Weather Icon
Αίγυπτος , Ελλάδα , Ισραήλ , Ιταλία , Κύπρος 17 Σεπτεμβρίου 2020

Eastern Mediterranean Gas Forum: Το Φόρουμ των επτά κρατών και οι προοπτικές συλλογικής δράσης

Eastern Mediterranean Gas Forum: Το Φόρουμ των επτά κρατών και οι προοπτικές συλλογικής δράσης

ΤΟ ΕMGF, Eastern Mediterranean Gas Forum, που συγκροτήθηκε με την πρωτοβουλία της Αιγύπτου, είναι ένας περιφερειακός οργανισμός, στον οποίο εμπλέκονται επτά κράτη. Ιδρυτικά μέλη είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή και ασφαλώς η Αίγυπτος. Η παρουσία της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ στο ίδιο Φόρουμ στέλνει και ένα μήνυμα, το οποίο θα πρέπει να εισπράξει πρωτίστως η κατοχική Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, απλά το σημειώνουμε για να καταγραφεί. 

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ του Φόρουμ, συνιστά εν πολλοίς  ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται συναφώς πως τον περασμένο Ιανουάριο, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των επτά χωρών, με παρατηρητές την  ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι υπουργοί Ενέργειας των επτά χωρών που συμμετείχαν, τότε,  στο East Med Gas Forum,  υπέγραψαν το Καταστατικό για αναβάθμισή του σε έναν διεθνή οργανισμό για την ενέργεια. Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως αυτός ο Οργανισμός μπορεί να μετατραπεί σε ένα νέο ΟΠΕΚ. Τότε, είχε αναφερθεί πως η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην από κοινού εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Επί τούτου παρουσιάσθηκε και σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία αναλύονται οι επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τα ρίσκα που ενέχει η κάθε μία εξ αυτών.

ΠΡΟΧΘΕΣ το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε το καταστατικό του Φόρουμ. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελετή υπογραφών από τα ιδρυτικά μέλη διαδικτυακά, λόγω του κορωνοϊού, και το καταστατικό θα σταλεί στους Υπουργούς Ενέργειας της κάθε χώρας για υπογραφή. Η αρμόδια υπουργός της Κύπρου, κ. Πηλείδου σημείωσε ότι στον οργανισμό αυτό, εκτός από τις χώρες συμμετέχουν και εταιρείες των χωρών αυτών, καθώς υπάρχουν διάφορες επιτροπές για συζητήσεις θεμάτων σε τεχνοκρατικό επίπεδο. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη συνεργασία, την υλοποίηση των στόχων και την καλύτερη και ταχεία αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων», όπως είπε.

ΔΕΝ υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που ενισχύει την συλλογική δράση των χωρών της περιοχής, οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα, τουλάχιστον στο πεδίο της ενέργειας. Είναι δε προφανές πως, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών αυτών, έχει αναζητηθεί και έχει αναδειχθεί ο «κοινός τόπος», που επιτρέπει κοινές δράσεις. Χρειάζεται προφανώς προσπάθεια για να επιτευχθεί τούτο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως όταν υπάρχει καλή βούληση και διάθεση, πάντα βρίσκονται λύσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις, με τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και άλλων κρατών ( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν)  επιβεβαιώνει πως πολλά μπορούν να γίνουν όταν τα κράτη βλέπουν τη μεγάλη εικόνα.  

Το ΦΟΡΟΥΜ, το Eastern Mediterranean Gas Forum, στέλνει παράλληλα  ισχυρά πολιτικά μηνύματα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, σε μια περίοδο εντάσεων στην περιοχή, που προκαλεί και συντηρεί η κατοχική Τουρκία. Τέτοιες πρωτοβουλίες ευδοκιμούν την ίδια ώρα κατά την οποία η Τουρκία  επιχειρεί, διά της ισχύος,  να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Με στόχο πάντα την προώθηση των παράλογων και παράνομων επιδιώξεων της. Η απάντηση στην κατοχική Τουρκία είναι πρωτοβουλίες, όπως αυτές των επτά χωρών της περιοχής οι οποίες ωστόσο, θα πρέπει να προχωρούν με δράσεις και να έχουν αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube