Weather Icon
ΗΠΑ 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ερντογάν, Τραμπ και ο κύκλος της παρακμής

Ερντογάν, Τραμπ και ο κύκλος της παρακμής
Ruth Bader Ginsberg

 

Ερντογάν, Τραμπ  και Sex, drugs and Rock & Roll.

“Αξιότιμε κ. Στούπα,

Ο θάνατος της Ruth Bader Ginsberg αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Trump να μετατοπίσει για τα καλά τον προσανατολισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου προς τον συντηρητισμό.

Η επί σχεδόν 60 χρόνια φιλελεύθερη πλειοψηφία της σύνθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου οδήγησε σε αποχριστιανοποίηση των ΗΠΑ με αποτέλεσμα την ηθική και πνευματική παρακμή τους.

Τερατώδεις αποφάσεις όπως το Engel vs. Vitale το 1962 που απαγόρευσε τις προσευχές στα δημόσια σχολεία και Abington vs. Schemp το 1963 που απαγόρευσε το διάβασμα της Βίβλου στα Αμερικανικά δημόσια σχολεία πρέπει να ανατραπούν.

Πρέπει ο Trump να δράσει αμέσως και να διορίσει έναν συντηρητικό δικαστή.

Οι ολέθριες αυτές αποφάσεις αποχριστιανοποίησαν και αποπροσανατόλισαν την Αμερικανική νεολαία και την έριξαν στα ναρκωτικά, στο προγαμίαιο σεξ  και στη λήθη.

Με τιμή,

Aris Sκliros”

Σπάνια ο θάνατος ενός δικαστή λαμβάνει τέτοιας έκτασης δημοσιότητα σε όλη την υφήλιο, όσο της Ruth Bader Ginsburg. Τούτο πιστεύω πως εκτός του χαρακτήρα, του ήθους και των πεποιθήσεων της εκλιπούσης, έχει να κάνει κυρίως με τον βαθύ διχασμό της αμερικάνικης κοινωνίας και της Δύσης συνολικότερα.  

Στις χώρες που έχουν αγγλοσαξονικό δίκαιο  ο ρόλος του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς εν αντιθέσει με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το αγγλοσαξονικό δεν υπεισέρχεται σε  λεπτομέρειες αλλά διατυπώνει  τις γενικές αρχές και αφήνει πολλά περιθώρια στον δικαστή να διαμορφώσει τον νόμο…

Από τη σκοπιά αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πολλές φορές εκλήθη να πάρει αποφάσεις των οποίων οι πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες ήταν σημαντικότερες από τις αποφάσεις αρμόδιων πολιτικών θεσμών όπως το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος.

Η  Ruth Bader Ginsburg υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της φιλελεύθερης Αμερικής και με την παρουσία της στο Ανώτατο Δικαστήριο επηρέασε σημαντικά την εικόνα της σύγχρονης Αμερικής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει 9 μέλη με ισόβια θητεία. Όταν κάποιο πεθάνει  η επιλογή του αντικαταστάτη  γίνεται από τον Πρόεδρο και εγκρίνεται από τη Γερουσία.  Τις τελευταίες δεκαετίες η αύξηση της πόλωσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων οδήγησαν στην πολιτικοποίηση του Δικαστηρίου. Το αποτέλεσμα είναι τα νέα μέλη να επιλέγονται με βάση τη νομική τους επάρκεια αλλά και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε διαμορφωθεί μια ισορροπία μεταξύ τεσσάρων συντηρητικών, τεσσάρων φιλελευθέρων και ενός κεντρώου που διαμόρφωνε την εκάστοτε πλειοψηφία.

Η Ruth Bader Ginsburg είχε διοριστεί το ’93 από τον πρόεδρο Κλίντον και εθεωρείτο ηγετική προσωπικότητα της φιλελεύθερης πτέρυγας. Η φιλελεύθερη παράταξη στις ΗΠΑ ταυτίζεται  με το κεντροαριστερού προσατολισμού Δημοκρατικό Κόμμα. Εν αντιθέσει με παλαιότερα, που τόσο στο Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κυριαρχούσαν οι κεντρώοι, τώρα υπερισχύουν τα άκρα ανατρέποντας ισορροπίες που εξασφάλιζαν την πολιτική σταθερότητα για δεκαετίες.

Η αναπλήρωση της κενής θέσης της Ginsburg είναι η τρίτη αναπλήρωση που λαμβάνει χώρα επί προεδρίας Τραμπ. Ο πρόεδρος και η Γερουσία όρισαν τα τελευταία χρόνια τους Neil Gorsuch και  Brett Κavanaugh με κριτήρια που θεωρήθηκαν κομματικά και έγειραν την πλάστιγγα προς την πλευρά των συντηρητικών. Η αναπλήρωση της θέσης της Ginsburg με τα ίδια κριτήρια ένα μήνα πριν τις αμερικάνικες εκλογές θα δημιουργήσει μια σαφή πλειοψηφία η οποία μπορεί να διατηρηθεί έτσι για δεκαετίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε καίριες αποφάσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει μια πολιτική στροφή της ηγέτιδας του ελεύθερου κόσμου η οποία δεν θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην κοινωνία. Άρα περαιτέρω απονομιμοποίηση της εξουσίας και διάσταση κοινωνικής βάσης και ελιτ.

για τη συνέχεια Capital

 

Σχόλιο στο άρθρο : 

Κύριε Στούπα η σύνθεση των 9 μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ δεν ισορροπούσε μόνο μεταξύ συντηρητικών και “προοδευτικών” δικαστών αλλά και μεταξύ χριστιανών και Εβραίων. Μέχρι τον θάνατο της Γκίνζμπεργκ υπήρχαν τρεις δικαστές εβραϊκού θρησκεύματος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (δηλαδή αντιπροσώπευαν το 33% της σύνθεσης του σώματος αυτού, ενώ το εβραϊκό στοιχείο στον αμερικανικό πληθυσμό ανέρχεται σε μόλις 3%) και τώρα απέμειναν δύο (οι Στήβεν Μπράιερ και Έλενα Κέιγκαν). Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προτείνει για τη χηρεύουσα θέση χριστιανή γυναίκα δικαστή, και αυτό σίγουρα δεν θα αρέσει καθόλου στο πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ το οποίο βλέπει να μειώνεται η επιρροή και η ισχύς του.

Ο κ. Άρης Σκληρός (ο οποίος προφανώς ζει στις ΗΠΑ και γνωρίζει πράγματα βιωματικά, από πρώτο χέρι) έχει απόλυτο δίκιο σε όσα σας αναφέρει για τη μεθοδική και συστηματική αποχριστιανοποίηση των ΗΠΑ και την έκλυση των ηθών που έλαβε χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει επίσης δίκιο στο ότι το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο δεν έβαλε φρένο σ’ αυτή την κατρακύλα αλλά ποικιλοτρόπως την υποβοήθησε σε πολλές περιπτώσεις. Η σύνθεσή του ως προς το θρήσκευμα πιθανώς να υπήρξε ο πιο αποφασιστικός παράγοντας στο να καταντήσουν οι ΗΠΑ να βρίσκονται σήμερα στο χείλος ενός νέου εμφυλίου πολέμου.

Stirlitz

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube