Weather Icon
Σάββας Καλεντερίδης 13 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνικό κράτος, ο «μεγάλος ασθενής»

Ελληνικό κράτος, ο «μεγάλος ασθενής»

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Το κράτος είναι κανονικά ο φορέας εκείνος που μαζί με την κυβέρνηση αποτελεί τη λεγόμενη Εκτελεστική Εξουσία. Είναι ο φορέας που υλοποιεί την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, στο πλαίσιο των νόμων που υπάρχουν και των υπηρεσιακών οδηγιών που εκδίδονται.

Υπό την έννοια αυτήν, το κράτος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξασφαλίζει τη συνέχεια σε μια χώρα και φροντίζει για την κοινωνία και την επιβίωση του έθνους, και γι’ αυτό θα πρέπει να απολαμβάνει του σεβασμού απ’ όλους.

Στην Ελλάδα η έννοια του κράτους έχει παρεξηγηθεί, και οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματα που αναλαμβάνουν την εξουσία το χρησιμοποιούν ως λάφυρο, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα.

Αυτή η κατάσταση, που είναι από μόνη της καταστροφική, επιδεινώνεται από τις κομματικές προσλήψεις που οδήγησαν στον κομματισμό του ελληνικού κράτους, με τον κομματικό συνδικαλισμό να δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική δημόσια διοίκηση.

Αυτή η κατάσταση, πέραν του ότι ευνοεί τη διαφθορά, αφού το κομματικό κράτος λειτουργεί ως «θερμοκήπιο» σκανδάλων, δεν επιτρέπει στο ελληνικό κράτος να έχει αυτό που λέμε συνέχεια, για να φέρει εις πέρας την αποστολή του, που είναι η παροχή υπηρεσιών στον πολίτη και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, ορισμένες από τις οποίες σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια του τόπου.

Μια διαδικασία-κλειδί για την επιβίωση του κράτους και του έθνους, στο βαθμό που αυτό εξαρτάται από την επιβίωση του κράτους, είναι οι λεγόμενες στρατηγικές εκτιμήσεις. Δηλαδή, οι εκτιμήσεις που πρέπει να γίνονται από διάφορες υπηρεσίες για ζητήματα που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας, σε βάθος πέντε, δέκα, είκοσι, ακόμα και πενήντα χρόνων.

Από την ποιότητα των εκτιμήσεων εξαρτάται και η ποιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού ενός κράτους, μέσω του οποίου αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις των καιρών.

Οι λέξεις στρατηγική εκτίμηση και στρατηγικός σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι περίπου άγνωστες, για να μην πω ανέκδοτο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του ατόμου που προσελήφθη ως «ειδικός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού» σε προηγούμενες κυβερνήσεις, για να αναλογιστεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα.

Θα δώσουμε δύο παραδείγματα, για να γίνουμε συγκεκριμένοι.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα, τα οποία μάλιστα είναι και αλληλένδετα. Το ένα είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το άλλο η απειλή από την Τουρκία. Και για τα δύο αυτά ζητήματα, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει κάνει έγκαιρα και από καιρό στρατηγικές εκτιμήσεις, για να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις, πριν καν αυτές δημιουργηθούν.

Αντί το ελληνικό κράτος να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που ακούει στο όνομα προσφυγικό-μεταναστευτικό, άνοιξε τα σύνορα με αποτέλεσμα το πρόβλημα να λάβει ασύλληπτες διαστάσεις. Αν λειτουργούσε πραγματικά το κράτος και στα υπηρεσιακά έγγραφα αναφέρονταν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι συνέπειες του ανοίγματος των συνόρων, σήμερα ορισμένοι πολιτικοί ίσως να βρίσκονταν στη φυλακή.

Αντ’ αυτού, το κράτος-λάφυρο κάθε κυβέρνησης και κόμματος υπακούει τυφλά, χωρίς να καταθέτει τις ενστάσεις του, με αποτέλεσμα Καστανιές και Μόριες.

Όταν λέγαμε και γράφαμε κλείστε τα σύνορα γιατί κινδυνεύει η πατρίδα, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η παρούσα μας λοιδορούσαν.

Όταν στις Καστανιές κινδύνεψε η κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα, τότε έκλεισαν τα σύνορα και έγιναν –και συνεχίζουν να γίνονται– ορισμένα πράγματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όταν προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο να παρεισφρήσουν στους αλλοδαπούς που εισβάλλουν στην Ελλάδα, με την βοήθεια του τουρκικού κράτους, στοιχεία που μπορεί να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια και άμυνα της χώρας, ήμασταν συνωμοσιολόγοι.

Προχθές, μετά τη σχεδιασμένη πυρπόληση της Μόριας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ομολόγησε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας!

Αντί αυτό να είναι μια στρατηγική εκτίμηση του κράτους, που έγινε έγκαιρα για να βοηθήσει την κυβέρνηση στον στρατηγικό της σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τελικά είναι μια διαπίστωση που έγινε αφού ανέκυψε το πρόβλημα. Κατόπιν εορτής, που λέει ο λαός μας.

Ένα άλλο παράδειγμα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης να προμηθευθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας οπλικά συστήματα από τη Γαλλία, εσπευσμένα, μετά τα γεγονότα στην Αν. Μεσόγειο, για να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή.

Μα όλα αυτά έπρεπε να τα γνωρίζουμε εδώ και καιρό, να έχουν γίνει οι στρατηγικές εκτιμήσεις απειλής, και με βάση αυτές, ψύχραιμα και με τάξη, να έχουμε προετοιμαστεί για να…

Η συνέχεια στο pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα