REAL TIME |

Weather Icon

Ένα μήνα ο Ελληνικός Στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο: Πολεμικός «πυρετός» στο Καστελόριζο – Τα κρίσιμα επόμενα 24ωρα

Ένα μήνα ο Ελληνικός Στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο: Πολεμικός «πυρετός» στο Καστελόριζο – Τα κρίσιμα επόμενα 24ωρα

Ένας μήνας έχει ήδη συμπληρωθεί από την ημέρα που η Άγκυρα αποφάσισε για δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι να βγάλει το σύνολο του στόλου της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και μαζί το σεισμογραφικό Oruc Reis για έρευνες μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είχε προηγηθεί η πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει ”φωτιά” στην περιοχή στις 21 Ιουλίου με τον Τουρκικό στόλο να βγαίνει ξανά στο Αρχιπέλαγος αλλά χωρίς το ερευνητικό και να αποσύρεται έπειτα από τις διπλωματικές πιέσεις και την διαμεσολάβηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Στις 10 Αυγούστου όμως και με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ η Άγκυρα έβγαλε εκ νέου τα πολεμικά της πλοία στο Αιγαίο ακόμα και τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Από τότε και με επαναλαμβανόμενες navtex για δήθεν έρευνες του Oruc Reis όχι απλά συντηρεί την ένταση αλλά και την αυξάνει κατά διαστήματα προσεγγίζοντας συνεχώς τη θαλάσσια ζώνη γύρω από το Καστελόριζο.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες το σύνολο του Ελληνικού Στόλου βρίσκεται χωρίς το παραμικρό διάλλειμα για ένα μήνα εν πλω και μάλιστα οι φρεγάτες και τα υποβρύχια κινούνται σε πολλές περιπτώσεις στην ανοιχτή θάλασσα δεκάδες μίλια μακριά από τα ακριτικά νησιά του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου μεταξύ Ρόδου και Κύπρου. Εκεί δηλαδή που πλέει το Oruc Reis επιτηρώντας ασταμάτητα το Τουρκικό ερευνητικό και τον στολίσκο που το συνοδεύει.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το καθημερινό κόστος των καυσίμων έφτασε να αγγίζει ακόμα και το 1,5 εκ ευρώ για το σύνολο των Μονάδων του Ελληνικού Στόλου χωρίς να υπολογίζονται οι φθορές και η καταπόνηση πλοίων και υποβρυχίων. 3000 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εδώ και ένα μήνα στη θάλασσα δίνουν μια πρωτόγνωρη μάχη αντοχής, αντανακλαστικών, ψυχραιμίας και ναυτοσύνης απέναντι στις συνεχείς Τουρκικές προκλήσεις.

Το περιστατικό της σύγκρουσης της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» με την Τουρκική Kemal Reis έπειτα από τις επικίνδυνες ενέργειες του ατζαμή Τούρκου κυβερνήτη, ο «εγκλωβισμός» Ελληνικής φρεγάτας από τα ραντάρ των όπλων Τουρκικών Μονάδων κοντά στο Oruc Reis, οι επικίνδυνοι ελιγμοί με στόχο την πυραυλάκατο ΒΟΤΣΗΣ αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της πίεσης την οποία επιχείρησαν οι γείτονες να ασκήσουν στα Ελληνικά πλοία. Για να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις από τα Ελληνικά πληρώματα στην πρώτη γραμμή αποτροπής.

Η Άγκυρα δείχνει ότι τα επόμενα 24ωρα ενδέχεται να επιχειρήσει να κορυφώσει την ένταση με δεδομένο το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται ότι έχει περιέλθει. Και να «στοχοποιήσει» το σύμπλεγμα του Καστελόριζου πιθανότατα με μια νέα navtex ακόμα και στα όρια των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Θα είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα η ισχυρότερη δοκιμασία την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό. Κάθε απόπειρα σύγκρισης στη θάλασσα μεταξύ των Ελληνικών και Τουρκικών πληρωμάτων έως σήμερα απέδειξε όπως φάνηκε και στο περιστατικό με τη φρεγάτα Kemal Reis ότι τα στελέχη του ΠΝ είναι ικανά και πανέτοιμα.

Το Ελληνικό Επιτελείο έχει ήδη μελετήσει κάθε σενάριο και έχει σχεδιάσει κάθε κίνηση.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube