Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 22 Σεπτεμβρίου 2020

Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και απειλών ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη “λύση”, για να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και απειλών ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τη “λύση”, για να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Αγνοούν τα τουρκικά μηνύματα- ενέργειες και κάνουν εξαγγελίες

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ του Κυπριακού στο προσκήνιο, προέκυψε μετά από τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Απαντούσε σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι αναφορές του κ. Γκουτέρες συνδέονται ασφαλώς και με τα όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή μας ενόψει και της έναρξης διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, βεβαίως, επανήλθε μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής και ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις.

Ο ΑΝΤΟΝΙΟ Γκουτέρες σημείωσε, ως γνωστό, στη δήλωσή του πως υπάρχει ομοφωνία να περιμένουμε για τις «εκλογές» στη βόρειο Κύπρο – όπως αποκάλεσε την κατεχόμενη Κύπρο – πριν προχωρήσουμε με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που οραματιζόμαστε. Είπε συγκεκριμένα: «Μόλις πραγματοποιηθούν, είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους –τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες– και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες». Αναφέρθηκε και στην ανάγκη υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης! 

ΠΡΙΝ από οποιοδήποτε σχόλιο για την τοποθέτησή του Γενικού Γραμματέα, θα σημειώσουμε την απουσία αναφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία, κράτους-μέλους του ΟΗΕ. Κι ας μην σπεύσουν διάφοροι να αναφερθούν στον διακοινοτικό διάλογο και σε τι ίσχυσε στο παρελθόν. Θεωρούμε πως από μια διεθνή διάσκεψη δεν μπορεί να απουσιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τη στιγμή που συμμετέχουν οι τρεις εγγυήτριες χώρες. Θα είναι παρούσες, δηλαδή, οι εγγυήτριες ( Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και όχι το κράτος του οποίου εγγυούνται, υποτίθεται, την ανεξαρτησία! 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού οριοθέτησε χρονικά τη σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται στις 11 Οκτωβρίου. Καμία, όμως, αναφορά δεν έκανε και σε άλλα γεγονότα που επηρεάζουν το σκηνικό στο Κυπριακό. Όπως για παράδειγμα, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μπορεί, κατά την άποψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό τη στιγμή κατά την οποία το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τις γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 6 και το σκάφος «Μπαρμπαρός» σεισμικές έρευνες; 

Ή μήπως αυτές οι παρανομίες δεν θεωρούνται σημαντικές από τα Ηνωμένα Έθνη; Εάν ισχύει αυτό, προφανώς και δίνεται και μια εξήγηση για το γεγονός ότι δεν αντέδρασαν όλην αυτή την περίοδο για τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ Οργανισμός προφανώς και δεν ακούνε και τι λένε οι Τούρκοι δημόσια. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε το τοπίο: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εμείς είπαμε ξεκάθαρα πολλές φορές ότι δεν θα συζητήσουμε για ομοσπονδία» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε από εκεί που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά». Συνέχισε λέγοντας πως «τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν ξανά. Εκείνες οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν, απέτυχαν. Προτεραιότητά μας είναι οι επιλογές πέραν της ομοσπονδίας». Τα τουρκικά μηνύματα μόνο εμείς, τελικά, τα λαμβάνουμε; Μάλλον ναι. Όπως και τις πειρατικές της ενέργειες, μόνο εμείς τις βιώνουμε. Οι υπόλοιποι σφυρίζουν αδιάφορα και συγκαλούν πενταμερείς διασκέψεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube