυστα.

Καλώ όλους τους βουλευτές μας – ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν-  να καταψηφίσουν το κονδύλι που απαιτείται για αναπλήρωση όσων ενδεχομένως θα απολυθούν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, όσοι και αν είναι αυτοί και να υπερασπιστούν το δίκαιο και την ηθική που πρέπει να διέπουν όλες τις πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες της πολιτικής μας ηγεσίας.

Η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλουν οι κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Πατρίδα μας και ας επιτελέσει σωστά τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που την επιφόρτισε ο ίδιος ο λαός μας.

Τα πρόσφατα γεγονότα και οι εξελίξεις που αφορούν την άμυνα μας για την στοιχειώδη προάσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς μας ας δώσουν την ευκαιρία και το έναυσμα ούτως ώστε  η αμυντική μας θωράκιση να  τεθεί ξανά στο μικροσκόπιο των ειδικών και ειδημόνων και ας ληφθούν όλες οι δέουσες αποφάσεις και ενέργειες για την επιβαλλόμενη  αναβάθμισή της.

Γιατί, εάν και όταν έρθει η ώρα της μεγάλης κρίσης, ουδείς θα σταθεί παρά το πλευρό  μας και ουδείς θα σπεύσει να μας υπερασπιστεί εάν εμείς παραμείνουμε αδρανείς, αδιάφοροι και ευδαιμονούντες μέσα στη ματαιότητα και την μακαριότητά μας.

«Εάν θέλεις την ειρήνη, θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο»

*Έφεδρος Υπολοχαγός

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube