Weather Icon
ΗΠΑ , Κύπρος 15 Σεπτεμβρίου 2020

Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο: Τα μηνύματα που έστειλε και η διαμόρφωση νέων δεδομένων

Επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο: Τα μηνύματα που έστειλε και η διαμόρφωση νέων δεδομένων

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Κυπριακή Δημοκρατία, το περασμένο Σάββατο, έστειλε, κατά τη δική μας εκτίμηση, πολλά μηνύματα. Στη διπλωματία συνήθως σημασία έχει η προεργασία που έγινε και πρωτίστως η συνέχεια που θα δοθεί. Εάν, δηλαδή, θα υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν, όσα συζητήθηκαν και πώς θα προχωρήσουν μια σειρά ζητήματα, που τέθηκαν στη συνάντηση και αποτελούν συμφωνημένη προτεραιότητα για τα μέρη. Είναι κάποιοι που θεωρούν πως η επίσκεψη του κ. Πομπέο συνδέεται και με την προεκλογική περίοδο την οποία διανύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επενδύει στις ψήφους των Ελληνοαμερικανών. Την ίδια ώρα, ωστόσο, είναι προφανές πως δεν μπορούν όλα να ιδωθούν μέσα από την προεκλογική διάσταση. Γιατί μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει διαχρονικές πολιτικές ενώ διαμορφώνει και εκδηλώνει πρωτοβουλίες, αναλόγως των ευρύτερων στρατηγικών της επιδιώξεων και συμφερόντων. 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως τα όσα είπε ο κ. Πομπέο στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέτουν εν πολλοίς και το γενικό πλαίσιο της αμερικανικής προσέγγισης. Ανέδειξε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο. Μια θέση, που ταυτίζεται με αυτή της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι όμως με την προσέγγιση της κατοχικής Τουρκίας. Βεβαίως έχει σημασία σε έναν διάλογο το περιεχόμενό του. Ποια θα είναι η ατζέντα. Είναι προφανές πως ο διάλογος ήταν και παραμένει η μόνη οδός που υπάρχει. Ο άλλος είναι ο πόλεμος, που εμείς σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε. 

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του κατονόμασε την Τουρκία ως κράτος-ταραχοποιό στην περιοχή μας. Είπε πως «οι ΗΠΑ έχουν βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο». Αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ως μια θετική κίνηση. Κι αυτό γιατί θα μπορούσε να μην κατονομάσει την κατοχική Τουρκία και να μιλήσει γενικά για την κατάσταση στην περιοχή. Όπως πράττουν πολλοί άλλοι. 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Πομπέο στη Λευκωσία είχε ως αποτέλεσμα να υπογραφεί από τους δύο ΥΠΕΞ, Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας. Όπως αναφέρθηκε, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου. Είναι μια εξέλιξη που θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα αυτού του εκπαιδευτικού κέντρου. Τι στην ουσία σημαίνει τούτο θα πρέπει ασφαλώς να επεξηγηθεί.

ΟΣΟΝ αφορά τις υποδείξεις για τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες και συγκεκριμένα τη Ρωσία, θεωρούμε πως αυτά τα ζητήματα αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνο. Αυτή καθορίζει τις σχέσεις της και κανείς άλλος.

ΕΚ του αποτελέσματος θα κριθεί η επίσκεψη του κ. Πομπέο στο νησί. Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν οι αμερικανικές πολιτικές έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Προφανώς και έχουμε στο παρελθόν «καεί» από τις αμερικανικές παρεμβάσεις και γι’ αυτό και εκφράζεται μια επιφυλακτικότητα. Αλλά θέλουμε -επιβάλλεται- να αντικρίζουμε με αισιοδοξία και θετικά πρωτοβουλίες, που μπορούν να βοηθήσουν. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube