Λάβαμε ανακοίνωση από την Εθνική Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος, η οποία καταγγέλλει το Αζερμπαϊτζάν για επίθεση εναντίον αμάχων, σε χωριά του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Η Ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΖΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ 28-09-2020

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν στην διάρκεια της νύχτας της 27 Σεπτεμβρίου 2020, από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, οι επιθέσεις με βαρύ πυροβολικό σε όλη την επικράτεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στοχεύοντας ουσιαστικά τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό της περιοχής, και προκαλώντας  θύματα και τραυματίες.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, που συνεπικουρείται απροκάλυπτα από την Τουρκία, ξεκίνησε μαζική επίθεση σε όλο το μήκος της γραμμής επαφής με την Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και διεθνών εκκλήσεων για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν αποτελεί νέα απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, με επικίνδυνες συνέπειες για όλους, κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι διεθνείς φορείς και να εκδώσουν αποφάσεις για κυρώσεις κατά του καθεστώτος Αλίεφ.

Αυτή η νέα επιθετικότητα ακολουθεί μια σειρά προκλήσεων, μετά από επιθέσεις εναντίον της Αρμενίας τον περασμένο Ιούλιο. Η Τουρκία φρόντισε να προετοιμάσει την σύμμαχο της Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας την πρώτη γραμμή του μετώπου των Αζέρων με τζιχαντιστές, οι οποίοι πολεμούσαν στη Συρία στο πλευρό της και μεταφέρθηκαν στα σύνορα με την Αρμενία. Φυσικά τους εφοδίασε και με πολεμικό υλικό. Οι πρώτοι 150 Τζιχαντιστές, έφτασαν στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία, με ειδική πτήση τσάρτερ. 

Οι αρμενικές δυνάμεις συνεχίζουν να ανταποκρίνονται αυτή την ώρα με αποτελεσματικότητα, στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του αζερικού στρατού.  

Οι άμαχοι κάτοικοι του Αρτσάχ , γυναίκες, γέροι και παιδιά, υποχρεώθηκαν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλείς χώρους στα υπόγεια των σπιτιών τους, όπου και πέρασαν την νύχτα. (ΦΩΤΟ)

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας

Αριστοτέλους 8, Καλλιθέα Αττικής

Τηλ: 210 9574973

Email: [email protected]