Weather Icon
Ορθοδοξία , Πολιτισμός 4 Σεπτεμβρίου 2020

“Έφυγε” ο Πόντιος Πρωτοψάλτης Γεώργιος Κακουλίδης

“Έφυγε” ο Πόντιος Πρωτοψάλτης Γεώργιος Κακουλίδης

Πρωτοψάλτης και καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής, Γεώργιος Κακουλίδης “έφυγε” σήμερα από την ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Tα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιολογικά, αναπνευστικά). Τις τελευταιες ημέρες νοσηλευόταν στο Θριάσειο Νοκοσομείο, όπου κατέληξε σήμερα το πρωί.

Ο μακριστός πρωτοψάλτης γεννήθηκε στη Δράμα από γονείς πρόσφυγες του Πόντου το 1935 και από μικρή ηλικία μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη από τον πατέρα του Ιωάννη, ο οποίος υπήρξε κατ’ επάγγελμα Ιεροψάλτης.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές του δίπλα στον αείμνηστο καλλίφωνο πρωτοψάλτη και ταλαντούχο μουσικό, αδελφό του Νίκο. Παρακολούθησε επίσης επί έξι χρόνια θεωρητικά μαθήματα Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής κοντά στον σύγχρονο και καταξιωμένο μουσικολόγο της Ελληνικής Μουσικής Σίμωνα Καρρά.

Το 1963 ίδρυσε στην Αθήνα τη “Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία” και το 1975 ίδρυσε την 20μελή μικτή Ποντιακή Χορωδία, καταγράφοντας συγχρόνως τα τραγούδια από γέροντες και παλαιούς τραγουδιστές σε Βυζαντινή Σημειογραφία για πιστότερη απόδοση της Ακουστικής Δημοτικής μας παράδοσης. Από το 1977 υπήρξε τακτικός συνεργάτης του κρατικού ραδιοφώνου και της τηλεόρασης σε εκπομπές Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής. Από το 1984 άρχισε τη συγγραφή και την έκδοση μέχρι και σήμερα δεκατριών μουσικών βιβλίων, τα οποία και ηχογράφησε. Επισκέφθηκε κατά καιρούς την Αμερική, όπου έχει δώσει συναυλίες με τη χορωδία του, και δίδαξε Βυζαντινή και Δημοτική Μουσική σε διάφορες πόλεις. Η χορωδία του έλαβε μέρος σε συναυλίες βυζαντινής, ποντιακής και δημοτικής μουσικής και στο φεστιβάλ Αθηνών τα έτη 2000-2004.

ΠΗΓΗ: orthodoxia.info/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube