Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2020

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τουρκία στη δυτική Λιβύη – Τα σχέδια της Άγκυρας

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την Τουρκία στη δυτική Λιβύη – Τα σχέδια της Άγκυρας

του Jemai Guesmi

Στη Δυτική Λιβύη αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα σημάδια βαθιάς διαίρεσης και δημιουργίας ρωγμών μεταξύ των διαφόρων κέντρων ισχύος.

Οι διαφορές στη Δυτική Λιβύη έχουν αυξηθεί δραματικά, ειδικά από τότε που ο Φαγιέζ Σαρράι εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών που υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και του Αντιπροέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου, Αχμέτ Μαΐτικ, οι διαφορές έγιναν ακόμη πιο σοβαρές.

Η κλιμάκωση των νέων εντάσεων περιπλέκει περαιτέρω τις ήδη περίπλοκες σχέσεις μεταξύ βασικών προσώπων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Πηγές της Λιβύης λένε στο The Arab Weekly ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για τον έλεγχο της εξουσίας μεταξύ των στρατιωτικών ηγετών του UAH, του στρατού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας . Αυτός ο αγώνας, ο αγώνας, συμβαδίζει με τις ρυθμίσεις για την επόμενη φάση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των Λιβύων. Η Τουρκία, που συμμετέχει σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό μέσω αντιπροσώπων, ανησυχεί ότι θα μειωθεί η επιρροή της στο νέο προεδρικό συμβούλιο, μετά την δήλωση αποχώρησης του Σαράζ.

Οι πηγές από τη Λιβύη αναφέρουν ότι αυτός ο αγώνας για τον έλεγχο της εξουσίας γίνεται βασικά μεταξύ του Selahattin el Nimruş, που διορίστηκε υπουργός Άμυνας από τον Σαράζ, και του Usame el Cüveyli, διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Ο Cüveyli δεν έκρυψε την δυσφορία του, με την τοποθέτηση του Nimrush στη θέση του υπουργού Άμυνας, στα τέλη Αυγούστου.

Λέγεται ότι το πρόβλημα του Cüveyli πηγάζει από το γεγονός ότι ο ίδιος, που έχει το βαθμό του υποστρατήγου, δεν δέχεται να παίρνει εντολές από τον Nimruş , που είναι συνταγματάρχης. Ένα άλλο πρόβλημα μεταξύ των δύο ανδρών είναι τα συμφέροντα των περιοχών και των φυλών από τις οποίες κατάγονται. Ο Cüveyli προέρχεται από το Zintan και ο Nimruş προέρχεται από την αντίπαλη περιοχή Zaviye.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Cüveyli και ο Nimrush, οι οποίοι και οι δύο απέρριψαν τη συμφωνία πετρελαίου μεταξύ Haftar και Maytik, δεν θα είναι σε θέση να κρύψουν την μεταξύ τους διαφωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σύγκρουση μεταξύ αυτών των δύο πόλεων, Zaviye και Zintan, ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες λόγω της κατάρρευσης της συμβιβαστικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.

Ο πολιτικός ερευνητής της Λιβύης Kemal al-Miraş πιστεύει ότι αυτή η σύγκρουση έχει βαθύτερες ρίζες και αιτίες. Τονίζει δε ότι αυτή η κατάσταση, ειδικά τώρα με την τουρκική επιρροή και την εισαγωγή μισθοφόρων από τη Συρία, οι συμμαχίες έχουν αλλάξει και έχουν λάβει νέες μορφές.

Σημειώνει ότι είναι μεγάλο πρόβλημα οι έντονες διαφορές μεταξύ των διαφόρων πολιτοφυλακών που ελέγχουν τη δυτική Λιβύη.

Ο Miraş, Μιλώντας στο The Arab Weekly τηλεφωνικά, είπε ότι αυτή η σύγκρουση να προκαλέσει πολλές ρήξεις. Ο Miraş δηλώνει ότι ο Cüveyli “δεν αποδέχεται τον διορισμό του Nimruş ως υπουργού Άμυνας, ο οποίος ανήκει στις ταξιαρχίες της Λιβυκής Επαναστατικής Κίνησης, που εδρεύουν στο Zaviye με επικεφαλής τον τρομοκράτη Şaban Hadiye, με το κωδικό όνομα Ebu Ubeyde.”

Δηλώνει επίσης ότι «ο Cüveyli, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την περιθωριοποίηση των πολιτοφυλακών του Zintan και την μη χορήγηση χρηματοοικονομικών και στρατιωτικών πόρων, θεωρεί τον Nimruş ακατάλληλο και ότι περίμενε να διοριστεί ως υπουργός στο Υπουργείο Άμυνας». Επίσης τον κατηγορεί ότι είναι «πιστός στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Τουρκία, που είναι σύμμαχός της καθώς και ότι συμμετείχε στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις θέσεις τους».

Συνεχίζοντας ο Miraş είπε ότι «υπάρχει πιθανότητα αυτή η σύγκρουση να παραλύσει το Υπουργείο Άμυνας», και ότι η σύγκρουση των δύο ανδρών ενθαρρύνεται από τον Fethi Başağa, ο οποίος ελπίζει στην αποδυνάμωση και των δύο, για να μπορέσει να καταλάβει ο ίδιος την πρωτεύουσα Τρίπολη, με την υποστήριξη της Τουρκίας και των μισθοφόρων εκ Συρίας. 

Ο Miraş θεωρεί ότι η Τουρκία, που παραμένει βασικός παίκτης στην περιοχή, υποστηρίζει τον Cüveyli και τον ωθεί να εντείνει τη σύγκρουση με τον Nimruş, για να εδραιώσει τη θέση της. 

“Αυτή η σύγκρουση είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες εκπλήξεις όσον αφορά την εμφάνιση συμμαχιών που δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν. Οι χθεσινοί εχθροί μπορούν να είναι φίλοι του σήμερα, επειδή η εξίσωση δύναμης έχει πλέον γίνει αρκετά ρευστή”, λέει ο Miraş στο τέλος των δηλώσεών του.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι εκτός από τις συγκρούσεις, υπάρχουν και έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις, που ελέγχονται κεντρικά από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης και διεξάγονται επί του παρόντος με επίκεντρο Μισράτα, την Τρίπολη και την Κωνσταντινούπολη, με απώτερο στόχο την καλύτερη εκπροσώπηση στο τραπέζι των συνεχιζόμενων διαλόγων για μια πολιτική λύση στη Λιβύη.

Πηγές πολιτικών και μέσων ενημέρωσης της Λιβύης αναφέρουν ότι αυτές οι συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν ηγέτες πολιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων πιστών στον UAH, τον στρατό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, στοχεύουν στην προετοιμασία των διαβουλεύσεων που θα γίνουν στη Μπουζνίκα, στο Μαρόκο και στο Montreux, στην Ελβετία, όπου θα διεξαχθούν γύροι διαπραγματεύσεων για την κατανομή των διαφόρων θέσεων εξουσίας στη Λιβύη την επόμενη ημέρα.

“Αυτή η σύγκρουση είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερες εκπλήξεις όσον αφορά την εμφάνιση συμμαχιών που δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν. Οι χθεσινοί εχθροί μπορούν να είναι φίλοι του σήμερα, επειδή η εξίσωση δύναμης έχει πλέον γίνει αρκετά ρευστή”, λέει ο Miraş στο τέλος των δηλώσεών του.

Πηγές πολιτικών και μέσων ενημέρωσης της Λιβύης αναφέρουν ότι αυτές οι συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχουν ηγέτες πολιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων και ένοπλων ομάδων πιστών στην UAH, στοχεύουν στην προετοιμασία των διαβουλεύσεων Μπουζνίκα στο Μαρόκο και στο Montreux στην Ελβετία, όπου θα διεξαχθούν γύροι διαπραγματεύσεων για την κατανομή κυρίαρχων εδρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές αναφέρουν ότι ο Ali el-Sallabi, ο οποίος συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες συζητήθηκαν διαφορά σχέδια, για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψει από διαβουλεύσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα για την εκλογή νέου προεδρικού συμβουλίου και κυβέρνησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Kamal al-Miraş, «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης, που εκπροσωπείται από άτομα όπως ο Mohammed Sawan και ο Ali al-Sallabi, αναγκάζει το Κατάρ να υποστηρίξει τον Nimruş και την Λιβυκή Επαναστατική Κίνηση και όχι τις άλλες ομάδες, όμως ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να υποστηρίζει την ομάδα του Fethi Başağa, ο οποίος θεωρείται ο πιο πιστός συνεργάτης για επίτευξη των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Miraş τονίζει ότι σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης, δεν αποκλείει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των συριακών μισθοφόρων από πλευράς της Τουρκίας, για τον στρατιωτικό έλεγχο της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Başağa. Τελικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος του Προεδρικού Συμβουλίου από τον Başağa, για να αναγκάσει έτσι τη διεθνή κοινότητα να αποδεχτεί ένα τέτοιο τετελεσμένο.

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube